file Wereldwijde storing bij Facebook vrij zeldzaam: ‘Het is ernstig mis’

04 okt 2021 22:19 - 04 okt 2021 22:39 #1
De wereldwijde storing die Facebook, Instagram en WhatsApp heeft getroffen, is vrij zeldzaam. ,,Dat de storing al een paar uur duurt, duidt erop dat het ernstig mis is”, aldus expert Arnoud Wokke van techplatform Tweakers.

Dat de storing nu al een paar uur aanhoudt, is vrij zeldzaam en duidt erop dat het ernstig mis is
Arnoud Wokke, Tweakers


Sinds 17.30 uur zijn Facebook, Instagram en WhatsApp onbereikbaar. ,,Die platforms liggen er wel vaker uit, maar dan is het vaak één van de drie. Soms alle drie, maar dan duurt het maar een kwartier of halfuur. Dat de storing nu al een paar uur aanhoudt, is vrij zeldzaam en duidt erop dat het ernstig mis is”, aldus Wokke.

Samen met een team specialisten buigt Wokke zich over de kwestie. ,,Het is vaag”, concludeert hij. Facebook Nederland kan nog niet zeggen wat er aan de hand is en verder geen informatie geven, laat een woordvoerder weten. Wokke: ,,Dat Facebook zelf aangeeft geen idee te hebben, duidt ook op een probleem dat ze niet standaard in hun draaiboek hebben staan.”

Bijlage 9515968133_503b8c6d2e_b.jpg niet gevondenBron
Bijlagen
04 okt 2021 22:40 #2
Het is zeker goed mis.
van: Jaapio
04 okt 2021 22:41 #3
Misschien Anonymous wel ivm het censuur. 

van: Jaapio
04 okt 2021 22:49 #4
Dit weten we over de storing: 'Facebook bestaat nu eigenlijk niet op internet'

Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram zijn maandag sinds het einde van de middag niet bereikbaar vanwege een grote storing. Dit is wat we inmiddels weten.

Wat is dit voor storing?

Sinds ongeveer 17.40 uur is het voor gebruikers van de getroffen apps niet mogelijk om berichten te ontvangen of te verzenden. Het vernieuwen van de overzichten levert slechts een foutmelding op.

Facebook, het moederbedrijf achter de getroffen apps, deelt nauwelijks iets over de storing. Het bedrijf zegt op de hoogte te zijn en te werken aan een oplossing, maar geeft geen details.

Waarom duurt het zo lang?

Wat er precies aan de hand is, blijft dus een beetje vaag. Maar het probleem ligt zo goed als zeker bij de servers van Facebook.

Facebook lijkt grote problemen te hebben met het Domain Name System (DNS). Dit is vergelijkbaar met een telefoonboek: je zoekt de naam van de persoon die je wilt bellen en het boek geeft je een nummer om diegene te bereiken. DNS doet hetzelfde op het internet. Je vult de domeinnaam in en DNS vertaalt die naar een reeks nummers: het IP-adres. Zo kom je op een website terecht zonder zelf al die cijfers in te hoeven vullen, maar simpelweg een website.

Nu lijken de verwijzingen naar Facebook-diensten weg te zijn, zeggen experts. Omdat apparaten van mensen de diensten niet kunnen vinden, kunnen ze niet worden geladen.

Daarnaast is er waarschijnlijk een probleem met de Border Gateway Protocol (BGP), zeg maar het postbedrijf van het internet. Hiermee wordt de snelste route bepaald om data uit te wisselen. Cyberbeveiligingsexpert Kevin Beaumont vat het samen: "Facebook bestaat nu eigenlijk niet op het internet."

Gebeurt zo'n storing vaker?

Dat techbedrijven af en toe kampen met een storing waardoor diensten uitvallen, is niet heel gek. Maar dat zo veel apps van Facebook tegelijk uitvallen, en voor uren aan een stuk, is wel zeldzaam.

Waarschijnlijk is de storing niet het gevolg van een cyberaanval, melden anonieme beveiligingsmedewerkers van Facebook aan The New York Times. Volgens hen verschilt de achterliggende technologie van de apps onderling genoeg om ze in één keer plat te krijgen door een hackaanval.

Wat als je bij andere diensten inlogt via Facebook?

Als gevolg van de storing is het voor mensen ook niet mogelijk om bij andere diensten in te loggen via Facebook. Mensen die hun Facebook-account aan andere apps hebben gekoppeld, zullen moeten wachten tot de storing is opgelost.

Welke alternatieven voor communicatie zijn er?

Facebook bezit de populairste sociale netwerken en chatapps ter wereld. Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram hebben miljarden gebruikers.

Maar er zijn alternatieven om met elkaar in contact te blijven. Niet alleen bellen en sms'en werkt nog gewoon, ook andere diensten zullen hun gebruikersaantallen maandagavond zien stijgen. De app Signal is een goed alternatief voor WhatsApp, om beveiligd met anderen te chatten. Ook Telegram is een populair alternatief met uitgebreide mogelijkheden, al zijn gesprekken daar niet standaard versleuteld.
04 okt 2021 23:26 #5
RIP

 

Bijlage FA4fuHlUcAAvDRN.jpeg niet gevonden

Bijlagen
05 okt 2021 08:34 #6
Q

 

Bijlage FA6k3QJWQAEF4zS.jpg niet gevonden

Bijlagen
05 okt 2021 18:23 #7
Wanneer weer? ?
05 okt 2021 20:17 #8
Zijn geen domme jongens die dit hebben gedaan.
07 okt 2021 08:05 #9
Verder nog iets van bekend?
Mods: Lexie026RonaldGEERTVB

Favorieten

  • Geen berichten om weer te geven.

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers