By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

 

Lancering Europese Vega raket mislukt

dinsdag, 17 november 2020 19:23 Geschreven door

Lancering van de Vega raket.Lancering van de Vega raket. Foto: Arianespace

Een Europese Vega raket is er in de nacht van 16 op 17 november 2020 niet in geslaagd om twee satellieten uit te zetten in een baan om de aarde. De kleine Vega viertrapsraket vertrok om 02u52 Belgische tijd vanop het Guyana Space Center in Kourou, Frans-Guyana maar ongeveer acht minuten na de start van de lancering week de raket van zijn route af waarna het contact verloren ging met de vluchtleiding. Aan boord van de raket bevonden zich de Spaanse aardobservatiesatelliet SEOSAT-Ingenio en de Franse satelliet TARANIS. Voor Europa en Arianespace is dit een grote tegenslag aangezien dit al de tweede mislukte lancering is van een Vega raket in twee jaar tijd. 

Vega is het kleine broertje van de krachtige Europese Ariane 5 raket. De Vega raket wordt sinds 2012 gebruikt door het Europese lanceerbedrijf Arianespace voor het lanceren van kleinere satellieten tot 1,5 ton en net als bij de Europese Ariane 5 raket zijn ook België en Nederland betrokken bij de bouw van de Vega raket. Deze raket bestaat uit vier rakettrappen waarvan de vierde rakettrap (AVUM) wel tot twintig keer kan herstart worden. Tijdens de lancering in de nacht van 16 op 17 november bleek de raket van zijn route af te wijken kort na het ontsteken van de AVUM rakettrap. Meteen na de mislukte lancering liet het Europese lanceerbedrijf Arianespace weten dat het een onderzoek zal starten naar de oorzaak van het falen van de raket. Arianespace zit behoorlijk verveeld met deze nieuwe tegenslag aangezien het bedrijf had gehoopt dat de kleine Europese Vega raket in de toekomst de concurrentie zou kunnen aangaan met andere raketten van commerciële bedrijven voor het lanceren van kleinere satellieten. Na de mislukte lancering in juli 2019 werd op 2 september 2020 opnieuw een Vega raket gelanceerd die toen met succes 53 kleine satellieten in een lage baan om de aarde bracht.

Door deze geslaagde missie plande Arianespace in november 2020 een nieuwe lancering waarbij de raket twee Europese satellieten in de ruimte moest brengen. De SEOSAT-Ingenio was de eerste Spaanse aardobservatiesatelliet voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Deze 840 kilogram zware satelliet zou de volgende zeven jaar onze aarde bestuderen vanuit de ruimte met behulp van verschillende camera's die een resolutie hebben van 2,5 meter. De tweede satelliet aan boord van de Vega raket was de Franse TARANIS satelliet wat staat voor 'Tool for the Analysis of RAdiation from lightNIng and Sprites'. Deze wetenschappelijke satelliet werd specifiek ontworpen om extreem heldere elektrische fenomenen in de bovenste delen van de aardse atmosfeer te bestuderen. De 152 kilogram zware TARANIS satelliet zou de volgende vier jaar in opdracht van het Franse ruimtevaartagentschap CNES deze zogeheten 'sprites' observeren en zou daarnaast ook gebruikt worden voor de studie van gammaflitsen. Beide satellieten zijn door deze mislukte lancering verloren gegaan. Ondanks deze nieuwe mislukte lancering blijven ESA en Arianespace ook verder werken aan de opvolger van de Vega raket, de Vega-C. Deze zwaardere variant moet in de toekomst vrachten tot 2,3 ton in de ruimte kunnen brengen. Hieronder kan u de lancering herbekijken! 

Kris

© © spacepage

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 03 december 2020

Jouw account

Nieuwsbox

Nieuwste leden

.

Laatste reacties....

“Europa is de gaskamer van Soros”
03 december 2020
Ooit kon je kiezen....christen moslim jood of geen geloof...
“Europa is de gaskamer van Soros”
03 december 2020
Ja echt een naar vies mannetje
“Europa is de gaskamer van Soros”
03 december 2020
Het is één van de grootste misdadigers. Is ooit begonnen...
Willekeurige partner

Online (laatste 5)

Laatste website updates
29 november 2020
25 november 2020