Europese Commissie kent opnieuw miljoenen toe aan organisaties die strijden tegen ‘nepnieuws’

De Universiteit Leiden heeft laten weten dat ze samen met haar Nederlandse en Vlaamse partners en het European Digital Media Observatory (EDMO) substantieel geldelijk steun gaan ontvangen van de Europese Commissie met als doelstelling om nepnieuws in kaart te brengen en tegen te gaan met feiten. Het zou gaan om 2 miljoen euro en is een subsidie voor de langere termijn, in plaats van de eerder ontvangen kleinere en specifiekere donaties. De Europese Commissie omschrijft haar plannen als ‘projecten met EU-geld in de strijd tegen desinformatie’.

Het grootschalige project en de doelstellingen komen dus van de Europese Unie en vinden ondersteuning in het Nederlandse taalgebied via o.a. de Universiteit Leiden, met daarnaast nog een aantal andere instituties als; VRT, Knack, KU Leuven, Textgain, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat.

Dit alles wordt gesteund en in de juiste richting gestuurd door het EDMO, die haar doelstellingen als volgend omschrijft;

…bouwt mee aan een multidisciplinaire community van factcheckers, academische onderzoekers en andere belanghebbenden met expertise op het gebied van online-desinformatie. Het project zal meer inzicht geven in allerlei aspecten van desinformatie: actoren, vectoren, tools, methoden, verspreidingsdynamiek, doelgroepen en maatschappelijke impact.

Een mogelijk gevaar is natuurlijk dat dergelijke onderzoekers zeer selectief te werk gaan en twijfelachtige berichtgeving van de Europese Unie en de eigen journalisten niet zullen onderzoeken. Dat werd min of meer bevestigt toen een van de bekendste ‘feitencheckers’ uit Nederland werd gevraagd om eens uitzoeken of één van de Russische samenzweringstheorieën in een prominent weekblad wel correct was. Geen reactie. De keuze om een groep als Bellingcat hierbij te betrekken is minder onduidelijk, want die worden door de Amerikaanse regering financieel ondersteund en zijn zonder twijfel partijdig.

ReactNieuws

© React nieuws

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 24 september 2023

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

Uit het archief....

What's wrong with the world

Partner

New World Order!

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers