Trump dreigt ermee nog meer troepen naar Amerikaanse steden te sturen

Als het van de Amerikaanse president Donald Trump afhangt, zullen niet alleen in Portland angstaanjagende militairen op demonstranten schieten met rubberen kogels en hen in ongemarkeerde busjes dwingen. Want Trump dreigt om steden die “gerund worden door liberale Democraten” nu ook in het bedwang te willen houden door er troepen op af te sturen.

Teams van gemaskerde militairen, gekleed alsof ze ten oorlog gaan en die opgeleid zijn voor drugsmissies werden vorige week naar Portland in Oregon gestuurd. Daar bekogelden ze demonstranten met rubberen kogels, er werd traangas ingezet en heel wat burgers werden vastgehouden en in busjes gedwongen waar ze te horen kregen wat hun rechten waren en gevraagd werden daar vervolgens afstand van te doen. Nu wil de Amerikaanse president dat die troepen ook naar andere steden gestuurd worden. Dat suggereerde hij maandag als antwoord op de vraag van een journalist of de bedoeling was militaire troepen te sturen naar andere steden. “Het hangt ervan af wat jij bedoelt met het woord ‘troepen’. Maar we zullen wel degelijk wetshandhavers naar daar sturen”, klonk het.

“We gaan dit niet New York, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore en andere gelijkaardige steden laten gebeuren. We gaan dit niet laten gebeuren in deze steden die gerund worden door liberale Democraten”, zei Trump nog. Het is voorlopig nog niet duidelijk of hij dit ook effectief zal doen en welke soort wetshandhavers precies gestuurd zullen worden.

Lees ook:  In Spanje zijn twee kanten naar voren gekomen: linkse politiek die de burgers wil helpen versus extreem-rechtse vox

Trump zet onherkenbare paramilitairen in bij demonstraties in Portland: ‘Een bizar verschijnsel’

Een nieuw fenomeen afgelopen week in de straten van de Amerikaanse stad Portland, in de staat Oregon. In camouflagepak gehulde bewapende manschappen die hardhandig demonstraties neerslaan en mensen oppakken. “Een bizar verschijnsel.”

In Portland gaan al weken demonstranten de straat op om te protesteren tegen politiegeweld. De aanleiding is de dood van George Floyd. De ordetroepen werden twee weken geleden naar Portland gestuurd door Donald Trump om monumenten en gebouwen in de stad te beschermen.

BURGEROORLOG IN DE VS Na protesten in Portland: Trump dreigt ermee ...

‘Een bizar verschijnsel’

“Het zijn agenten van de Homeland Security Department, het nationale veiligheidsministerie dat is opgericht na 9/11”, vertelt Amerika-kenner Frans Verhagen. “Ze komen daar zonder naamplaatjes en zonder identificeerbaar te zijn. Eigenlijk om federale eigendommen te beschermen, maar ze doen veel meer dan de bedoeling was en arresteren ook mensen.”

Verhagen verbaast zich over de troepenmacht dat onder federaal bewind valt. “Het is een bizar verschijnsel dat paramilitaire troepen optreden die onder het gezag staan van Het Witte Huis zonder dat de lokale autoriteiten daarmee ingestemd hebben. Dit zou niet moeten kunnen in Amerika.”

Excessief geweld

Ondertussen worden de demonstranten hard aangepakt door de paramilitairen. Zo is er al een demonstrant zwaargewond geraakt door geweld van de troepen en worden er mensen afgevoerd in voertuigen die ook niet te herkennen zijn.

Lees ook:  De reactie van Trump op het coronavirus zal iemand pijn doen TRUMP ZELF!

Burgers vragen zich af wie het zijn, de burgemeester van Portland heeft ze in ieder geval niet uitgenodigd en de gouverneur van Oregon is woedend. Het lokale bestuur en ook de staat Oregon zitten niet te wachten op een nieuw soort geheime dienst onder bewind van Donald Trump.

Mediastrategie

Tot nu toe roepen de troepen alleen maar meer agressie op bij de demonstraties. De burgemeester van Portland, Ted Wheeler denkt dat Trump de troepen vooral inzet voor zijn peilingen. “Dit maakt deel uit van de mediastrategie van het Witte Huis: federale troepen gebruiken om Trumps peilingen op te krikken.”

En de senator van Oregon Jeff Merkley, zei eerder al dat Trump “het ministerie van Binnenlandse Zaken als hun eigen bezettingsmacht inzetten.”

Verkiezingsnederlaag

Het doet Verhagen terugdenken aan de situatie in de Amerikaanse staat Michigan. “Toen daar de lockdown werd uitgeroepen vanwege corona, zag je direct protesten van mensen met geweren die ook enige tijd het Congres bezetten.”

Een situatie die Verhagen zo weer voor zich ziet als Trump inderdaad de verkiezingen zou verliezen. “Trump heeft zichzelf zo vastgezet in zijn eigen ideeën, dat hij nergens anders meer voor openstaat”, aldus de Amerika-kenner. “Een burgeroorlog zoals in 1860 zie ik niet meteen voor me, maar een vorm van onrust dat kan dan zomaar gebeuren.”

Lees ook:  Tweede Kamer verbaasd over van begin af aan niet te winnen oorlog Afghanistan: “Ongelooflijk, schokkend, heftig, heel groot”

Staatsgreep?

“Het is ook de vraag wat Trump straks gaat doen als hij de verkiezingen zou verliezen. Er is de vrees dat hij dit soort troepen dan ook in gaat zetten. In een interview heeft Trump al gezegd dat hij een verkiezingsnederlaag niet zonder meer zal accepteren”, zegt Verhagen.

Over een staatsgreep en een burgeroorlog wordt in de Verenigde Staten inmiddels openlijk gesproken. “Een staatsgreep verwacht ik niet; het leger zal zich naar verwachting niet volledig achter Trump scharen bij een verkiezingsnederlaag.”

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties 1

Gast - John van der Aar op donderdag 23 juli 2020 18:12

Ohw , dus het is beter als een kudde dolle negers de steden beroven en onschuldige mensen zomaar in elkaar rammen, tot 80 jarige oudjes aan toe ?

Ohw , dus het is beter als een kudde dolle negers de steden beroven en onschuldige mensen zomaar in elkaar rammen, tot 80 jarige oudjes aan toe ?
Gast
maandag 03 augustus 2020

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Trump dreigt ermee nog meer troepen naar Amerikaanse steden te sturen
23 juli 2020
Ohw , dus het is beter als een kudde dolle negers de steden beroven en...
Migranten niet welkom in Bosnië! Dieren en burgers zijn niet langer veilig
21 juli 2020
Als ik de naam soros hoor 🥵🥵🥵dan hoor ik genoeg
Willekeurige partner