Door de crisis in het coronavirus is Italië van plan 500.000 werkvergunningen zonder papieren aan migranten te verlenen

Rome – Italië zal tijdelijke werkvergunningen geven aan meer dan een half miljoen mensen zonder papieren die essentieel worden geacht voor het plukken van gewassen en de zorg voor ouderen tijdens de afsluiting van het coronavirus in het land als onderdeel van een stimuleringspakket dat woensdagavond is overeengekomen.

‘We hebben aan dit decreet gewerkt, wetende dat het land in grote moeilijkheden verkeert’, zei premier Giuseppe Conte na een kabinetsvergadering.

Sinds meer dan twee maanden hebben thuisblijvende bestellingen seizoensarbeiders uit Oost-Europa die naar Italië reisden, verhinderd om in de landbouw te werken. De overvloed aan boerenhanden heeft de vrees voor voedseltekorten aangewakkerd en heeft ertoe geleid dat de landbouwindustrie naar schatting 500.000 illegaal aangenomen, niet-geregistreerde migranten, grotendeels uit Noord-Afrika, vertrouwde naarmate de lentegewassen rijpen in de velden.

“Het eten op onze tafel komt uit deze velden. Nu moeten we de rechten overdragen die zijn ontzegd aan degenen die erin werken”, zegt Peppe Provenzano, minister van Zuid-Italië.

Landbouwlobby’s hadden gewaarschuwd dat Italië het risico liep enorme hoeveelheden producten te verspillen als er niemand was om het te plukken, wat de gevolgen van een stopzetting die de voedselsector al meer dan 7,5 miljard dollar in het land kostte, verergerde. 

De woensdag goedgekeurde maatregel werd voorgesteld door minister van Landbouw Teresa Bellanova als onderdeel van een lang uitgesteld stimuleringspakket van bijna $ 60 miljard, bedoeld om de belegerde bedrijven en families in Italië te helpen de pandemie en de lockdown te doorstaan.

“Dit decreet voorziet in de voorwaarden opdat deze fase van heropening onmiddellijk uitzicht kan bieden op economisch en sociaal herstel”, vertelde Conte aan journalisten. 

Voorstanders van de maatregel zeggen dat het ook de volksgezondheidsbelangen zal bevorderen, aangezien migranten zich niet langer hoeven te verstoppen voor autoriteiten in kraakpanden en kampen waar slechte hygiënische omstandigheden een vruchtbare grond vormen voor coronavirusclusters. 

De stap kwam nadat paus Franciscus had besloten dat ‘boerenhanden die op het platteland werden uitgebuit’, zeiden dat ‘waardigheid aan het werk moest worden verleend’, met de juiste beloning en veilige omstandigheden.

Lees ook:  IS een rolmodel? De Amerikaanse president Trump bedreigt Iran met aanvallen op culturele locaties

De maatregel is ook van toepassing op ongeveer 100.000 migranten zonder papieren die ouderen helpen – de demografie die het grootste risico loopt bij een uitbraak die al 31.106 mensen in Italië heeft gedood. Het is het op twee na hoogste dodental ter wereld, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Desalniettemin veroorzaakte het decreet een grote controverse in een land waarvan het bruto binnenlands product (bbp) naar verwachting met meer dan 9% zal krimpen en waar de werkloosheid tegen het einde van het jaar naar verwachting 12,7% zal bereiken, aldus het Internationaal Monetair Fonds. 

Oppositieleider Matteo Salvini, van de nationalistische Liga-partij, veroordeelde de beslissing in een Twitter-bericht en zei: “Waarom zouden we die illegalen en degenen die ze uitbuiten ooit belonen als er zoveel Italianen en legale migranten op zoek zijn naar een baan?”

De hardline-positie werd eerder ondersteund door de anti-establishment 5-sterrenbeweging (M5S), die de macht deelt met de centrumlinkse democraten in een coalitieregering. Maar M5S liet zijn oppositie vallen omdat het het risico liep de fragiele coalitie onder premier Conte omver te werpen. 

Gelegen op slechts een paar honderd mijl van de kust van Noord-Afrika, was Italië in het afgelopen decennium verreweg de grootste Europese bestemming voor migranten die vanuit Libië en Tunesië vertrokken.

In 2019 woonden meer dan 6 miljoen migranten in Italië. Meer dan 500.000 van hen hadden geen papieren, volgens een jaarverslag  van de Ismu Foundation , een denktank die zich bezighoudt met migratiekwesties.

Het stimuleringspakket, dat vorige maand oorspronkelijk was beloofd, wordt onmiddellijk van kracht en komt op de hielen van een in maart geïntroduceerd pakket van $ 27 miljard. Het omvat een combinatie van belastingverlagingen en subsidies om bedrijven te helpen de economische neergang te overleven, terwijl het ook bedoeld is om gezinnen te helpen met subsidies voor kinderopvang en om de verwoeste toeristische sector te stimuleren.

Hoe een werkvergunning aanvragen in Kenia - Victor Mochere
Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties 1

Natas Hendriks op zaterdag 16 mei 2020 17:44

Toe maar

Toe maar
Gast
donderdag 24 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner