Coronaminister De Jonge werkt aan quarantaineplicht

Na de val van het kabinet zei coronaminister Hugo de Jonge er vertrouwen in te hebben dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om gewoon door te gaan met de aanpak van de coronacrisis.

De Jonge gelooft dat ‘we een Kamer hebben die net als het kabinet aan dezelfde kant van het touw trekt om te zorgen dat de coronacrisis bezworen wordt’. Zondag komt een groot deel van het demissionaire kabinet bijeen op het Catshuis, om te beslissen of er verdere maatregelen nodig zijn om de crisis te ‘bedwingen’.

corona detheorist.nl 10

Quarantainecoaches

Tijdens het coronadebat afgelopen woensdag zei De Jonge te werken aan een quarantaineplicht. “We weten dat de quarantainebereidheid laag is bij terugkeer uit een hoogrisicogebied. Zelfs als ze zelf positief getest zijn, houdt driekwart van de mensen zich aan de quarantaineplicht, maar een kwart dus niet. Dat is gewoon niet goed. Wat we daarmee moeten doen, is dat we er allereerst heel veel intensiever over communiceren dat testen helemaal niets helpt als je niet ook bereid bent om de consequenties te aanvaarden van een positieve testuitslag,” zei hij.

De Jonge zei verder dat er in de tweede helft van januari zogeheten quarantainecoaches worden ingezet. “Zij worden op dit moment opgeleid door het Rode Kruis. Zij helpen mensen om mee te denken over de vraag: hoe kun je de quarantaineverplichting op een goede manier vormgeven thuis? Er zijn er inmiddels 80.000 beschikbaar om via Ready2Help, een project van het Rode Kruis, te helpen.” Daarnaast krijgen mensen bij iedere opdracht van de GGD om in quarantaine te gaan een quarantainegids.

Ik ben voor een quarantaineplicht als sluitstuk

De Jonge zei tijdens het debat dat een quarantaineplicht nu al kan worden opgelegd. “Maar dat is heel erg ingewikkeld, dus ik wil eigenlijk veel liever een bestuursrechtelijke vormgeving van de quarantaineplicht.”

Hij voegde toe dat een quarantaineplicht op dit moment lastig uitvoerbaar is vanwege het hoge aantal bron- en contactonderzoeken dat per dag wordt gedaan. “Maar ik ben voor een quarantaineplicht als sluitstuk,” zei De Jonge. “Dat was ik en dat ben ik nog steeds. Ik ben bezig met de uitwerking daarvan. Alleen heb ik in de volgorde der dingen eerst ondersteuning willen doen en daarna de plicht.”

3.4 20 stemmen

Beoordeel dit artikel

Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 23 juni 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers