In 2015 doodde een Nederlandse bom 70 mensen in Irak. Rutte wist van niets. Rutte liegt nooit. Hier zie je zijn beste momenten (8x)

Enkele dagen geleden erkende het kabinet dat Nederland verantwoordelijk is voor een luchtaanval in 2015 in Irak waarbij 70 mensen omkwamen, waaronder kinderen.

Het ministerie van Defensie, destijds onder leiding van Jeanine Hennis-Plasschaert, was op de hoogte van de burgerslachtoffers, maar verzweeg dit voor de Kamer.

Nederland was ook betrokken bij een aanval op een woonhuis in de Iraakse stad Mosul, waarbij vier burgers om het leven kwamen.

Staat mij niets van bij

Het is voor het eerst dat Nederland openheid van zaken geeft over door Nederland uitgevoerde luchtaanvallen.

Twee weken geleden onthulden NOS en NRC dat in 2015 bij een Nederlandse aanval op Hawija een wijk volledig werd verwoest.

Premier Rutte zei dat hij zich niet kan herinneren dat hij in 2015 al op de hoogte is gesteld van het feit dat er burgerslachtoffers waren gevallen bij een aanval met Nederlandse F-16’s in Irak.

“Er staat mij niets van bij,” zei Rutte.

Wel is geïnformeerd

Hij zei dat hij pas afgelopen weekend van minister Bijleveld heeft gehoord dat Hennis destijds de Kamer onjuist heeft geïnformeerd.

Volgens minister Bijleveld is het echter aannemelijk dat het ministerie van Rutte wel is geïnformeerd over de burgerdoden.

Dit wordt ondersteund door de tekst van een persconferentie na de ministerraad van 13 april 2018.

Daarin valt te lezen:

Onderzoek OM naar 4 missies met F-16’s boven Irak

WESTER (RTL NIEUWS)

Meneer Rutte is het er in het kabinet ook gesproken over de resultaten van het onderzoek van het OM naar vier missies met F-16’s boven Irak, waarbij één zeker, twee andere waarschijnlijk burgerdoden zijn gevallen.

RUTTE

Daar hebben wij het over gehad inderdaad, en daar heeft mevrouw Bijleveld ook volgens mij iets over gezegd bij het zogenaamde touwtje bij het vertrek. Want er is een voortgangsbrief naar de Kamer gestuurd en ik meen dat in die brief ook gereageerd wordt op de positie van het OM over die vier zaken.

Eén van de zaken waar het OM onderzoek naar deed, heeft betrekking op de 70 burgerdoden die in 2015 zijn gevallen.

Leugens, leugens, leugens

Maar Rutte liegt natuurlijk nooit.

Er zou geen cent naar Griekenland gaan, iedere werkende Nederlander zou 1000 euro krijgen, de hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij Rutte, voordat hij gecorrumpeerd werd door de groene lobby zei hij dat ‘windmolens op subsidie draaien’, hij zou er persoonlijk een stokje voor steken dat Volkert van der Graaf op proefverlof zou gaan, hij zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren, om nog maar te zwijgen over dividendbelasting-gate (hoezo, welk sms’je?). Moeten we nog even doorgaan?

Vind je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter

© Copyright (c) NineForNews.nl

NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Robin de Boer

Copyright

© www.ninefornews.nl

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 06 December 2019

Jouw account

Laatste reacties....

Niburulezer uit trein gezet
06 December 2019
Vaag verhaal
NAVO verklaart naast Rusland nu ook China officieel tot vijand
05 December 2019
Ja joh,want er is nog geen ellende genoeg. 😩

Updates

Pinned Items
Recent Activities
  • Deborah Dogan is now friends with Theo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
There are no activities here yet

Zoeken