Koning over Holocaust: mag nooit meer gebeuren. Waarom wil hij deze geheime dossiers over oorlogsmisdadigers dan niet vrijgeven?

Koning Willem-Alexander reisde afgelopen week naar Israël om in Jeruzalem deel te nemen aan de herdenking van de bevrijding van Auschwitz 75 jaar geleden.

Op uitnodiging van president Reuven Rivlin was hij te gast bij het World Holocaust Forum, dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvond.

Het was volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de eerste keer dat Willem-Alexander officieel in Israël is geweest.

Geen toegang

“Dit mag nooit meer gebeuren,” zei de koning.

Bij die woorden moest journalist Arnold Karskens ook aan iets heel anders denken.

“Ik dacht niet aan zijn vader, die officier was in het Duitse leger tijdens de oorlog; of zijn opa Bernhard, die lid was van de nazipartij; ik denk ook niet aan zijn schoonvader Jorge Zorreguieta, die lid was van een fascistisch regime in Argentinië,” zei hij.

“Ik dacht aan de rol van de koning zelf als voorzitter van de Raad van State, het hoogste bestuursorgaan in Nederland,” ging hij verder.

Diezelfde Raad van State liet mij op 24 december weten dat de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden geen toegang krijgt tot het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), aldus Karskens.

Mogelijkheid blokkeert

Na de Tweede Wereldoorlog ondergingen ruim 300.000 Nederlanders de zogeheten bijzondere rechtspleging.

Zij werden beschuldigd van samenwerking met de Duitse bezetter, verraad, NSB-lidmaatschap of het in dienst treden bij het Duitse leger.

Van al deze mensen is een dossier aanwezig in het CABR.

“Daar liggen de dossiers van alle nog voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog,” licht Karskens toe.

‘Dit mag nooit meer gebeuren’, zegt de koning, die tegelijkertijd de mogelijkheid blokkeert om toegang te krijgen tot die dossiers.

Ongehoord

De Nederlandse regering hanteert precies hetzelfde beleid.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66), die gaat over het archief waar de dossiers liggen opgeslagen, vindt de privacy van deze voortvluchtige oorlogsmisdadigers belangrijker dan internationale verdragen zoals het Genocideverdrag, die de Nederlandse overheid verplichten om toegang te verstrekken tot de dossiers.

“De koning kan dus wel hele mooie woorden hebben in Jeruzalem, maar hij doet iets heel anders,” benadrukt Karskens.

Zo’n weigering van de koning, de Raad van State, een D66-minister en het kabinet-Rutte, is een trap na in de rug van al die mensen die zijn gestorven.

Het is ook een klap in het gezicht van de nabestaanden.

“Dit is ongehoord,” zegt Karskens.

Bekijk het filmpje hieronder:

[Ongehoord Nederland]

Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook

© Copyright (c) NineForNews.nl

NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 24 oktober 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Willekeurige partner