file De visie van de Zweed Jonas Ohman over de achtergestelde Etnisch Russen in Letland en andere staten.

02 aug 2022 08:15 #1
Ondanks versterkte legers en de versterkte kern van het maatschappelijk middenveld, zouden sociale problemen die de Baltische staten teisteren de vooruitgang van de afgelopen jaren ongedaan kunnen maken. Het ongebreidelde fenomeen van etnisch Russische niet-staatsburgers in Letland en Estland - aan wie na de onafhankelijkheid in 1991 geen burgerschap werd verleend - en de emigratiecrisis in de Baltische staten vormen grote obstakels voor een verenigde samenleving, waarvan het gebrek Oekraïne heeft verscheurd en de basis heeft gelegd voor het aanhoudende conflict. Lees meer: ​​Estland versterkt cyberbeveiliging met 's werelds eerste data-ambassade "We kunnen praten over wat er wordt gekocht [voor het Litouwse leger], maar de essentie is ergens anders", zegt Jonas Ohman, een Zweed die al meer dan tien jaar in Litouwen woont.Hij is het hoofd van de Litouwse blauwgele vrijwilligersorganisatie, die de Oekraïense strijdkrachten sinds 2014 helpt. Het heeft ongeveer 400.000 euro aan hulp aan hen gekanaliseerd. Eind juni werden vier separatistische soldaten - waaronder een vermeende medewerker van GRU, de belangrijkste militaire buitenlandse inlichtingendienst van Rusland - door Oekraïense troepen gevangengenomen met behulp van apparatuur die door de organisatie was geschonken.
 "Het grootste probleem in de Baltische staten is sociale onrechtvaardigheid", legt Ohman uit. "Dit is waar een persoon voelt of hij deel uitmaakt van een natie. Hier wordt de wil om te verdedigen gevormd."De Baltische staten zijn druk bezig geweest met het implementeren van militaire lessen om zichzelf te beschermen tegen separatisme en de oorlog in Oekraïne, maar hebben grotendeels geen acht geslagen op dezelfde kostbare sociale precedenten. Dit zou een achilleshiel kunnen worden in het licht van nieuwe en onvoorziene uitdagingen, die zich ongetwijfeld zullen voordoen als Rusland naar het westen blijft kijken."Als een conflict begint, vecht je samen met de samenleving die je hebt", zei Ohman.

​​​​​​​https://learngerman.dw.com/en/nato-in-baltics-learns-from-ukraines-mistakes/a-39931895
02 aug 2022 08:28 #2
De sociale onrechtvaardigheid waar hij over spreekt, is ondermeer het feit dat Russisch sprekenden in Letland het Letse burgerschap krijgen als ze voor 1940 in het land woonden (dit is beslist in 1991).
Wie er geen 50 jaar woonde moest Lets leren, of verhuizen naar elders. Ze zijn nu nog steeds vreemdelingen zonder land, rechten etc.
Nergens hebben ze recht op, ze worden reeds 3 decennia gediscrimineerd.
Terwijl kunnen ze vanaf de kust Rusland zien, de Russische vlag zien wapperen. Het kanaal over en ze staan op 150 km van Sint Petersburg, dat ooit tijdelijk Zweeds land was.
Daarom ook weet deze Zweed zo goed waarover hij spreekt.
Hij kent zijn geschiedenis en bezet Donbass reeds 8 jaar tegen de Russisch sprekende bevolking van Donbass (of is het Oekraïne, een land wat nooit hun 'thuis' is geweest?) .
Mods: Lexie026RonaldGEERTVB

Favorieten

  • Geen berichten om weer te geven.

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers