Ongehoord Nederland-oprichter Haye van der Heyden volhardt: Holocaust-ontkennen moet kunnen

Haye van der Heyden spreekt tijdens een partijcongres van partij Forum voor Democratie in 2017. ANP REMKO DE WAAL

Haye van der Heyden, een van de oprichters van de nieuwe toekomstige omroep Ongehoord Nederland, neemt zijn uitlatingen dat ON een platform moet bieden aan mensen die de Holocaust ontkennen niet terug. Dat laat hij maandagavond weten via Twitter. “Ik heb niks teruggenomen. Ik sprak namelijk niet namens Ongehoord Nederland maar namens mijzelf”, aldus de scenarist van VARA-komedieserie Kinderen geen bezwaar. “Daar werd naar gevraagd. Mensen die iets denken maar zich niet uitspreken acht ik gevaarlijker dan zij die uitkomen voor wat ze vinden. Hoe erg dat ook is.”

Van der Heyden stelde zondag in een radio-interview dat Holocaust-ontkenners in de programma’s van de toekomstige omroep de ruimte moeten krijgen om hun verhaal te doen. Dit is namelijk een geluid dat hij mist in het publieke bestel. Maandag was er enige onduidelijkheid of Ongehoord Nederland het met de medeoprichter eens was.

Lees ook – CIDI stapt naar TV-waakhond als Ongehoord Nederland Holocaust gaat ontkennen

Het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, heeft maandag weten laten naar het Commissariaat voor de Media te stappen als Ongehoord Nederland een podium gaat bieden aan Holocaust-ontkenners. “Dit soort uitlatingen valt onder geen beding onder vrijheid van meningsuiting”, beklemtoont een zegsvrouw van het CIDI. “Dit is geen mening, dit is het ontkennen van een feit. En als deze omroep hun bestaan rechtvaardigt met het argument dat dit soort mensen een podium moeten krijgen, dan stappen wij op z’n minst naar het Commissariaat voor de Media.”

Het ontkennen van de Holocaust is in alle opzichten verkeerd, aldus het CIDI. “Zo’n geluid laten horen, druist in tegen alle journalistieke principes van de Publieke Omroep. Journalisten moeten feiten controleren en zeer stellig zijn in het verspreiden van ‘fake news’. En gekken die feiten ontkennen, of het nou gaat om de Holocaust of om de klimaatproblemen, moet je niet klakkeloos hun ideeën laten verspreiden.”

Het Commissariaat voor de Media wilde maandag niet reageren op de vraag of het ontkennen van de Holocaust bij de Publieke Omroep is toegestaan of niet. “Dit valt volgens ons onder de vrijheid van meningsuiting”, aldus een zegsman. Hij wil niet vooruitlopen op de vraag of Ongehoord Nederland met dit soort argumenten bestaansrecht heeft. Nieuwe omroepen moeten aantoonbaar iets nieuws toevoegen aan het publieke bestel.

ANP

Het is echt waar: alleen met jouw hulp kan TPO.nl de komende jaren blijven bestaan. Neem daarom nueen abonnement op TPO+al vanaf 4 euro per maand. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanners, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Neem nu direct een jaarabonnement op TPO+ en treed ook toe tot de TPO-elite.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

 
Redactie

© www.tpo.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
Woensdag 29 januari 2020