Politicus op Lesbos: “Dit is een voorbereidende fase van een burgeroorlog hier in Europa”

Terwijl de diplomaten aan een oplossing werken, gebruiken de Griekse veiligheidstroepen granaten en traangas. De situatie aan de Griekse grens komt tot een hoogtepunt. De veiligheidstroepen in Kastanies hebben maandag actie ondernomen tegen honderden mensen .

In het weekend kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat hij vluchtelingen naar Europa in zijn land zou sturen. De toch al dramatische situatie op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee verslechterde vervolgens.

Een peuter verdronk op maandag toen een rubberboot met 48 migranten voor Lesbos naar beneden ging. Een video die Turkse autoriteiten naar de media hebben gelekt, toont blijkbaar ook aan hoe de Griekse kustwacht een boot met vluchtelingen probeert af te weren.

De groene Europarlementariër Erik Marquardt beleeft deze scènes op het terrein in Lesbos. Hij is sinds dinsdag op het eiland. We belde hem op woensdagmiddag.

Mark Stone on Twitter

NEW: The Turkish authorities have sent us this video which they claim was filmed at 0726 this morning off Bodrum. It shows Greek coastguard carrying out ‘pushbacks’ of migrant dinghies. Shots are also fired into the water. More @SkyNews https://t.co/GrlXGNIRTt

Hoe is de situatie op dit moment op Lesbos?

Erik Marquardt: De situatie is sinds zondag dramatisch verslechterd. Er zijn berichten over een peuter die verdronk. Op zondag kon je je nog steeds vrij bewegen. Het is nu zo dat de politie niet langer de veiligheid van de ngo’s hier, de vluchtelingen en de pers kan waarborgen.

Wat is er gebeurd

Rechtse burgerwachten hebben zich hier gevormd en blokkeren straten gewapend met ijzeren kettingen. Ze proberen iedereen weg te jagen die er niet uitziet alsof ze hier vandaan komen. We werden ook aangevallen. De Griekse televisie toont foto’s van zelfgemaakte burgeroorlogachtige omstandigheden. Je ziet tanks en soldaten aankomen op de grens. Maar levensbedreigende scènes zijn ook te zien op sociale media. De Griekse kustwacht valt een boot aan, er zitten mensen in die zelfs geen reddingsvest dragen. De Griekse premier zegt dat hij maximale afschrikking wil gebruiken. In ruil daarvoor accepteert hij blijkbaar de doden.

 

“Dan dans je op de pijp van Erdogan. Hij wil dat Europa in een crisis komt”

Wat moet je doen om de situatie in Lesbos snel te verbeteren?

Ik roep op dat het EU-grensagentschap Frontex naar het eiland wordt gebracht. Dit is nu nodig omdat de Griekse autoriteiten overweldigd zijn of niet bereid zijn om de pers, hulporganisaties en vluchtelingen te beschermen. Ze kunnen ook mensen helpen sneller uit nood te raken. Als we de rechtsstaat op de eilanden niet snel handhaven, vrees ik voor meer doden. Ik heb gehoord dat Antifa-groepen hier ook op weg zijn om de wet en orde te waarborgen. Het is absurd dat de autoriteiten dit niet zelf kunnen doen.

Wie zie jij als politiek verantwoordelijk om het zover te maken?

Men kan fatsoen verwachten van de Griekse autoriteiten. Maar dit is een Europees probleem. Erdogan bedreigt de hele EU . Als je hem ervan beschuldigt hier mensen te instrumentaliseren, kan het antwoord van de EU niet zijn: we negeren de mensenrechten. Dan dans je op de pijp van Erdogan. Hij wil dat Europa in een crisis verkeert.

Lees ook:  Tere baby Oekraïne

Dus wat stel je voor?

Er zijn veel mensen die zeggen dat de mensen die hier aankomen geen bescherming nodig hebben. Als dat de vraag is, hebben we nog steeds reden om te controleren wie recht heeft op bescherming en wie niet. Het is belangrijk om geen toepasselijke wetgeving en mensenrechten toe te kennen wanneer dit gemakkelijk is. De rechtsstaat moet ook robuust zijn, vooral in crisissituaties. Ik vraag me af hoe onwaardig de EU momenteel is. We zouden de mensen op de eilanden snel kunnen herverdelen en asielprocedures in verschillende landen kunnen voeren. Dan zouden we geen crisis hebben.

 

“Dit is een voorbereidende fase van een burgeroorlog hier”

Wat verwacht je van Duitsland ?

De federale overheid moet doorgaan en mensen in ordelijke procedures beoordelen. Ook omdat de situatie hier op de Griekse eilanden levensbedreigend kan zijn voor de vluchtelingen, de NGO’s en de journalisten. Dit is een voorbereidende fase van een burgeroorlog hier. Er moeten snelle veiligheidscontroles en humanitaire hulp aan de buitengrenzen plaatsvinden. De rest moet elders plaatsvinden.

Is er solidariteit tussen de vluchtelingen op Lesbos?

Ja, er was een demonstratie op zondag door jonge en oude mensen die zich verzetten tegen racistische aanvallen. Ze eisen dat de vluchtelingen samen met de bevolking demonstreren om niet tegen elkaar te worden opgezet.

 

“Het is slechts een kwestie van tijd voordat er hier meer doden zijn”

Erdogan heeft aangekondigd dat hij vluchtelingen naar Europa in zijn land zal sturen. Bommen blijven vallen in Idlib. Je vraagt ​​je af: wat komt er nog meer?

Er kan worden aangenomen dat sommige mensen daar aankomen. Maar wat mij zorgen baart, is niet wanneer een paar honderd of duizend vluchtelingen komen. Iets anders baart me zorgen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat hier meer doden vallen. Dit voorkomen moet nu een topprioriteit zijn. We kunnen ons in de middeleeuwen niet zo blijven gedragen en zien wie de grotere club wordt.

Je bedoelt: Erdogan of de EU?

Ja De vraag is minder wat Erdogan van plan is. Maar hoe we ons voorbereiden en hoe een reactie van de rechtsstaat eruit ziet. Erdogan wil dat er burgeroorlogachtige omstandigheden bestaan. Dat kun je hem niet aanbieden.

Ze bezochten ook het kamp op Moria de dagen ervoor. Hoe is de situatie daar?

Lees ook:  De rol van de Amerikaanse ambassade en de buurlanden wordt onthuld tijdens een staatsgreep in Bolivia

De basissituatie hier is dat mensen maanden of zelfs jaren wachten tot ze een beslissing over hun asielaanvraag krijgen. Er zijn 3000 plaatsen in het kamp in Moria, maar er zijn momenteel 20.000 mensen. Er is te weinig eten, er is geen medische zorg en geen verwarmde tenten.

Het was hier verschrikkelijk en nu is het nog erger. De NGO’s kunnen niet langer helpen. De meeste hulporganisaties zijn niet langer ter plaatse. Ik begrijp dat er wrok is bij de lokale bevolking. Maar actie ondernemen tegen degenen die helpen is absurd.

Al jaren wordt de aandacht gevestigd op de dramatische grieven op de Griekse eilanden. Maar blijkbaar gebeurde er niets. Heb je hoop dat er nu een oplossing wordt gevonden?

In 2015 hebben we geleerd dat je je op deze situaties moet voorbereiden. Maar vijf jaar later zien we dat wanneer een paar honderd mensen komen, je nog steeds overweldigd bent. Het is zielig. Het kan niet zo zijn dat de deal tussen Turkije en de EU volledig afhankelijk is geworden van een despoot. Ik hoop dat de politici de situatie begrijpen en tot inzicht komen. De Europese bevolking verwacht ook van politici dat ze aan verstandige oplossingen werken. Ik ben eerlijk gezegd een beetje sprakeloos over wat daar de afgelopen dagen is gebeurd.

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 18 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner