Bijna een half miljard mensen kunnen door coronaviruscrisis in armoede terechtkomen: rapport

De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus die meer dan 83.000 mensen heeft gedood en de economie√ęn over de hele wereld heeft verwoest, zouden ongeveer een half miljard mensen in armoede kunnen storten, aldus Oxfam donderdag.

Het rapport dat door de in Nairobi gevestigde liefdadigheidsinstelling werd uitgebracht voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) / de Wereldbank van volgende week, berekende de impact van de crisis op de armoede in de wereld als gevolg van dalende gezinsinkomens of consumptie.

‚ÄúDe economische crisis die zich snel ontwikkelt, is dieper dan de wereldwijde financi√ęle crisis van 2008‚ÄĚ, aldus het rapport.

‚ÄúDe schattingen tonen aan dat, ongeacht het scenario, de wereldwijde armoede voor het eerst sinds 1990 zou kunnen toenemen‚ÄĚ, zei het, eraan toevoegend dat dit sommige landen weer zou kunnen terugbrengen tot het armoedeniveau dat ongeveer drie decennia geleden werd gezien.

De auteurs van het rapport speelden een aantal scenario‚Äôs door, rekening houdend met de verschillende armoedegrenzen van de Wereldbank ‚Äď van extreme armoede, gedefinieerd als levensonderhoud van $ 1,90 per dag of minder, tot hogere armoedegrenswaarden van minder dan $ 5,50 per dag.

In het ernstigste scenario ‚Äď een krimp van het inkomen met 20% ‚Äď zou het aantal mensen dat in extreme armoede leeft met 434 miljoen mensen toenemen tot bijna 1,2 miljard wereldwijd. In hetzelfde scenario zou het aantal mensen dat onder de drempel van $ 5,50 per dag leeft met 548 miljoen mensen stijgen tot bijna 4 miljard.

Vrouwen lopen meer risico dan mannen, omdat ze vaker werken in de informele economie met weinig of geen arbeidsrechten.

‚ÄėDagelijks leven de armste mensen niet in staat om vrij te nemen van werk of om voorraden aan te leggen‚Äô, waarschuwde het rapport, eraan toevoegend dat meer dan 2 miljard werknemers in de informele sector wereldwijd geen toegang hadden tot ziekengeld.

De Wereldbank zei vorige week dat de armoede in Oost-Azi√ę en de Pacific alleen al met 11 miljoen mensen kan toenemen als de omstandigheden verslechteren.

Om de impact te helpen verzachten, stelde Oxfam een ‚Äč‚Äčactieplan met zes punten voor dat geld en beurzen zou verstrekken aan mensen en bedrijven in nood, en riep het ook op tot kwijtschelding van schulden, meer IMF-steun en meer hulp. Het belasten van rijkdom, buitengewone winsten en speculatieve financi√ęle producten zou helpen om de benodigde fondsen te werven, voegde Oxfam toe.

De roep om schuldverlichting is de afgelopen weken toegenomen, aangezien de gevolgen van de COVID-19-pandemie de ontwikkelingslanden over de hele wereld hebben doen opwaaien.

In totaal zouden regeringen over de hele wereld ten minste 2,5 biljoen dollar moeten mobiliseren om ontwikkelingslanden te steunen.

‚ÄúRijke landen hebben aangetoond dat ze in deze tijden van crisis biljoenen dollars kunnen mobiliseren om hun eigen economie te ondersteunen‚ÄĚ, aldus het rapport.

‚ÄúMaar tenzij ontwikkelingslanden ook in staat zijn om de economische en gezondheidseffecten te bestrijden, zal de crisis doorgaan en alle landen, rijk en arm, nog meer schade berokkenen.‚ÄĚ

Bronnen:

Reuters

Een op de tien Dordtse kinderen groeit op in armoede | Dordrecht ...
Redactie World Unity

© worldunity.me

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 23 juni 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers