Iran gaat door met het verschepen van brandstof naar Venezuela, ondanks Amerikaanse dreigementen

Iran stuurde een vloot van vijf brandstoftankers naar Venezuela, dat met ernstige tekorten kampt en de druk van de VS trotseert.

Iran heeft gezegd dat het brandstoftransport naar Venezuela zal voortzetten als Caracas om meer voorraden vraagt, ondanks kritiek van de Verenigde Staten op de handel tussen de twee naties, beide onder Amerikaanse sancties.

“Iran oefent zijn vrijhandelsrechten uit met Venezuela, en we zijn klaar om meer schepen te sturen als Caracas meer voorraden van Iran verlangt”, vertelde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Abbas Mousavi, op een wekelijkse nieuwsconferentie die live op de staatstelevisie wordt uitgezonden.

De eerste van vijf Iraanse olietankers arriveerde vorige week in Venezuela om het brandstoftekort te verminderen, zonder directe tekenen van Amerikaanse militaire inmenging. De Venezolaanse autoriteiten beschreven “bedreigingen” vanuit de Verenigde Staten over de transporten.

Washington probeert de verdere levering van Iraanse brandstof naar Venezuela af te schrikken en houdt toezicht op de oorspronkelijke aanvoer. Het heeft regeringen, zeehavens, verladers en verzekeraars gewaarschuwd dat ze met maatregelen zouden kunnen worden geconfronteerd als ze de Iraanse tankers zouden helpen.

De VS versterkten onlangs hun aanwezigheid op zee in het Caribisch gebied voor wat volgens haar een uitgebreide anti-drugsoperatie was.

Ondanks de dreigementen van de VS stuurde Iran een vloot van vijf tankers brandstof naar de Zuid-Amerikaanse olieproducerende natie, die kampt met een ernstig tekort aan benzine. Volgens Refinitiv Eikon op zondag begonnen twee Iraanse tankschepen die brandstof aan Venezuela leverden als onderdeel van de vloot terug te varen, terwijl de regering in Caracas benzinestations voorbereidt om de prijzen voor benzine te verhogen.

De tankervloot vervoerde naar verluidt ongeveer 1,53 miljoen vaten benzine en alkylaat naar Venezuela.

Productie in vrije val

De spanningen zijn opgelopen tussen oude vijanden Iran en de VS sinds 2018, toen president Donald Trump de nucleaire deal met 2015 van Iran met zes grote wereldmachten beëindigde en sancties oplegde aan het land dat zijn economie heeft gehavend.

De brandstof uit Iran komt op een moment dat het benzinetekort in Venezuela, jarenlang chronisch in sommige delen van het land, verergerde tijdens de pandemie van het coronavirus.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar de productie ervan is in vrije val, een ineenstorting die door experts wordt toegeschreven aan een mislukt beleid, gebrek aan investeringen en corruptie.

De twee naties onderhouden een hechte band sinds de late Venezolaanse president Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam.

Bronnen:

Aljazeera

Iran gaat door met het verschepen van brandstof naar Venezuela ...

Redactie World Unity

© worldunity.me

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 19 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner