Overheid Brussel: “We zijn geen 5G-proefkonijnen!”…

2020 © WantToKnow.nl/be

De Brusselse overheid wil geen plan goedkeuren, waarbij het gaat om een proefproject voor het aanbieden van het supersnel draadloos internet 5G-netwerk. Volgens de wethouder van milieu, Céline Fremault (CDH) is de reden simpel: ‘Brusselaars zijn natuurlijk geen proefkonijnen’..! In juli 2019 tekende het Gewest waarbinnen de hoofdstad Brussel valt, een protocolakkoord over de uitrol van een 5G-netwerk. Als hoofdstad van het land, zou Brussel dan dit jaar, 2020, de eerste stad worden in België met supersnel internet. Maar zo ver lijkt het dus niet te komen.

De huidige regering komt er niet uit met de Gemeente Brussel, waardoor dit 5G-dossier zal worden doorgeschoven naar de volgende regering. Een proefproject is met de huidige stralingsnormen niet haalbaar, en daarbij meldt mevrouw Fremault in een gesprek met de Brusselse nieuwssite Bruzz, dat ze niet van plan is om een uitzondering te maken.

“Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet. De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. “

Het Brusselse gewest heeft bijzonder strenge stralingsnormen voor telecomtoepassingen. De norm van 6 volt per meter leidde in het verleden al tot problemen om snel mobiel internet via 4G in de hoofdstad aan te bieden. De Brusselse normen zijn zo’n vijftig keer strenger dan die van de ­Wereldgezondheids­organisatie en de Europese Unie. Maar volgens tegenstanders van Fremault, handelt ze kortzichtig. Het zou een krampachtig vasthouden aan het verleden zijn en ook slecht voor de gezondheid…

Want zo redeneren ze, worden door het afblokken van 5G, heel wat medische toepassingen afgesneden. Want doordat er geen wachttijd meer is tussen zender en ontvanger bij het 5G-netwerk, kan deze technologie ingezet worden om operaties op afstand uit te voeren, waarbij cruciale minuten zouden worden gewonnen. En ook bij de verkeersveiligheid speelt 5G een belangrijke rol, want deze laat toe, dat bussen, auto’s, trams en andere voertuigen direct -zonder tijdsverlies- met elkaar communiceren en zo verkeersongevallen zouden vermijden.

Vanaf 1 april uitrol 5G in België
In Nederland is men voorzichtig met alle uitspraken over de uitrol en tests van 5G, maar in België startte telecomprovider Proximus woensdag 1 april als eerste operator in België in 30 gemeenten met het veelbesproken mobiele 5G-netwerk. Daarbij zou het gaan om een ‘light’-versie op de bestaande mobiele telecominfrastructuur. Maar alleen valt nu Brussel daarbuiten, omdat daar de stralingsnormen te streng zijn. Het uitrollen van 5G zou een paradepaardje gaan worden voor Proximus en met name voor de  nieuwe topman Guillaume Boutin.

En hoewel er nog geen vergunning vergeven is in België, pakt Boutin bij zijn intrede meteen groots uit, door meteen met 5G te komen, hoewel er nog geen vergunning vergeven is in België en het om een beperkte versie van die nieuwe technologie gaat. Naast het feit dat er nog geen 5G-spectrum is geveild, zijn er ook nog geen nieuwe stralingsnormen en heeft Proximus ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd. Een boel blabla dus van meneer de Proximus-directeur..

Maar.. zo laat de beste man weten, met de bestaande infrastructuur kan het bedrijf naar eigen zeggen wel 5G aanbieden, ‘met snelheden tot 30% boven die van 4,5G.’ Proximus laat weten dat dit zal blijven evolueren en het niet voor ‘de noodzakelijke uitrol van 5G’ in de plaats komt. De bedoeling is dat 5G op termijn zowat 10 keer sneller wordt dan 4G. Deze uitrol zal dus niet in het Brussels Gewest plaatsvinden. Ook Gent ontbreekt in de lijst van 30 gemeenten waarin Proximus zijn 5G-netwerk zal uitrollen.

Hypocriete politiek: normen verlagen, zodat het wél kan..!
De politieke partij MR (Mouvement Réformateur = hervormingsbeweging) in het Belgische parlement, heeft een motie ingediend, die een 5G-netwerk in het hoofdstedelijk gewest Brussel en de stad Brussel mogelijk moet maken. Volgens hen mag Brussel, vooral omwille van de economische gevolgen, de boot van 5G niet missen. En ja, er moet ook rekening gehouden worden met de mogelijke gevolgen voor de gezondheid…

De MR-motie voorziet een verlaging van de globale norm van 6 naar 3 volt per meter op de 900 MHz-band, maar dan wel per technologie en per operator in alle publiek toegankelijke zones. Daarnaast komt een nieuwe norm van maximum 7 V/m op de 900 MHz-band, gecumuleerd voor de 2G-, 3G-, 4G- en 5G-band voor gesloten woningen. Deze is nog steeds 35 maal strenger dan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Parallel daarmee wil de MR ook dat een Preventiefonds voor gezondheidsrisico’s door blootstelling aan elektromagnetische golven wordt opgericht. Volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ dient dat fonds door de operatoren gespijsd te worden.

 

GuidoJ.

© www.wanttoknow.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 01 december 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Jouw account

Nieuwsbox

Nieuwste leden

.

Agenda

Protest mars!
  1.   1st dec, 2020 15:00
Alleen maar chaos
  1.   4th dec, 2020 20:00
Willekeurige partner

Online (laatste 5)

Laatste website updates
29 november 2020
25 november 2020