Duitse journalist: ‘Ik hoop dat de samenleving wakker wordt’

De Duitse rechtsstaat is tijdens de coronapandemie onder druk komen te staan. Dat zegt Heribert Prantl, advocaat en voormalig chef politiek van de Süddeutsche Zeitung. Onlangs zei hij in een talkshow dat hij in zijn 33 jaar als journalist nog nooit zo bang is geweest als nu.

“Ik vrees voor onze grondrechten. Ik ben bezorgd. Ik heb het gevoel dat ze tijdens de pandemie opzij worden geschoven. Dat terwijl grondrechten bestand horen te zijn tegen een crisis. Daarom worden ze grondrechten genoemd. Ik had nooit gedacht dat onze vrijheden zo drastisch zouden worden ingeperkt,” zegt Prantl, die alle grote journalistieke prijzen in zijn kast heeft staan, in gesprek met de Berliner Zeitung.

Hij wijst erop dat Duitsers sinds de Rote Armee Fraktion en het terrorisme te maken hebben met een inperking van de grondrechten. “We kregen indertijd te horen dat het slechts tijdelijke maatregelen zouden zijn, maar die wetten zijn nog steeds van kracht.”

slapen

Alles uit de kast

Prantl vreest dat dit nu opnieuw gebeurt, dat de beperkingen de norm worden. De beperkingen kunnen ook worden gebruikt als blauwdruk voor het volgende virus, de volgende ramp, zegt hij.

Het is een grondrecht om contact met andere mensen te hebben. Dat is de basis van de democratie. Vrijheid van beweging is een grondrecht. Voorzien in levensonderhoud is een grondrecht. De huidige maatregelen verwoesten de levens van honderdduizenden mensen, aldus de journalist. We zien nu hoe politici punten proberen te scoren met steeds strengere maatregelen, elkaar proberen te overtreffen.

“Als mijn moeder nog had geleefd, zou ik alles uit de kast hebben gehaald – van het constitutioneel hof tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens – om haar ondanks corona te kunnen zien. Het is een grondrecht om niet in isolatie te sterven.”

Harder roepen

Het kan volgens Prantl niet zo zijn dat bondskanselier Merkel cum suis achter gesloten deuren de knopen doorhakken en vervolgens zeggen: dit gaat er gebeuren. “Dat is niet hoe de democratie staat beschreven in onze grondwet.”

“Ik hoop dat de samenleving wakker wordt,” stelt hij. “Wij, de journalisten, moeten ook harder roepen. De pers heeft de vrijheid om grondrechten te verdedigen. De strijd tegen de pandemie gaat niet alleen over de gezondheid van burgers, maar ook over de gezondheid van onze democratie.”

[Berliner Zeitung]

 

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
woensdag 17 augustus 2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers