Coronavirus: het nepbericht van Bill Gates en andere claims om te negeren

Of het nu gaat om een ​​bericht op het account van je oom of een afbeelding die je vriend heeft doorgestuurd, nep-coronavirusverhalen lijken overal te zijn.

Om te helpen verifiëren en controleren BBC-teams de nieuwste en meest geziene voorbeelden van valse en misleidende informatie.

Een nepbericht van Bill Gates

Een lang bericht toegeschreven aan Bill Gates, de miljardair van Microsoft, die mensen aanmoedigt om positief te reflecteren op hun leven tijdens de uitbraak van het coronavirus, is in meerdere landen duizenden keren gedeeld. Het bereikte de geverifieerde accounts, nationale krantenwebsites en het Instagram-account van Naomi Campbell, het supermodel.

 

gates

Maar we weten dat Bill Gates er niets mee te maken had.

Iemand heeft echter de BBC benaderd en beweert de originele poster te zijn. Mohammed Ali uit Londen zei dat hij het bericht op 16 maart op Facebook had gepubliceerd, maar niet aan de heer Gates had toegeschreven.

We weten niet zeker of hij nummer één is, maar we hebben geen eerdere versie ervan gevonden op openbare Facebook-accounts. Wat betreft hoe het veranderde in een bericht van Bill Gates, dat is onduidelijk.

Volgens Crowdtangle, een analysetool voor sociale media, is de eerste keer dat we het toegeschreven aan de heer Gates op 22 maart.

Een misleidende video over voedseldonaties

Een video die in slechts een paar dagen tijd meer dan 10 miljoen keer werd bekeken, beweert voedselpakketten te laten zien die op straat zijn achtergelaten voor mensen in nood tijdens de uitbraak van het coronavirus.

Lees ook:  De propaganda van terreur en angst: een les uit de recente geschiedenis

gates

 

Sommige berichten zeggen dat het in Turkije is opgenomen, terwijl anderen beweren dat het een stad in Irak of India toont. De meesten prijzen de video omdat ze laten zien hoe hun land de armen helpt.

De film is echt, maar hij is twee maanden oud, dus de berichten zijn misleidend. De donaties waren niet voor mensen die getroffen waren door het coronavirus, maar voor de slachtoffers van een aardbeving.

Om hier helemaal achter te komen, hebben BBC-verificatiespecialisten met succes de locatie van de video geïdentificeerd nadat ze een winkel of reclamebord hadden opgemerkt met de woorden “zeer goedkoop” in het Turks.

Van daaruit was de clip terug te voeren op een langere livestream van een evenement in de stad Konya in Turkije, geüpload op Facebook op 25 januari.

In beide passen hetzelfde bord, busje en bomen op de achtergrond.

Benjamin Strick on Twitter

Disinformation on #coronavirus is rife at the moment. Here is one example. It’s a viral video racking up more than 10mill views of an allegedly good deed during the #CoronavirusLockdown. Actually, it’s support packages for earthquake victims in January. With @Shayan86 & @_kRaay.

Het goede doel achter het evenement bevestigde dat de video geen verband hield met Covid-19.

Valse sms-berichten

Op sociale media circuleren foto’s van nepberichten die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van de Britse regering, en dreigende boetes voor te vaak het huis verlaten .

Lees ook:  Meer bewijs VS bewapende Syrië terroristen als Trump pleit voor staakt-het-vuren

Ze beweren dat de overheid mensen volgt en boetes uitvaardigt voor degenen die hun huis verlaten.

Een die door de Greater Manchester Police als nep werd gemarkeerd, zei: “Je hebt een boete van £ 3550,73 gekregen omdat je je eigendom zonder reden hebt verlaten.”

Greater Manchester Police on Twitter

ScamAlert | There’s a scam circulating that states the recipient has breached regulations and that a fine will be sent in the post. This is a scam and if you receive a message like this please report to ActionFraud online ➡️ https://t.co/BZ6rl8NeB6

De regering heeft deze week een sms gestuurd waarin de nieuwe regels worden uitgelegd.

Maar de regering zegt dat “anderen die beweren afkomstig te zijn van de Britse regering … vals zijn”.

Het is niet duidelijk of deze berichten door oplichters zijn verzonden of dat het slechts om schermafbeeldingen gaat.

Helikopters spuiten geen desinfectiemiddel

Dit gerucht gaat gewoon niet weg en heeft de internationale grenzen overschreden. Een bericht in verschillende vormen doet de ronde op WhatsApp en elders: het vertelt mensen om binnen te blijven omdat vanaf 23.30 uur helikopters desinfectiemiddel in de lucht gaan spuiten om het coronavirus uit te roeien.

Maar er is geen bewijs dat dit is gebeurd of gebeurt.

 

gates

Een recente werd doorgestuurd naar een groep artsen en verpleegsters op een afdeling van een ziekenhuis in Londen.

Soortgelijke versies van het bericht – helikopters die desinfectiemiddel spuiten – zijn elders verschenen, waaronder in Kenia, Italië, Rusland en Nepal, volgens BBC Monitoring, die de verspreiding van het gerucht heeft gevolgd.

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner