By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Coronavirus, ‘Plandemic’ en de zeven kenmerken van samenzweerderig denken

De video “Plandemic” van de complottheorie ging onlangs viraal . Ondanks dat het wordt verwijderd door YouTube en Facebook, wordt het nog steeds miljoenen keren geüpload en bekeken . De video is een interview met complottheoreticus Judy Mikovits, een in ongenade gevallen voormalige  virologieonderzoeker die gelooft dat de COVID-19-pandemie gebaseerd is op enorme misleiding, met als doel te profiteren van de verkoop van vaccinaties.

De video staat bol van desinformatie en complottheorieën. Veel betrouwbare factchecks en debunkings van hoge kwaliteit zijn gepubliceerd door gerenommeerde verkooppunten zoals Science , Politifact en FactCheck .

Als geleerden die onderzoeken hoe ze de desinformatie en complottheorieën van de wetenschap kunnen tegengaan, geloven we dat het ook waardevol is om de retorische technieken die in “Plandemic” worden gebruikt bloot te leggen. Zoals we schetsen in ons handboek over samenzweringstheorie en hoe u COVID-19-samenzweringstheorieën kunt ontdekken , zijn er zeven onderscheidende kenmerken van samenzweerderig denken. “Plandemic” biedt voorbeelden van schoolboeken van allemaal.

Door deze eigenschappen te leren, kun je de rode vlaggen van een ongefundeerde samenzweringstheorie herkennen en hopelijk enige weerstand opbouwen om opgenomen te worden door dit soort denken. Dit is een belangrijke vaardigheid gezien de huidige golf van door pandemieën aangedreven complottheorieën .

samenzwering

De zeven kenmerken van samenzweerderig denken. John Cook , CC BY-ND

1. Tegenstrijdige overtuigingen

Samenzweringstheoretici zijn zo toegewijd aan het niet geloven van een officieel account, het maakt niet uit of hun geloofssysteem intern tegenstrijdig is . De “Plandemic” -video brengt twee valse oorsprongsverhalen voor het coronavirus naar voren. Er wordt beweerd dat SARS-CoV-2 afkomstig was uit een laboratorium in Wuhan – maar ook dat iedereen het coronavirus van eerdere vaccinaties al heeft en dat het dragen van maskers het activeert. Geloven dat beide oorzaken met elkaar in tegenspraak zijn.

2. Dwingend vermoeden

Conspiracy-theoretici zijn overweldigend wantrouwend tegenover het officiële account . Dat betekent dat elk wetenschappelijk bewijs dat niet in de complottheorie past, vervalst moet zijn.

Maar als u denkt dat de wetenschappelijke gegevens vervalst zijn, leidt dat tot het konijnenhol door te geloven dat elke wetenschappelijke organisatie die onderzoek publiceert of onderschrijft dat consistent is met het ‘officiële verslag’ moet meedoen aan de samenzwering. Voor COVID-19 omvat dit de Wereldgezondheidsorganisatie, de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie, de Food and Drug Administration, Anthony Fauci … eigenlijk moet elke groep of persoon die werkelijk iets van wetenschap weet, deel uitmaken van de samenzwering.

3. Snode bedoeling

In een complottheorie wordt aangenomen dat de samenzweerders slechte motieven hebben . In het geval van ‘Plandemic’ is er geen limiet aan de snode bedoeling. De video suggereert dat wetenschappers, waaronder Anthony Fauci, de COVID-19-pandemie hebben ontwikkeld, een plot waarbij tot nu toe honderdduizenden mensen worden gedood voor mogelijk miljarden dollars aan winst.

samenzwering

Samenzwerend denken vindt op alle niveaus van de veronderstelde samenzwering kwade bedoelingen. MANDEL NGAN / AFP via Getty Images

4. Overtuiging dat er iets mis is

Samenzweringstheoretici kunnen af ​​en toe bepaalde ideeën opgeven als ze onhoudbaar worden. Maar die herzieningen veranderen meestal niet hun algemene conclusie dat “er iets niet klopt” en dat het officiële verslag op misleiding is gebaseerd.

Toen de ‘Plandemic’-filmmaker Mikki Willis werd gevraagd of hij echt geloofde dat COVID-19 opzettelijk met winstoogmerk was begonnen, antwoordde hij:’ Ik weet het niet, om duidelijk te zijn of het een opzettelijke of natuurlijk voorkomende situatie is. Ik heb geen idee.”

Hij heeft geen idee. Alles wat hij zeker weet, is dat er iets mis moet zijn: ‘Het is te raar.’

5. Vervolgd slachtoffer

Samenzweringstheoretici zien zichzelf als de slachtoffers van georganiseerde vervolging . “Plandemic” brengt het vervolgde slachtoffer nog verder in opstand door de hele wereldbevolking te typeren als slachtoffers van een enorme misleiding, die door de media en zelfs door onszelf wordt verspreid als onwetende handlangers.

Tegelijkertijd beschouwen complottheoretici zichzelf als dappere helden die het opnemen tegen de boosaardige samenzweerders .

.

6. Immuniteit voor bewijs

Het is zo moeilijk om de mening van een complottheoreticus te veranderen omdat hun theorieën zichzelf verzegelen . Zelfs het ontbreken van bewijs voor een theorie wordt bewijs voor de theorie: de reden dat er geen bewijs is van de samenzwering is omdat de samenzweerders het zo goed hebben verdoezeld.

7. Herinterpretatie van willekeur

Conspiracy-theoretici zien overal patronen – het gaat allemaal om het verbinden van de stippen. Willekeurige gebeurtenissen worden opnieuw geïnterpreteerd als veroorzaakt door de samenzwering en verweven in een breder, onderling verbonden patroon . Elke verbinding is doordrenkt met sinistere betekenis.

De “Plandemic” -video verwijst bijvoorbeeld suggestief naar de Amerikaanse National Institutes of Health-financiering die naar het Wuhan Institute of Virology in China is gegaan. Dit ondanks het feit dat het lab slechts een van de vele internationale medewerkers is aan een project dat het risico wilde onderzoeken van toekomstige virussen die uit wilde dieren komen.

Als u meer te weten komt over veelvoorkomende kenmerken van samenzweerderig denken, kunt u complottheorieën herkennen en weerstaan.

Kritisch denken is het tegengif

Zoals we in ons handboek over samenzweringstheorie onderzoeken , zijn er verschillende strategieën die u kunt gebruiken als reactie op complottheorieën.

Een benadering is om jezelf en je sociale netwerken te enten door de kenmerken van samenzweerderig denken te identificeren en op te roepen . Een andere benadering is om mensen “cognitief te versterken” door hen aan te moedigen om analytisch te denken . Het tegengif voor samenzweerderig denken is kritisch denken, dat een gezonde scepsis van officiële rekeningen met zich meebrengt, terwijl zorgvuldig het beschikbare bewijsmateriaal wordt overwogen .

Het begrijpen en onthullen van de technieken van complottheoretici is de sleutel om jezelf en anderen te laten misleiden, vooral wanneer we het meest kwetsbaar zijn: in tijden van crisis en onzekerheid.

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
woensdag 21 april 2021

Vaccin updates

Jouw account

Conflicten livemap

Defcon Level world conflict map
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Andreas Kalcker - Nederlands
14 april 2021
De grote bedrijven verdienen er te weinig aan.
Andreas Kalcker - Nederlands
13 april 2021
Super! Crusiaal dit mensen! Geneest bijna alle ziektes di...
Het vaccin: Lijst van bijwerkingen
13 april 2021
Excuus voor mijn zeer late reactie. Er staan zoveel beric...
Willekeurige partner