Mysterie China longontsteking uitbraak waarschijnlijk veroorzaakt door nieuw menselijk coronavirus

Sinds december 2019 is er een cluster van 59 gevallen van longontsteking in Wuhan, Oost-China. De longontsteking is geassocieerd met een eerder onbekend coronavirus dat verband houdt met het dodelijke SARS-virus.

Zeven van die gevallen worden als ernstig beschouwd, en één persoon – met ernstige reeds bestaande gezondheidsproblemen – is overleden. De WHO heeft zojuist ook het eerste geval buiten China aangekondigd. Een reiziger uit Wuhan, nu in Thailand, heeft door de WHO bevestigd het virus te hebben opgelopen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft landen over de hele wereld aangespoord om hun surveillance van ernstige acute luchtweginfecties te verbeteren, hoewel er geen reisbeperkingen zijn geadviseerd. Er is geen gelicentieerd vaccin of specifieke behandelingen voor het nieuwe virus.

De nieuwe uitbraak van coronavirus is gekoppeld aan een markt in Wuhan, die vlees en levende dieren verkocht. Na de uitbraak was de markt gesloten. Er is geen duidelijk bewijs dat het virus zich tussen mensen verspreidt en men denkt dat het afkomstig is van dieren.

Wetenschappers die de uitbraak onderzoeken – inclusief die uit China – hebben complete virusgenoomsequenties gerapporteerd die bij patiënten zijn gevonden. Het virus is niet nauw verwant aan enig menselijk virus dat momenteel in omloop is. Tot nu toe hebben wetenschappers bewijs gevonden van het virus in 41 monsters van patiënten met de ziekte.

Spectre van SARS coronavirus

De uitbraak van het Wuhan-coronavirus vertoont gelijkenis met de epidemie van SARS (ernstig acuut respiratoir syndroom) coronavirus (SARS-CoV) 2002-03 . De uitbraak van SARS-CoV, die begon in Zuid-China, duurde meer dan negen maanden. Het verspreidde zich naar 37 landen, waardoor 8.098 mensen ziek werden en 774 stierven.

Bijna 10% van degenen die besmet waren, stierf. De dodelijke aard van de ziekte, de frequente verspreiding van mens op mens en de besmetting van eerstelijns klinisch personeel hebben bijgedragen aan de ernst van de uitbraak.

SARS-CoV werd herleid tot verschillende dieren, waaronder civet-katten en wasbeerhonden, die als voedsel op markten werden verkocht. De geïnfecteerde dieren hadden geen symptomen. Sluiting van de markten met dieren ruimen naast behandeling en insluiting van patiënten leidde tot stopzetting van de uitbraak.

Wasbeerhonden hebben mogelijk SARS verspreid. Stanislav Duben / Shutterstock

Nader onderzoek herleidde SARS-achtige virussen tot hoefijzervleermuizen gevonden in een grot in China. Er wordt gedacht dat civet-katten de infectie van vleermuizen hadden kunnen oppikken en deze vervolgens op mensen in stadsmarkten konden verspreiden.

SARS is sinds 2003 niet meer gezien en men denkt dat het virus nu is uitgestorven. Het nieuwe Wuhan-coronavirus is niet het SARS-CoV, maar het is vergelijkbaar met virussen waarvan wordt gedacht dat ze voorloper zijn van SARS in vleermuizen.

Lees ook:  Belt en Road Harmony - en vijandigheid

Coronaviruses frequente soorten sprongen

Coronavirussen worden zo genoemd vanwege het kroonachtige uiterlijk van hun virusdeeltjes wanneer ze onder een elektronenmicroscoop worden gezien (corona, wat betekent kroon). Coronavirussen zijn een diverse groep virussen die infecteren en ziekten veroorzaken bij mensen en andere dieren, waaronder varkens en kippen.

coronavirus

Coronavirussen met hun onderscheidende kronen. CDC / Dr. Fred Murphy

Er zijn zeven coronavirussen waarvan bekend is dat ze mensen infecteren , waaronder de reeds genoemde roman Wuhan coronavirus en SARS-CoV. Andere menselijke coronavirussen zijn die die de verkoudheid veroorzaken, zoals 229E-, NL63-, OC43- en HKU1-virussen, evenals het dodelijke zoönotische MERS-virus.

MERS-CoV is een kameel verkoudheidsvirus dat vaak naar mensen in het Midden-Oosten springt. MERS-CoV kan ernstige longontsteking bij mensen veroorzaken en zich van persoon tot persoon verspreiden. MERS-CoV werd pas in 2012 geïdentificeerd en blijft een belangrijk probleem in het Midden-Oosten. Bijna 2500 gevallen van MERS zijn geïdentificeerd, waardoor 858 doden vielen.

Coronavirussen lijken gemakkelijk tussen soorten te springen en het Wuhan-virus kan de derde keer voorkomen bij mensen in de afgelopen 20 jaar. In 2016 was een ander coronavirus verantwoordelijk voor 24.000 varkenssterfgevallen in Zuid-China . Later genoemd varkens acuut diarree syndroom of SADS-CoV, sprong het van vleermuizen naar varkens maar verspreidde het zich niet naar mensen voordat het werd ingesloten.

Terugkijkend zijn voor drie van de gewone verkoudheid coronavirussen nauwe diertegenhangers gevonden die wijzen op zoönotische oorsprong . Ook voor SARS en MERS-CoV’s lijkt het erop dat een tussengastheer nodig was – respectievelijk civet-katten of kamelen – om deze sprong te laten slagen. De redenen waarom zijn niet precies duidelijk.

Virusjacht en massale genoomsequencing-inspanningen over de hele wereld hebben veel van de bekende coronavirusdiversiteit geassocieerd met vleermuissoorten . Veel van deze met CoV geïnfecteerde vleermuizen zijn te vinden in Zuidoost-Azië, maar andere hotspots zijn Zuid-Amerika, Midden-Europa en Afrika.

Wat we nog moeten weten

Hoe het nieuwe Wuhan-coronavirus bij de mens is ontstaan ​​en hoe nauw het zal lijken op de SARS-uitbraak, zal een aandachtspunt zijn van voortdurend onderzoek, zoals:

1) Sequencing van meer virusstammen om hun diversiteit en evolutie beter te begrijpen. Dit stelt wetenschappers in staat om broodnodige tests te ontwikkelen en de verspreiding van virussen te volgen, waarbij wordt beoordeeld of er overdracht van mens op mens plaatsvindt.

2) Lever robuust bewijs dat het nieuwe coronavirus geassocieerd is met longontsteking, hetzij door gedetailleerd klinisch onderzoek of experimentele beoordeling van het oorzakelijk verband bij proefdieren.

3) Vind de oorsprong van de uitbraak en bepaal de rol van vleermuizen en tussenliggende gastheren in de verspreiding van infecties.

Uitbraken van nieuwe virussen, zoals het Wuhan-coronavirus, zijn een constante herinnering aan de noodzaak om te investeren in onderzoek in opkomende virusbiologie en -evolutie, hoe ze infecteren en interageren met menselijke cellen, en uiteindelijk om veilige en effectieve medicijnen te identificeren om te behandelen – of vaccins om te voorkomen dat ze ernstig ziek worden.

 

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties 1

Sarah de Wit op zondag 19 januari 2020 17:45

Spelen gewoon met mensenlevens

Spelen gewoon met mensenlevens
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner