De Iraanse schaakscheidsrechtster Shohreh Bayat wil niet terug naar Iran

Het schaakspel wordt weliswaar beschouwd als een koninklijk spel – en werd waarschijnlijk oorspronkelijk via Perzië en de zich uitbreidende Arabieren naar de wereld gebracht. Maar er is eigenlijk weinig koninklijkheid met het mullah-regime in het huidige Perzië.

Foto: Shohreh Bayat, april 2019 © YouTube

De gevaarlijke en lange arm van het islamitische land strekt zich uit tot het huidige Wereldkampioenschap schaken in China. Nee, niet dat een schaker van de Iraanse regering strategieën en tips krijgt om een titel te winnen – wat is sport immers tegen politiek prestige?

Nee, op dit moment staat de 32-jarige Iraanse schaakscheidsrechtster Shohreh Bayat onder grote druk – wat ze overigens nauwelijks laat merken. Men kan met recht stellen dat Shohreh Bayat niet alleen een oogje in het zeil houdt op de borden van de tegenstanders die tegen elkaar strijden, en soms met de regels moet ingrijpen, maar ook dat ze indirect de mannenwereld in Iran uitdaagt.

Wat is er gebeurd? Shohreh Bayat had het daadwerkelijk aangedurfd om in Shanghai haar hoofddoek wat nonchalanter te dragen. De haarlijn, enkele haarlokken, was zichtbaar, maar dat was reeds genoeg om in Iran een schandaal, een politieke opschudding, te veroorzaken.

Ik ken door mijn activiteit in migrantenwerk sinds 2015 een aantal Iraniërs in ballingschap en er zijn veel intelligente en goed opgeleide vrouwen onder hen, waarvan de meerderheid geen hoofddoek of hijjab draagt, en als ze dat wel doen, is het echt op een ondogmatische manier, en zelfs dan niet altijd. Het valt vaak op dat sommige van hen nog steeds praten over hoe ze in Iran zelf onder druk stonden, hetzij door de moraalpolitie van de mullah, hetzij door meewerkende en oplettende deugmensen in de bevolking die zich houden aan een strikte interpretatie van de islam. Het blijft zinloos om te antwoorden op de vraag in hoeverre dit regime verschilt van dat van de Taliban of de IS. Waarschijnlijk niet, want men moet altijd in gedachten houden dat ook Iran met Soleimani de Taliban heeft gesteund – bijvoorbeeld in Afghanistan – en altijd contact heeft onderhouden. Het is een puur mannenwereld waarin vrouwen niets te zeggen hebben.

De scheidsrechtster Schoreh Bayat heeft zich in ieder geval hardnekkig geëmancipeerd, misschien juist omdat er thuis op alle televisiekanalen een discussie en een shitstorm uitbrak, had ze blijkbaar besloten om vanaf de derde dag van het toernooi de hoofddoek of een andere bedekking van haar haren volledig te laten vallen. De scheidsrechtster werd vervolgens door de Iraanse schaakfederatie gevraagd zich te verontschuldigen. Verontschuldigen. Maar waarvoor?

En moet de westerse sportwereld niet zulke moedige vrouwen steunen en bescherming bieden?

Wanneer, en deze vraag is terecht, zullen de Duitse linkse partijen en hun politici eindelijk eens stoppen met de hoofddoeken als vrijwillig en als een plicht van onze (valse) tolerantie te noemen?

Veel vrouwen, zoals deze scheidsrechtster op het wereldkampioenschap schaken, willen graag hun hoofddoek afdoen en durven het niet aan. Ze staan onder enorme druk, ook in Duitsland, en niet alleen in hun gezinnen. En degenen die wel bestaan, die “vrijwillig” een hijjab of een hoofddoek dragen, zien het als hun plicht om als een missionaris op zendingsmissie te zijn, om de islam te huldigen en om andere vrouwen zich slecht te laten voelen, die zich vrijer gedragen – wat niet wil zeggen dat ze niet ook gelovig zijn.

Shohreh Bayat wil voorlopig niet terug naar Iran, uit angst voor gangsterpraktijken, dat is maar al te begrijpelijk. Maar ze zou op dit moment niet per se geadviseerd moeten worden om naar Duitsland te gaan, want hier zijn al islamitische hardliners aangekomen om de druk op te voeren – de Duitse deugmensen alleen al bagatelliseren of negeren veel.

De scheidsrechtster Schoreh Bayat heeft dus haar eigen koning uitgedaagd. Op het bord wordt de koningin beschouwd als het meest wendbare en sterkste stuk in het schaakspel. Het echte leven is vaak anders, het hangt af van hoe de volgende zet eruit ziet.

Schachmatt für das Kopftuch

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 24 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner