Duitse politie moet de nationaliteit van verdachten van misdaden vrijgeven aan journalisten, vonnist de rechtbank

© Konrad Lembcke / Flickr (CC BY-ND 2.0)

In een zaak die in Duitsland als precedent kan dienen, oordeelde een Duitse rechtbank vorige week dat wanneer een journalist het verzoek doet, de politie de nationaliteit van een verdachte aan de pers moet bekendmaken.

Het administratieve rechtscollege van Hannover heeft dinsdag het dringende verzoek van een verslaggever ingewilligd, volgens welke de autoriteiten verplicht waren de pers te informeren om “hun publieke taak te vervullen”.

“De pers vervult een publieke taak wanneer zij nieuws in zaken van openbaar belang verwerft en verspreidt, een standpunt inneemt, kritiek levert of anderszins deelneemt aan de opinievorming”, aldus de motivering van het vonnis dat woensdag openbaar werd gemaakt, volgens een bericht van de in Berlijn gevestigde krant Junge Freiheit.

In Duitsland en andere Europese landen is de nationale herkomst van een dader een zaak van algemeen belang geworden. De groeiende migrantenbevolking op het continent is gebonden aan de toegenomen criminaliteit in Duitsland, Zweden, Frankrijk, Zwitserland, Italië en andere Europese landen. In veel gevallen doet de politie geen verslag van de etnische of nationale afkomst van de daders of weigert de mainstream media de informatie te publiceren.

De politie weigerde aanvankelijk details te geven over de herkomst van de dader

Het specifieke geval in Duitsland betrof een illegale autorace in Hannover in september. De journalist vroeg vervolgens aan een politieambtenaar van Hannover naar de herkomst van een van de betrokken partijen, maar de autoriteit weigerde informatie te verstrekken op grond van het feit dat het om persoonsgegevens ging.

De journalist hield echter vol dat de informatie relevant was. Hij merkte op dat hij als rechtbankverslaggever in het verleden had gemerkt dat jonge mannen die regelmatig deelnemen aan illegale straatraces vaak een migrantenachtergrond hebben.

Frontnieuws heeft reeds eerder melding gemaakt van de gangbaarheid van jonge migrantenmannen die betrokken zijn bij illegale straatraces in Duitsland, wat heeft geleid tot een aantal sterfgevallen, waaronder die van kinderen.

Illegale autorace in Duitsland: Syriër rijdt 6-jarig jongetje dood

Het administratieve rechtscollege van Hannover steunde het standpunt van de journalist in zijn vonnis en zei dat er een algemeen belang is voor informatie in gevallen van illegale straatraces. Dit is in het verleden bijvoorbeeld gebleken in de Berlijnse “Ku’damm Racer zaak”. Die verwijst naar een illegale straatrace in juni op de beroemde Berlijnse Kurfürstendamm-laan, toen een straatrace met snelheden tot 170 kilometer per uur tot de dood van een van de deelnemers leidde.

Daarnaast is er belangstelling voor informatie over de herkomst van de persoon die betrokken was bij het ongeval in dit specifieke geval, de rechtbank oordeelde dat “de sociaal-culturele achtergrond” van belang kan zijn “voor de vaststelling van eventuele accumulaties van gedrag in kwestie bij bepaalde groepen daders”. De rechters bepaalden dat het privébelang van de verdachte om zijn nationaliteit niet bekend te maken, niet opweegt tegen het belang van het publiek bij informatie.

11-jarig Duits blank jongetje door asielzoekers het ziekenhuis ingeschopt

Frontnieuws

© © Frontnieuws

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 23 juni 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers