Hoax, conspiracy en complotdenkers, maar vooral kritische journalisten verenigen zich in de NVVJ

Freedom of speech crisis concept and censorship in expression of ideas symbol as a human tongue wrapped in old barbed wire as a metaphor for political correctness pressure to restrain free talk or limit communication.

Als het aan mij ligt is het afgelopen met het complotdenkertje pesten, over met de verheerlijking van het overheidsbeleid, klaar met het demoniseren van andersdenkenden. De eerste stap is daarvoor gezet. De vrije en onafhankelijke journalisten, die wel taboedoorbrekend durven te schrijven en publiceren, hebben de koppen bij elkaar gestoken. Er is een vereniging opgericht die bedoeld is elkaar te ondersteunen en bij te staan met het roeien tegen de massa media stroom in van eenzijdige berichtgeving, maar ook om op te staan voor de vrijheid van publicatie.

Journalisten die durven te schrijven tegen de algemene opinie in, lees overheidsbeleid, hebben het niet gemakkelijk. Gelukkig sterkt de meesten van hen dit in hun streven de waarheid boven tafel te krijgen. Des te meer tegenwerking des te groter hun verbetenheid om de andere kant van de medaille te tonen. Naar schatting zijn er zo’n vijftig van overheid en multinationals onafhankelijke media. Denk aan nieuwssites, videoverslaggevers op YouTube en dergelijke.

Zij worden voorlopig nog zonder tegenwerking, weggezet als hoaxsites, complotdenkers of gelovers in UFO’s. Ook wel fakesites genoemd. Dit gebeurt zelfs door de vrijheid van meningsuiting en drukpers belovende overheid. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet een rapport opstellen om het ‘fakenieuws’, zoals zij dat benoemen in kaart te brengen. (Ministerie voor schut met rapport over alternatieve media)

Recente voorbeelden van demoniseren zijn de oproepen van nota bene Tweede Kamerleden om het nieuwe blad ‘Gezond Verstand’ te weren uit de schappen van boekhandels, omdat er sprake zou zijn van ‘desinformatie’.(Geen Gezond Verstand bij Parlementsleden D66 en GL) Daarnaast beschuldigen de massa media de Ander Krant ervan banden met de Russen te onderhouden. Tja, ze vinden het natuurlijk niet leuk dat beide media even een miljoen exemplaren wegzetten.

Of denk aan Flavio Pasquino die eerst ‘gezocht’ wordt door de politie, en daarna aangesproken door de politie coördinator (SGBO) Oost Nederland omdat hij iemand heeft durven interviewen met een van het overheidsbeleid afwijkende mening, de politie noemt dat een video maken waarin je een “complotdenker” een podium geeft.
(Kijk zelf even)

Ook de arrestatie van een Internetjournalist in de cel gegooid wegens kritiek op ambtenaren spreekt boekdelen.

Daarnaast bestrijden de sociale media platforms alles wat de overheid niet zint of wat strijdig is met hun belangen om zo veel mogelijk winst te kunnen maken. Ondertussen zijn YouTube en LinkedIn berucht voor het verwijderen van berichten of het opheffen van accounts. Maar ook Twitter en Facebook censureren er lustig op los. Ze voelen zich zo sterk dat ze dit dan ook openlijk toegeven. Kijk bijvoorbeeld naar ieder coronabericht dat een gebruiker op Facebook durft te zetten, waarna vrijwel direct overheidsboodschappen met het covid-19 beleid worden toegevoegd.

Een reactie op deze onderdrukking van de vrije meningsuiting kon natuurlijk niet uitblijven. Daarom meld ik met trots de oprichting op 6 oktober van de Nederlandse Vereniging van Vrije Journalisten. In onze oprichtingsakte draaien we er niet omheen. Onze doelstelling is ‘het opkomen en verdedigen van de persvrijheid in Nederland, om zodoende iedereen vrijelijk (schriftelijk, digitaal en/of online) berichten te kunnen laten publiceren’. Dit willen we onder andere bereiken door de ‘censuur verspreid door de overheid en/of bedrijven te bestrijden’.

Het heeft er alle schijn van dat we de eerste belangenvereniging zijn van vrije en onafhankelijke journalisten ter wereld en ik hoop dat er veel zullen volgen.

In het eerste bestuur van de vereniging zitten Sander Campagner (De Andere Krant) als voorzitter, Kathie Schene (RT Dutch) als penningmeester, ondergetekende als secretaris, Guido Jonkers (Wanttoknow) en Lietje Perizonius.

Hier kan je een groot deel vinden van de vrije pers.

Rob Vellekoop, 14 november 2020

Post Views: 548

robvellekoop

© De lang mars

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 29 mei 2023

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers