Pakistan helpt Turkije kernwapens te ontwikkelen en Afghanistan te controleren

Een belangrijke ontwikkeling is dat de voorzitter van het Pakistaanse comité van gezamenlijke stafchefs (CJCSC), generaal Nadeem Raza, van 27 maart tot 2 april een bezoek heeft gebracht aan Turkije.

Het hoofd van de generale staf van Turkije, generaal Yaşar Güler, ontving Raza op 30 maart op het Turkse hoofdkwartier van de generale staf, waar beide partijen de samenwerking bij verscheidene militaire projecten en bestaande geopolitieke kwesties bespraken, bericht Greek City Times.

Tijdens de bijeenkomst reikte Güler de hoogste militaire onderscheiding van Turkije, het Legioen van Verdienste, uit aan Raza voor zijn “diensten ter bevordering van de Pakistaans-Turkse defensiebanden”.

Hoewel de prijsuitreiking en de versterking van de militaire banden werden aangehaald als de officiële redenen voor het bezoek, geloven velen dat de werkelijke reden wel eens heel anders zou kunnen zijn.

Insiders geloven dat de grootste agenda van het bezoek het bevorderen van de wederzijdse belangen van Turkije en Pakistan in Afghanistan was door Erdoğans kalifaatsexpeditie naar het land uit te breiden.

Uit de besprekingen tijdens de ontmoeting blijkt dat Pakistan wil dat Turkse troepen de NAVO- en Amerikaanse troepen vervangen, aangezien wordt verwacht dat de troepen zich zullen terugtrekken in het kader van het Afghaanse vredesproces en de intra-Afghaanse onderhandelingen.

Naar verluidt was Afghanistan het centrale gespreksonderwerp tussen de functionarissen van beide landen.

Voorts deelde Pakistan mee dat het er met de hulp van het Haqqani-netwerk (HQN) reeds in geslaagd is de Taliban ervan te overtuigen dat de Turkse strijdkrachten hun stationering mogen voortzetten en meer troepen naar Afghanistan mogen sturen.

Generaal Raza had ook een ontmoeting met de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, voor besprekingen over inhoud en vorm van de inzet van Turkse strijdkrachten in Afghanistan en verzekerde hem van alle mogelijke hulp namens Pakistan.

Beiden brainstormden ook over het efficiënt gebruik van terreurorganisaties zoals Al-Qaeda, Islamitische Staat en HQN om in Afghanistan een voor Turkije gunstiger klimaat te scheppen.

Volgens Turkse media kwam generaal Raza weliswaar op 27 maart in Turkije aan, maar begon zijn “officiële” bezoek pas op 29 maart.

Er wordt aangenomen dat hij tijdens de eerste twee dagen geheime ontmoetingen heeft gehad met Turkse topambtenaren om een gedetailleerd plan voor Afghanistan uit te stippelen met het oog op een sterke positionering van het land in de regio.

Defensie-experts hebben hun bezorgdheid geuit over het inzetten van uit Syrië gevluchte Islamitische Staat-terroristen in Afghanistan.

Verwacht wordt dat Islamitische Staat sterker zal worden in het land door de infiltratie van terroristen uit Syrië in het land.

Tot nu toe werd het aangestuurd door kaderleden van in Pakistan gebaseerde terreurorganisaties die door het Pakistaanse agentschap ISI werden ingezet.

Het bezoek was niet alleen bedoeld om Turkije te helpen bij zijn ambitieuze plan voor Afghanistan, maar ook om Turkije snel te betrekken bij de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) en sneller een alliantie tussen de drie te smeden.

Eerder had de Pakistaanse minister van Maritieme Zaken, Ali H Zaidi, een ontmoeting met de Turkse ambassadeur in Islamabad, Mustafa Yurdakul, om de Turkse toetreding tot en deelname aan de haven van Qasim als onderdeel van CPEC te bespreken.

Beide partijen sloten twee belangrijke overeenkomsten waarbij de Turkse sleepbootfabrikant Sanmar Shipyards vier LNG-compatibele ASD-sleepboten en twee loodsboten zou leveren aan de Port Qasim Authority voor 33,46 miljoen dollar.

Naar verluidt werkt Pakistan samen met Turkije en China aan de ontwikkeling van een vijfde generatie gevechtsvliegtuig.

Het is de bedoeling de expertise en capaciteiten van de drie landen samen te brengen voor de wederzijdse ontwikkeling van luchtvoertuigen en gevechtsvliegtuigen.

Naar verluidt ziet het Pakistaanse leger een enorm potentieel in de convergentie van Turkse expertise op het gebied van drones en Chinese expertise op het gebied van gevechtsvliegtuigen om de luchtmacht van de drie landen te versterken.

Opvallend is dat generaal Raza, als zijn eerste publieke optreden tijdens het bezoek, samen met de Pakistaanse delegatie een bezoek bracht aan het Bakyar National S/UAV Research & Development and Production Centre.

Hij voerde ook besprekingen met de algemeen directeur van het bedrijf, Haluk Bayraktar, over het bijstaan van het Pakistaanse leger door technologieoverdracht en capaciteitsopbouw bij de productie van drones.

In dit verband bracht generaal Raza op 31 maart een bezoek aan de Turkish Aerospace Industries (TUSAS) en had hij een ontmoeting met haar CEO Temel Kotil.

Bovendien bracht de Pakistaanse generaal ook een bezoek aan het voorzitterschap van de Turkse defensie-industrie (SSB) en had hij een ontmoeting met het hoofd van de organisatie, Dr. Ismail Demir, voor besprekingen over de productieaspecten van de tripartiete samenwerking.

In de reeks ontmoetingen heeft Generaal Nadeem Raza ook de drie opperhoofden van de Turkse strijdkrachten ontmoet, waaronder Commandant der Landstrijdkrachten Generaal Ümit Dündar, Commandant der Zeestrijdkrachten Admiraal Adnan Özbal en Commandant der Luchtstrijdkrachten Generaal Hasan Küçükakyüz.

Het is opmerkelijk dat deze ontmoeting deel uitmaakt van de reeks ontmoetingen tussen generaals van de strijdkrachten van Turkije en Pakistan.

Onlangs in januari van dit jaar bracht het hoofd van de Pakistaanse luchtmacht (PAF), generaal Mujahid Anwar Khan, een bezoek aan Turkije. Hij voerde er verscheidene gesprekken met commandanten van de Turkse strijdkrachten en bezocht er defensieproductiebedrijven.

De chef van de PAF had tijdens zijn bezoek ook besprekingen met het Turkse defensieproductiebedrijf AFSAT en met scheepswerfbouwbedrijven.

Een belangrijke doelstelling van het bezoek van CJCSC Generaal Nadeem Raza was de follow-up van de overeenkomsten met deze bedrijven met het oog op een spoedige opname in projecten waarbij Pakistanen en Chinezen betrokken zijn.

Daaraan voorafgaand reisde een Pakistaanse delegatie op hoog niveau onder leiding van de Pakistaanse minister van Defensie, Mian Muhammad Hilal Hussain, op 22-23 december naar Turkije voor de 15e bijeenkomst van de Turkey-Pakistan High Level Military Dialogue Group (HLMDG).

Voorts heeft op 14-17 december 2020 in Ankara de tweede ronde van legergesprekken tussen Pakistan en Turkije plaatsgevonden.

Er zij op gewezen dat in de persberichten over al deze ontmoetingen is vermeld dat defensieproductie een van de voornaamste agendapunten was, met als doelwit luchtvoertuigen en nucleaire proliferatie.

Het ontstaan van een nexus China-Pakistan-Turkije inzake nucleaire proliferatie en de coördinatie tussen Pakistan en de capaciteitsopbouw van de drie landen is reeds door waakhonden en media gesignaleerd.

Erdoğan heeft reeds uiting gegeven aan zijn verlangen om de “atoombom van het Kalifaat” te ontwikkelen om zijn neo-Ottomaanse aspiraties te verwezenlijken, en China en Pakistan zijn beschuldigd van illegale verkoop van raketten en het creëren van een clandestiene markt voor proliferatie.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief:

Erdogan is niet alleen een Neo-Ottomaan en een Pan-islamist, maar vooral ook een Turanist. Hij beschouwt alles tot aan China als Turks.

Armenië is verloren – Turkije en Rusland hebben bepaald en het Westen buitenspel gezet

DissidentNL
 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 29 mei 2023

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers