Politie mag binnenkort slijm van coronaspugers afnemen

De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat dat mogelijk moet maken. Politievakbond ACP drong eerder deze week al aan op een uitbreiding van de politiebevoegdheden. Nu kan een verdachte niet worden gedwongen een test op het coronavirus te ondergaan.

In een reactie noemt de korpsleiding het “een goede zaak” dat de politie slijm kan afnemen. “Dit geeft duidelijkheid aan de mensen die zijn bespuugd of ondergehoest”, aldus een woordvoerder.

Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer, maar daar wordt haast achter gezet, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na afloop van de ministerraad. Hij hoopt dat de wet over enkele weken al in werking kan treden.

Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat die zich hier schuldig aan maken “maar we pakken ze. Lik op stuk”.

Hoe zwaar iemand moet worden gestraft als ze anderen met corona dreigen te besmetten is “aan de Nederlandse rechter”, benadrukt Grapperhaus. “Daar wil ik mij als minister niet in mengen.”

ANP

Politie ontdekt vaker drugsgebruik in verkeer door speekseltest | RTLZ

Redactie

© www.tpo.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 25 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner