Amerikaans-Iraans conflict: de mogelijke gevolgen van de grote strijd

Het voortdurende conflict tussen de VS en Iran is een van de grootste paradoxen ter wereld geworden, omdat enerzijds de gevolgen van zo’n grootschalige oorlog het onwaarschijnlijk maken dat het ooit zal gebeuren, terwijl anderzijds in de afgelopen weken, beide partijen hebben laten zien dat ze klaar zijn om dit gevecht op elk moment te beginnen.

DE MISSIELE AANVALLEN VAN IRAN TEGEN ONS BASIS IN IRAK

In reactie op de moord op generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger, lanceerde Iran een spervuur ​​van raketten tegen verschillende Amerikaanse bases in Irak, waaronder de Al-Asad-luchtmachtbasis in Al-Anbar Governorate en een basis in Erbil. Kort daarna werd Camp Taji ook geraakt door een raketaanval. Natuurlijk heeft Iran geen verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op de Erbil-basis of Camp Taji, waarbij het geen betrokkenheid ontkende.

De aanval op de vliegbasis Al-Asad beschadigde militaire drones en gevechtsvliegtuighangers, evenals een commandocentrum van het leger.

Reza on Twitter

IRAN MISSILE ATTACK TO USA HQ AIN AL ASSAD https://t.co/9aY8X8Bq2i

Iran gebruikte Fateh-313-raketten met een bereik van 500 km en Qiam 1-raketten met een bereik van 800 km bij de aanvallen. Deze twee raketten verschillen van de raketten die Iran in 2017 heeft gebruikt om ISIS aan te vallen. Eerder werden de Qiam 1-raketten gebruikt in een aanval op Riyadh Airport in 2017. Deze raketten zijn doorgaans uitgerust met radar stealth-technologie. Deze raket heeft een toespraak van Mach 4-5: om dezelfde reden is het zeer moeilijk voor vijandelijke defensietroepen om het te vernietigen.

DE VROEGE UREN VAN DE IRAAN-VS-OORLOG

Vanwege de complexe aard van hedendaagse gevechten is het moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren in de vroege stadia van het conflict tussen de VS en Iran. We kunnen op zijn minst voorspellen dat in de vroege uren van het conflict dat de VS drone-aanvallen tegen Iran zullen lanceren in een poging om macht en brandstoftransmissie-installaties te beschadigen. Ze zullen waarschijnlijk ook raketaanvallen uitvoeren op verschillende Iraanse militaire posities; Israël en Saoedi-Arabië zullen ook vrijwel zeker Iraanse posities in Syrië, Irak, Libanon en Jemen bombarderen.

GEOPOLITISCHE SCHAKELEN IN DE REGIO

Een oorlog tussen de VS en Iran zou uiterst onaangename gevolgen hebben; de spanningen in het Midden-Oosten zullen hun hoogste niveau ooit bereiken, en de strijd zal niet in één of twee landen worden ondergebracht: het hele Midden-Oosten zal worden overspoeld met oorlog.

Lees ook:  Zwijg, Greta Thunberg: Hoe het Vaticaan een Zweedse handpop kon verplaatsen

Gezien de militaire macht van Iran en de logistieke situatie in de VS, zal Washington geen multilateraal conflict kunnen creëren en zullen beperkte stakingen op de agenda staan. Iran daarentegen zal Washington confronteren met zijn volledige militaire kracht, en gezien de militaire aanwezigheid en adviserende militaire officieren van Iran in verschillende delen van het Midden-Oosten, zal dit conflict de regio volledig transformeren.

NBC News on Twitter

BREAKING: In address to the nation, President Trump says no Americans were harmed in Iran’s missile attack, and Iran now appears to be standing down. https://t.co/sP6WH7pm7R https://t.co/CxlNSkgnJV

Israël zal onherstelbare schade oplopen en we zullen getuige zijn van de emigratie van Joden uit Israël; een situatie kan leiden tot volledige vernietiging van Israël op sociaal niveau.

Saudi-Arabië verliest een groot deel van zijn installaties en infrastructuren – dienovereenkomstig verliest Riyad zijn huidige status in de regio.

Landen als Bahrein en de VAE zullen te maken krijgen met volledige vernietiging, of op zijn minst voor altijd worden getransformeerd.

Deze situatie kan leiden tot een versterkte status van landen zoals Pakistan en Turkije.

Libanon, Syrië, Jordanië en Koeweit zullen ook enorme verliezen lijden.

Iran kan een speciale historische status in het Midden-Oosten bereiken vanwege het ondermijnen van Israël. De terugtrekking van de VS uit de regio zal de rol van Rusland en China in geostrategische en geopolitieke relaties grotendeels consolideren.

MOGELIJKE SCENARIO’S EN AFTERMATH

Iran zou militaire troepen in de Middellandse Zee kunnen inzetten om Syrië tegen terroristische groeperingen te verdedigen. Het Iraanse leger is momenteel wijdverbreid betrokken in Syrië, Irak, Libanon en Jemen, maar de militaire operaties van Iran buiten de grenzen hebben het qua legitimiteit moeilijk. Landen als Qatar en Turkije hebben Iran bijvoorbeeld het recht gegeven om buiten zijn grenzen te opereren, maar Jordanië of Koeweit zeggen dat deze operaties onwettig en illegaal zijn.

De moord op Soleimani en de confrontatie van Iran met de Amerikaanse troepen kunnen ertoe leiden dat de heersers van Arabische staten die de VS als hun vijand beschouwen, neigen naar Iran. De regeringen van Jordanië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en zelfs Egypte zien de VS misschien als hun strategische partner, maar deze positie is niet die van het hele politieke spectrum in deze landen.

Reuters on Twitter

Iran intended to kill U.S. personnel in missile attack -US general https://t.co/RcmOKITdrR

Na een Amerikaans-Iraans conflict kunnen politieke partijen die in deze landen actief zijn en op gespannen voet staan ​​met de aanwezigheid van Amerika in de regio zich aansluiten bij de coalitie van landen die zich verzetten tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten en neigen naar de coalitie van Rusland, Turkije en Iran . Als dit gebeurt, kunnen we het internationale beleid van landen als Egypte, Koeweit en Jordanië heroverwegen.

Lees ook:  Franklin Graham waarschuwt dat 'de VS zou kunnen ontrafelen in een burgeroorlog' als president Trump uit zijn ambt wordt ontheven

Een dergelijk conflict zal echter niet beperkt blijven tot het politieke en diplomatieke veld en zal ook een grote invloed hebben op de energiesector.
Bab-el-Mandeb en de Straat van Hormuz, de belangrijkste doorvoerroutes van de wereld, zullen rechtstreeks door dit conflict worden getroffen en een serieuze vraag voor de wereld stellen.

China en Japan, de grootste afnemers van olie uit het Midden-Oosten, zullen met grote onzekerheid worden geconfronteerd. Qatar is de grootste exporteur van LNG en zal daarom worden geconfronteerd met onherstelbare barrières als gevolg van het ontbreken van een veilige doorvoerroute. De hele wereld zou dienovereenkomstig worden beïnvloed.

 

HET DOWNING VAN DE UKRANISCHE AIRLINER

Gelijktijdig met deze aanvallen werd een Oekraïens vliegtuig neergeschoten onmiddellijk na het opstijgen vanuit Iran. Canada en de VS beweren dat Iraanse strijdkrachten het vliegtuig met lucht-lucht raketten als doelwit hadden, maar hebben de bewering niet bewezen. Iran reageerde niet onmiddellijk op het incident.

Enkele dagen later onderzocht de Iraanse luchtvaartorganisatie de zaak en controleerde de zwarte doos van het vliegtuig en concludeerde dat deze was vernietigd vanwege technische tekortkomingen.

iran

De generale staf van de strijdkrachten van de Islamitische Republiek Iran behandelde de zaak echter onafhankelijk en ontdekte dat het vliegtuig het doelwit was geweest van grond-lucht raketten, en noemde het een ongeval en een gevolg van menselijke fouten.

De generale staf van de strijdkrachten van de Islamitische Republiek Iran nam de verantwoordelijkheid voor het incident, ondanks het feit dat er geen bewijs was dat de instelling verbond bij onderzoeken van de zwarte doos van het vliegtuig of de crashscène.

Hassan Rouhani on Twitter

The Islamic Republic of Iran deeply regrets this disastrous mistake. My thoughts and prayers go to all the mourning families. I offer my sincerest condolences. https://t.co/4dkePxupzm

Reuters, die Canadese, Europese en Amerikaanse bronnen citeert op voorwaarde van anonimiteit, meldde dat inlichtingendiensten ontdekten dat het vliegtuig neerstortte als gevolg van technische problemen, niet door een raket kon worden neergeschoten.

Donald Trump is van plan af te leiden van zijn nederlaag in de raketaanval op de vliegbasis Al-Asad door deze zaak te vergroten. Deze strategie hangt echter af van het geduld van Iran, omdat de regering mogelijk op de psychologische druk van Trump reageert door verdere raketaanvallen op Amerikaanse vliegbases uit te voeren.

MIDDELLENDE NATIES

Ongeacht de bredere banden tussen de landen in het Midden-Oosten en de wereld, hebben twee landen, het VK en Oman, hoewel ze geen directe rol spelen in deze conflicten, historisch een rol gespeeld bij het onderhandelen over de geschillen.

Lees ook:  Wat gaat China doen aan Hong Kong?

Het VK zou tussen Iran en Amerika kunnen bemiddelen rond de voorwaarden van de JCPOA, maar Iran heeft deze route praktisch gesaboteerd door te weigeren zijn JCPOA-verplichtingen na te komen.

Oman had ook de spanningen tussen Iran en de VS kunnen verminderen, maar de status van het land is min of meer regionaal geneutraliseerd na de dood van Qaboos bin Said Al-Said.

Hoewel de twee landen die belast zijn met bemiddeling tussen Teheran en Washington hiertoe praktisch niet in staat zijn, kan Rusland, als een internationale macht die dicht bij Iran ligt en van plan is de spanning in het Midden-Oosten te verminderen, een belangrijke bemiddelende rol spelen. Beijing, Moskou en Teheran werken samen, de kwestie kan worden opgelost op het hoogste politieke niveau tussen de leiders van Iran en de Verenigde Staten.

 

Comments

comments

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 20 januari 2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers