Eisenach: ‘Flashmob’ tegen coronamaatregelen

1 december 2021 Nieuws 2 comments

In het stadje Eisenach, gelegen in de Duitse deelstaat Thüringen, werd afgelopen zaterdag een ‘flashmob’ voor vrijheid gehouden. Zonder veel reclame vooraf werd opgeroepen tot protest voor vrijheid. De opkomst was met tussen de 500 en 1000 deelnemers onverwacht hoog; de stad heeft slechts 40.000 inwoners. Een stevige optocht trok door de straten. Het Duitse volkslied werd gezongen, en de belangrijkste slogan was ‘Wir sind das Volk’. Met die slagzin betoogden de Oost-Duitsers in 1989 tegen de rode DDR-dictatuur, en brachten haar zo uiteindelijk te val.

Op beelden is te zien hoe de optocht perfect vreedzaam verloopt, tot een politiecordon de mensen onder een brug zonder reden de doorgang verspert, waarna wat trekken en duwen volgt, maar de optocht omdraait.

De optocht wordt geprezen door de rechtse nationalisten in Thüringen: zowel NPD-gemeenteraadslid Patrick Wieschke als AfD-Bundestagslid Klaus Stöber, verkozen in de Wartburgkreis rond Eisenach, spraken hun sympathie uit.

De Duitse overheid is duidelijk geschrokken van het onverwachte succes van de manifestatie. De chef van de lokale staatsveiligheid, Stephan J. Kramer, liet meteen weten dat het een bewijs is van het feit ‘dat de NPD en de AfD samenwerken’, omdat leden van beide rechtse partijen in de optocht meeliepen. De co-voorzitter van de AfD-Thüringen, Stefan Möller, weerlegde dat meteen: ‘Het is niet omdat mensen in een betoging voor vrijheid meelopen dat ze daarom ook samenwerken’.

Er wordt verwacht dat de protesten in Oost-Duitsland de komende weken crescendo zullen gaan: er wordt zowat overal opgeroepen tot nieuwe ‘maandagavondwandelingen’, die in 1989 ook de val van de DDR vooraf gingen.

Rob Verreycken
 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 23 juni 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers