Nieuwe crisis – Europa heeft bijna geen medicijnen meer die nodig zijn om COVID-19-patiënten te behandelen

Is dit een waarschuwing voor weer een nieuwe crisis die de Britse kant opgaat te midden van de COVID-19-pandemie? Ziekenhuizen in heel Europa raken snel de medicijnen kwijt die nodig zijn om ernstig zieke COVID-19-patiënten te behandelen, waarin staat dat de bevoorrading binnen een week wordt bedreigd. Het nieuws kwam naar voren nadat de Europese Commissie had gewaarschuwd in een brief van het Bureau of Investigative Journalism .

Patiënten die ernstig ziek zijn met coronavirus, hebben kritieke zorg nodig. Wanneer ze op een beademingsapparaat worden geplaatst, kunnen ze tot 50 verschillende medicijnen nodig hebben, waaronder die voor intubatie en sedatie, evenals hart-, ademhalings- en antimicrobiële geneesmiddelen. De meest ernstig zieke patiënten kunnen wekenlang op de intensive care op een beademingsapparaat blijven. Het is een tweeledige uitdaging voor ziekenhuizen: een groter aantal patiënten heeft langer beademingsapparatuur nodig, wat betekent dat er meer medicatie nodig is.

Door de stijgende vraag naar medicijnen raken de voorraden in veel ziekenhuizen op en kunnen apothekers hun voorraden niet meer aanvullen. Dit dwingt ziekenhuispersoneel om onbekende medicijnen of alternatieven te gebruiken, waarvan sommige tot zwaardere sedatie kunnen leiden. Er wordt gevreesd dat dit zou kunnen betekenen dat meer mensen slechte resultaten krijgen, waaronder ICU delirium, een levensbedreigende aandoening waarbij patiënten lijden aan wanen en hallucinaties, en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Lees ook:  De "Amerikaanse partij" binnen de instellingen van de Europese Unie

Stella Kyriakides, de EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, schreef begin april aan farmaceutische bedrijven en vroeg hen de productie te verhogen van de medicijnen die nodig zijn om voor patiënten met het virus te zorgen. Ze schreef: “De Commissie zal nauw met u blijven samenwerken om optimale oplossingen voor de uitdagingen te vinden. We rekenen erop dat u onethisch commercieel gedrag ontmoedigt. ‘

Uit de brief blijkt dat er al tekorten zijn aan medicijnen, waaronder sedativa, pijnstillers, spierverslappers, antibiotica, antivirale middelen en antimalariamiddelen die nodig zijn om patiënten met COVID-19 te behandelen in Spanje, Frankrijk, Zweden, Portugal, Luxemburg, Noorwegen, Slowakije, Ierland, Oostenrijk, Tsjechië en Malta.

Tekorten worden verwacht in Italië, België, Duitsland, Kroatië, Hongarije, Nederland, Polen, Liechtenstein, Finland, Griekenland, Cyprus en Estland.

“De pandemie zal de anesthesiepraktijk” 20 jaar terug “gooien, omdat lage verpleegkundige aantallen betekenen dat patiënten zwaardere sedatie nodig hebben op de intensive care”

Vorige week hebben de faculteit Intensive Care Medicine, de Intensive Care Society, de Association of Anesthetists en het Royal College of Anesthetists nieuwe richtlijnen  voor eerstelijnsmedewerkers in het VK vrijgegeven  over het beheren van de stijgende vraag naar medicatie voor kritieke zorg tijdens de pandemie. Het bevat advies over het bewaren van medicijnen door ze anders toe te dienen of over te schakelen op alternatieve producten.

Greg Barton, voorzitter van de intensive care-groep van de UK Clinical Pharmacy Association, waarschuwde dat de pandemie de anesthesiepraktijk 20 jaar terug zal gooien omdat het lage aantal verpleegkundigen betekent dat patiënten op de intensive care zwaardere sedatie nodig hebben. Hij waarschuwde dat de medicijnen die worden gebruikt voor diepe sedatie – midazolam en morfine – verband houden met PTSS en delier, een aandoening die kan leiden tot cognitieve stoornissen en vroegtijdig overlijden.

Lees ook:  Coronavirusdragers zonder symptomen zijn de sleutel tot insluiting

” In normale dagen zouden we proberen de patiënt zo alert en wakker mogelijk te houden “, vertelde Barton in een webinar aan apothekers over de intensive care. Overdreven patiënten betekent dat ze langer op de intensive care en op beademingsapparaten blijven en dat ze vaker longontsteking krijgen, naast andere slechte resultaten.

Een tekort aan medicijnen is een “beperkende factor” geworden in de zorg voor COVID-19-patiënten, naast een tekort aan beademingsapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen, zei de European University Hospital Alliance eind maart in een brief aan de nationale regeringen.

” Het is buitengewoon zorgwekkend dat overwerkte en vaak minder ervaren verpleegkundigen en artsen in opleiding, die zijn opgesteld om de leemten op te vullen, producten en doseringen moeten gebruiken die ze niet gewend zijn ” , zei het Bondgenootschap.

Verschillende landen hebben de export van intensive care-medicijnen verboden om ze te bewaren voor huishoudelijk gebruik. Het Bondgenootschap heeft landen opgeroepen om de toeleveringsketens van geneesmiddelen in beweging te houden, zodat medicijnen de patiënten kunnen bereiken die ze nodig hebben. Een gecoördineerde Europese reactie zou nodig zijn als uit studies zou blijken dat geneesmiddelen zoals antimalariamiddelen of antivirale middelen effectief zijn tegen COVID-19, aldus het rapport.

Terwijl “groene rijstroken” – prioritaire kanalen voor het vervoer van essentiële goederen zoals medicijnen – zijn geïntroduceerd bij grensovergangen in heel Europa, melden sommige fabrikanten dat ze met horten en stoten opereren. Transportproblemen zijn ook nog steeds een probleem voor medicijnfabrikanten.

Lees ook:  Glyfosaat: de hype met het urinoiralarm

In haar brief herhaalde Kyriakides dat er een ” dreigend risico is op tekorten aan kritische ziekenhuisgeneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van COVID-19-patiënten “. Ze vroeg de farmaceutische industrie om de productie van de benodigde medicijnen met “ extreme urgentie ” te verhogen .

De lijst van schaarse geneesmiddelen is samengesteld op basis van door de industrie aan het Europees Geneesmiddelenbureau verstrekte informatie. Het bureau werkt aan een bredere lijst van essentiële medicijntekorten die verder gaan dan die voor de behandeling van Covid-19-patiënten.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met eenkleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

 
Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 08 augustus 2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers