Neergeschoten vliegtuig in Iran gaf gevangenisstraf – een gelijkaardig incident gaf Amerikaanse officier een medaille

Delen van het neergehaalde Oekraïense passagiersvliegtuig. Foto: Mehr News Agency (CC BY 4.0)

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken stelt vast dat er verschillen zijn in de rechtsbeginselen van de VS en Iran.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en voormalig vertegenwoordiger van Iran bij de VN, Mohammad Javad Zarif, vergelijkt de respectieve rechtsstelsels van Iran en de VS door erop te wijzen dat Iran nu de legerofficier heeft opgesloten die eerder in januari per ongeluk een raket op het Oekraïense passagiersvliegtuig had afgevuurd. Een Amerikaanse officier, die 32 jaar geleden verantwoordelijk was voor het neerschieten van een Iraans passagiersvliegtuig, werd beloond met een medaille.

Zarif werd geïnterviewd door de Duitse krant Der Spiegel en men drong aan op een antwoord op de vraag waarom het drie dagen duurde voordat de Iraanse regering erkende dat er een passagiersvliegtuig was neergeschoten op een internationale route.

Op de vraag antwoordde Zarif dat de situatie “een gecompliceerde situatie in een gecompliceerde tijd” was.

“Anderen hebben veel meer tijd nodig. Bijna 32 jaar geleden schoot de Verenigde Staten een Iraans passagiersvliegtuig neer. Tot op de dag van vandaag hebben ze nog geen officiële verontschuldigingen aangeboden”, zei Zarif, en had het dus over vliegtuig 655, een Iraans passagiersvliegtuig dat op weg was naar Dubai in juli 1988 toen het werd neergeschoten door de USS Vincennes-kruiser.

“In tegenstelling tot de Verenigde Staten promoot het Iraanse leger geen raketten op een civiel doelwit”, herinnerde Zarif. De Amerikaanse officier die verantwoordelijk was voor het neerschieten van het Iraanse passagiersvliegtuig, William C. Rogers III, kreeg zelfs de Amerikaanse Legioen van Verdienste medaille voor “uitzonderlijke verdienste in het uitvoeren van uitstekende diensten en prestaties … van april 1987 tot mei 1989”.

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
Dinsdag 25 februari 2020