Iraakse premier wil alle Amerikaanse strijdkrachten eruit gooien

De Iraakse premier Adil Abdul Mahdi wil dat de Amerikaanse strijdkrachten het land onmiddellijk verlaten, meldt Spoetnik News, onder verwijzing naar Sky News Arabia.

De Amerikaanse sluipmoord op de Iraanse top-generaal Qasem Soleimani heeft niet alleen in Iran, maar ook in Irak, waar de aanval plaatsvond, de woede gewekt.

Het Iraakse parlement heeft nu een resolutie aangenomen om te werken aan het beëindigen van alle aanwezigheid van buitenlandse troepen, waaronder de VS, in het land.

De premier van Irak, Adil Abdul Mahdi, had voor de buitengewone zitting opgeroepen tot de terugtrekking van de buitenlandse troepen, schrijft Sputnik. Volgens hem hebben zowel de Verenigde Staten als Irak er belang bij om de aanwezigheid van troepen af te bouwen.

Tijdens zijn toespraak in het parlement voegde Abdul Mahdi eraan toe dat er twee opties zijn met betrekking tot de terugtrekking van de door de VS geleide coalitietroepen. Of ze worden onmiddellijk en volledig teruggetrokken, of het gebeurt geleidelijk.

“Als premier en commandant beveel ik de eerste optie aan. Ondanks de externe en interne problemen die we kunnen tegenkomen, is deze optie in principe beter voor Irak”, zegt hij.

Door de Amerikanen te forceren het land te verlaten, zou volgens de premier worden bijgedragen aan het onderhouden van goede betrekkingen met andere landen “op basis van respect voor de territoriale soevereiniteit en dat er geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden is toegestaan”.

Adil Abdul Mahdi zegt ook dat de Verenigde Staten de Iraakse regering op de hoogte hebben gesteld van de geplande aanval op Soleimani enkele minuten voordat deze werd uitgevoerd. De aanval werd echter niet goedgekeurd door Irak, volgens de premier, die ook verklaarde dat hij persoonlijk een ontmoeting met Soleimani had gepland op dezelfde ochtend als de moord.

Amerikaanse troepen in Syrisch Koerdistan, screenshot YT.

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 28 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner