‘Schiet ze dood’: de Filippijnse president Duterte zegt dat hij geen overtreders van het afsluiten tegen coronavirus zal tolereren

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft overtreders gewaarschuwd voor coronavirusvergrendelingsmaatregelen dat ze kunnen worden beschoten omdat ze problemen veroorzaken, en zei dat misbruik van medische hulpverleners een ernstige misdaad was die niet zou worden getolereerd.

In een televisietoespraak zei de heer Duterte dat het van vitaal belang is dat iedereen meewerkt en de quarantainemaatregelen thuis volgt, aangezien de autoriteiten proberen de besmetting te vertragen en te voorkomen dat het kwetsbare gezondheidssysteem van het land overweldigd wordt.

De Filippijnen hebben 96 coronavirussterfgevallen en 2.311 bevestigde gevallen geregistreerd, op drie na in de afgelopen drie weken, met infecties die nu dagelijks in de honderden worden gemeld.

‘Het wordt erger. Dus ik vertel u nogmaals de ernst van het probleem en dat u moet luisteren’, zei de heer Duterte woensdag (1 april) laat. ‘Mijn bevelen aan de politie en het leger … Als er problemen zijn en er is een gelegenheid dat ze terugvechten en je leven in gevaar is, dood ze dan.

‘Is dat begrepen? Dood. In plaats van problemen te veroorzaken, zal ik je begraven’, waarschuwde hij.

Zijn opmerkingen kwamen na berichten in de media over een storing en woensdag verschillende arrestaties van inwoners van een arm deel van Manilla die protesteerden tegen voedselhulp door de overheid.

Ze volgen ook de verontwaardiging onder de medische gemeenschap over sociaal stigma en gevallen van ziekenhuismedewerkers die fysiek mishandeld en gediscrimineerd worden, wat volgens Duterte moet worden gestopt.

De meest recente opmerkingen van de president stuitten onmiddellijk op een terechtwijzing van rechtenorganisaties die de regering aanspoorden om de broodnodige hulpgoederen te verstrekken in plaats van met geweld te dreigen. 

“Het is zeer alarmerend dat president Duterte een beleid van schieten-om-te-doden heeft uitgebreid … Dodelijk, ongecontroleerd geweld mag nooit een methode worden genoemd om te reageren op een noodsituatie zoals de Covid-19-pandemie”, Amnesty International Philippines zei in een verklaring.

Activisten bespotten de heer Duterte vanwege zijn felle retoriek en beschuldigen hem van het uitnodigen van geweld en waakzaamheid, zoals blijkt uit zijn oorlog tegen drugs, waarbij politie en mysterieuze schutters duizenden mensen vermoordden die waren beschuldigd van het gebruik of de verkoop van drugs.

De politie zegt dat hun acties in de antidrugscampagne rechtmatig zijn geweest.

Het kantoor van de heer Duterte noemt zijn opmerkingen doorgaans hyperbool om zijn punt te onderstrepen.

 De Filippijnse nationale politiechef Archie Gamboa zei donderdag dat agenten niet zouden beginnen met het doodschieten van onruststokers. 

‘Waarschijnlijk heeft de president in deze tijd van crisis te veel de nadruk gelegd op de uitvoering van de wet’, voegde hij eraan toe.

Filipijnse president Duterte:

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner