By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Jongeren gooien met vuurwerk naar rouwstoet, maar burgemeester Ede springt voor ze in de bres

autobranden

© Melvin Ewald/Persbureau Heitink
"Een van de zeven auto’s die tijdens oud en nieuw in Ede-Veldhuizen in vlammen opging."

  image

De jongeren die op oudejaarsdag een rouwstoet in Ede bekogelden met vuurwerk hebben hun excuses aangeboden. Dat meldt burgemeester René Verhulst aan de gemeenteraad. Volgens Verhulst is "niet doelbewust" naar de rouwstoet gegooid, maar ging het om "een vervelende samenloop van omstandigheden." Betrokkenen herkennen zich echter niet in die lezing van de gebeurtenissen.

De verstorende jongeren werden tijdens het incident toegesproken door uitvaartleider Hans van de Weerd die vooropliep. Hij kon zijn ogen niet geloven. De stoet kon daarna vuurwerkvrij de weg vervolgen, maar Van de Weerd gaf achteraf aan dat 'de rillingen' nog over zijn rug liepen.

Van de Weerd zegt dat de politie een gesprek op gaat zetten tussen hem en de jongeren. ,,Ik hoop dat het daarmee kan worden afgesloten", meldt hij aan de Gelderlander. Van enige excuses van de jongeren heeft hijzelf nog niets vernomen. En ook in de bewoordingen van de burgemeester dat het vuurwerk 'niet doelbewust' gegooid zou zijn, herkent hij zich niet. ,,Hij is er niet bij geweest, dat blijft natuurlijk lastig.''


'Uitkijken wat je zegt'

De pijn en de schok is nog altijd groot bij de familie in rouw, zegt Van de Weerd. ,,Bij hen is nog steeds veel onbegrip. Ook daarom moet je als burgemeester uitkijken wat je zegt.''

In Ede was het tijdens oud en nieuw vooral onrustig in de beruchte wijk Veldhuizen. Daar richtte een groep van tientallen jongeren, vermoedelijk in totaal ongeveer honderd man, op oudejaarsavond en nieuwjaarsochtend vernielingen aan en bekogelde de hulpdiensten met vuurwerk. Een hulpverlener liep daarbij brandwonden op.

Volgens burgemeester Verhulst staan de gebeurtenissen in Veldhuizen los van de bekogeling van de rouwstoet. De gemeente kondigt tevens aan in gesprek te willen met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Ede, omdat veel van de betrokken jongeren die achtergrond hebben.

De jongeren hitsten elkaar mogelijk op via sociale media, schrijft de gemeente Ede in een evaluatie. "Er zijn signalen dat jongeren uit verschillende steden elkaar hebben uitgedaagd door met filmpjes op social media tegen elkaar op te bieden."

Tips? v.lengkeek@telegraaf.nl

© Signs of Times

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 04 maart 2021

Zoeken

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Dutch Digger News belt Pfizer in Amerika
04 maart 2021
Het is goedgekeurd door FDA , ze moeten stoppen met stoke...
Rutte ontwijkt moeilijke vragen toeslagenouder: ‘Er zijn ook heel veel dingen wel goed gegaan’
02 maart 2021
hij mag niet weg van de elite, hij zit daar om het plan u...
Willekeurige partner