Banken in zwaar weer door coronacrisis

Aandelenkoersen zijn door de coronacrisis hard gedaald, maar sinds het dieptepunt in maart zijn ze ook weer enigszins hersteld. Vooral in de Verenigde Staten leven de beurzen weer op, mede dankzij de aandelen van populaire techbedrijven. Toch wordt het herstel niet breed gedeeld, want sommige sectoren liggen er nog steeds slecht bij. Denk bijvoorbeeld aan energie, vastgoed en de bankensector.

Vooral die laatste zit in de hoek waar de klappen vallen. Na de financiële crisis van 2008 is er al veel lucht uit de koersen van bankaandelen gelopen. Daarna zijn de koersen van Amerikaanse banken wel weer opgelopen, maar in Europa was er nauwelijks herstel. De coronacrisis heeft de situatie niet bepaald verbeterd, want door de coronacrisis nemen ook de risico’s voor banken sterk toe.

Slechte leningen

Door de oplopende werkloosheid en een verwachte toename in het aantal faillissementen zullen meer huishoudens en bedrijven in financiële problemen komen. Dat betekent ook dat banken meer geld opzij moeten zetten om slechte leningen op te vangen. Zo maakte ABN AMRO deze week een verlies van €395 miljoen bekend, omdat ze meer geld opzij zet om verliezen op de kredietportefeuille op te vangen.

Ook andere banken worstelen met een toename van het aantal slechte leningen op de balans. Dat zet de winstgevendheid onder druk en brengt daarmee ook eventuele dividenduitkeringen in gevaar. Deze problemen hangen nog steeds als donkere wolken boven de markt, want onderstaande grafieken laten zien dat zowel Europese als Amerikaanse banken vrijwel niet hersteld zijn van de crisis.

Geen herstel voor Europese bankaandelen

Amerikaanse bankaandelen doen het niet veel beter

Post Views: 251

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

© Geotrendlines.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 19 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner