Rutte daagt Hongarije uit om EU te verlaten

Mark Rutte heeft tijdens een gespannen bijeenkomst van EU-leiders tegen Viktor Orban gezegd dat Hongarije misschien beter de EU kan verlaten. De top vond plaats nadat het Hongaarse parlement een wet aannam die scholen verbiedt om kinderen les te geven over homoseksualiteit en aanverwante verschijnselen. Orban verdedigde de wet door te stellen dat deze nodig is om erop toe te zien dat ouders de seksuele voorlichting van hun kinderen in handen hebben.

Rutte noemde de houding van Orban ‘’schaamteloos’’, en zei dat hij Hongarije het liefst uit de Europese Unie zou zien vertrekken als het deze koers doorzet. Hij ziet ook in dat Nederland hier niet over gaat, en daagde Orban dus uit om zelf de uittredingsprocedure in gang te zetten.

Onder meer de Belgische premier Alexander De Croo en de Luxemburgse premier Xavier Bettel vielen Rutte bij. Bettel kwam zelf in 2015 als homoseksueel uit de kast, en neemt dit conflict met Hongarije hoog op. Polen en Slovenië zouden volgens EU-bronnen achter Hongarije staan, wat zou kunnen betekenen dat een grotere groep Oost-Europese landen dit zou kunnen volgen.

In het Nederlandse parlement werd dinsdag met grote meerderheid een motie aangenomen waarin de Hongaarse wet werd veroordeeld. Alleen PVV, FVD, JA21, en SGP stemden tegen. Opmerkelijk is dat veel Nederlandse politici, waaronder Rutte, zich beroepen op de ‘’waarden van de Europese Unie’’. Men kan zich nu afvragen of het wel verstandig was om de Oost-Europese landen zo snel bij de EU te betrekken. Ondanks het communisme houden veel van deze landen er sociaal-conservatieve en christelijke waarden op na, waar homoseksualiteit nu eenmaal moeilijk bij past.

Mochten de tegenstellingen daadwerkelijk zo hoog oplopen dat Hongarije de EU zou verlaten, dan zou het in navolging van Groot-Brittannië het tweede lidstaat zijn om dit te doen. Hongarije zou dan vrij duidelijk weggepest zijn door de West-Europese landen. De positie van andere conservatieve landen, zoals Polen, zou dan ook wel eens op het spel kunnen staan. In plaats dat het de eigen liberale waarden oostwaarts weet te verspreiden, zou de EU zichzelf doen afbrokkelen.

De Hongaarse minister van justitie, Judit Varga, bekritiseerde Rutte voor wat zij de ‘’koloniale arrogantie’’ noemt waarmee hij Hongarije toesprak. Zij verklaart dat zij altijd zal strijden om te voorkomen dat Hongaren moeten knielen voor Rutte of een andere kolonisator.

Johannes Drenth

© React nieuws

 

Reacties 1

Heideroosje op zaterdag 26 juni 2021 19:38

Petje af voor Mevr. Varga.

Petje af voor Mevr. Varga.
Gast
donderdag 30 november 2023

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers