Coronavirus kan meer asielzoekers naar de EU duwen

Met wereldwijde reizen bijna op de grond, zei het EASO-bureau dat het blok in maart slechts de helft van het aantal asielaanvragen registreerde als in februari.

Door de blokkering van het coronavirus is het aantal asielzoekers dat Europa kan bereiken afgenomen, maar de pandemie kan in de toekomst tot meer aankomsten leiden als de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika erger wordt, aldus het asielbureau van de Europese Unie .

Met wereldwijde reizen bijna op de grond, zei het EASO-bureau dat het blok in maart slechts de helft van het aantal asielaanvragen registreerde als in februari.
Het grensagentschap van het blok heeft ook gezegd dat de illegale overtochten naar Europa van februari tot maart zijn gehalveerd.

Maar EASO zei dat uitbraken van coronavirus in het Midden-Oosten en Noord-Afrika mogelijk voedseltekorten kunnen veroorzaken, de veiligheid kunnen destabiliseren en de hand van militante groepen zoals Daesh kunnen versterken. 

Dat zou kunnen leiden tot “toename van asielgerelateerde migratie op middellange termijn”, zei EASO in een rapport.

“De belangrijkste landen van herkomst van asielzoekers zijn matig tot zeer kwetsbaar voor gevaren (inclusief infecties) en lijden onder een gebrek aan coping-capaciteit”, zei het. 

“Het risico van destabiliserende effecten als gevolg van Covid-19-uitbraken heeft het potentieel om toekomstige asieltrends te beïnvloeden.”

Sinds meer dan een miljoen asielzoekers in 2015 in de EU aankwamen, heeft het blok de immigratie hardhandig aangepakt en steun verleend aan Turkije en Libië om de belangrijkste routes die door migranten worden gebruikt, af te sluiten. 

Uit gegevens van de VN blijkt dat minder dan 123.000 mensen vorig jaar het blok hebben gehaald, en tot dusver dit jaar slechts 22.000.

Sommige EU-landen aan de Middellandse Zee hebben gezegd dat de coronaviruscrisis het moeilijker maakt om op zee geredde migranten te accepteren. 

De rechtenwaakhond van de Raad van Europa schreef vorige week aan Malta dat het volgens het internationaal humanitair recht verplicht was om geredde migranten ondanks het virus te accepteren.

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson is van plan binnenkort een herziening van het asielstelsel van het blok voor te stellen, dat in 2015-16 uiteenviel toen landen in het zuidelijke front anderen in het blok beschuldigden dat ze hen niet hielpen om te gaan met plotselinge massale aankomst van vluchtelingen en migranten.

De cohesie in de EU werd geschaad, omdat rijke bestemmingslanden zoals Duitsland en Zweden ook oosterse landen zoals Polen en Hongarije – met nationalistische en eurosceptische regeringen – berispten omdat ze weigerden een van de nieuwkomers op te nemen.

“Ons aanstaande pact over migratie en asiel … bouwt voort op het idee dat migratie normaal is …, dat we het rationeel moeten beheren door samen te werken”, zei Johansson.

Maar een hoge diplomaat die in de EU-hub Brussel werkt voor een van de regeringen die uiterst terughoudend is om asielzoekers te accepteren, waarschuwde dat de zaak zeer verdeeldheid zaaide.

“Het opvangen van vluchtelingen is een duidelijke no-go voor mijn regering en enkele anderen.
De Commissie zal hier maar één kans op hebben – als ze het niet goed doen, zal er alleen meer schade zijn in plaats van een oplossing.”

admin

© stopdebankiers.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zondag 20 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner