Sterven er echt zoveel zorgmedewerkers aan corona? Een analyse

Volgens de media worden zorgmedewerkers extra hard getroffen door de corona-uitbraak. De statistieken laten echter een ander beeld zien.

Sinds het begin van de pandemie is er extra veel aandacht voor het overlijden van artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel.

Het begon in Italië, waar een speciale website was opgezet voor artsen die ‘waren gestorven aan de frontlinie’.

Gepensioneerd

Al snel bleek dat er op de website vooral namen van tandartsen, chirurgen, psychiaters en kinderartsen stonden, specialisten die in ieder geval niet ‘aan de frontlinie’ waren om coronapatiënten te behandelen.

Toen Swiss Propaganda Research opmerkte dat veel van deze artsen bovendien gepensioneerd en gemiddeld ouder dan 69 waren, verdween de geboortedatum van de specialisten van de website.

Ook in de Britse pers was veel aandacht voor zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis waren gestorven.

Onder meer The Guardian, de Daily Telegraph en de BBC maakten een lijst van alle medewerkers van de Britse gezondheidsdienst NHS die aan corona zouden zijn overleden.

Grootste werkgever

Laten we de statistieken erbij pakken. Tot 22 april waren er volgens een studie in het Health Services Journal (HSJ) 119 NHS-medewerkers overleden aan Covid-19.

Dertien van hen bleken al met pensioen te zijn of nooit voor de gezondheidsdienst te hebben gewerkt.

Toen waren er nog 106. Daar zaten overigens 36 tandartsen, psychiaters, receptionisten, portiers en bestuurders bij, opnieuw geen artsen ‘aan de frontlinie’.

Daarnaast is de NHS de grootste werkgever in Groot-Brittannië. Volgens Wikipedia werken er zo’n 1,7 miljoen mensen voor NHS England, NHS Scotland en NHS Wales.

Slechts 0,58 procent

Dat is 2,8 procent van de hele Britse bevolking.

De genoemde 106 NHS-medewerkers vormen slechts 0,58 procent van het aantal coronadoden tot 22 april in Groot-Brittannië.

Er sterven dus niet opvallend veel zorgmedewerkers aan corona, zoals de media beweren. Sterker nog: er sterven opvallend weinig zorgmedewerkers aan corona.

[Off-Guardian]


Ziekteverzuim jonge zorgmedewerker stijgt
Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner