Turkije dreigt met een open oorlog tegen Syrië omdat zijn troepen in de provincie Idlib dichterbij komen bij ’s werelds grootste veilige haven van Al Qaida

Een nieuwe Turkse militaire inval in het Idlib-gouvernement van Syrië is gepland en kan op elk moment beginnen, waarschuwde president Recep Erdogan, terwijl hij een gespannen patstelling met Damascus creëerde.

Ankara zal “Idlib niet overlaten aan het Assad-regime en zijn achterban”, zwoer Erdogan, verwijzend naar de Syrische regering en, blijkbaar, naar Rusland en Iran. Hij sprak woensdag tegen wetgevers en zei dat zijn woorden ‘een laatste waarschuwing’ waren.

De Turkse president zei ook dat de onderhandelingen met Idlib tot nu toe niet hebben voldaan aan de eisen van Ankara en dat de twee partijen “mijlen verwijderd” zijn van het oplossen van de aanhoudende crisis. Hij zei dat hij vastbesloten is om Idlib te beschermen ‘ongeacht de kosten’, omdat Turkije anders geconfronteerd zou worden met een nieuwe golf vluchtelingen.

“We zijn vastbesloten koste wat het kost om van Idlib een veilige haven te maken omwille van Turkije en de mensen in de regio,” zei hij.

De noordwestelijke Syrische provincie die grenst aan Turkije is het laatste grote bolwerk van anti-overheidstroepen in de langdurige burgeroorlog. Ankara steunt enkele gewapende groepen in het gebied, maar er is ook een sterke aanwezigheid van jihadisten, die geen belang hebben bij een vreedzame oplossing van het conflict. Volgens een overeenkomst met Rusland wordt Turkije verondersteld zijn invloed in Idlib te gebruiken om geweld te beteugelen en aanvallen op andere delen van Syrië te voorkomen.

De regeling werkte nooit volledig, waarbij Damascus regelmatig klaagde over grensoverschrijdende militante aanvallen. Het antwoord was om geleidelijk de controle over sommige delen van de provincie over te nemen, waardoor jihadisten zich moesten terugtrekken. Sinds vorige maand zetten de vorderingen Syrische troepen in directe oppositie tegen Turkse troepen, die in Idlib zijn ingezet om de situatie te volgen. Ten minste twee botsingen tussen hen hebben geleid tot slachtoffers onder de Turken, waardoor Ankara boos werd.

Moskou bemiddelt in de situatie om te voorkomen dat het overloopt in een grote confrontatie. Erdogan heeft geëist dat Damascus zijn troepen terugtrekt uit Idlib en dreigde het Turkse leger te gebruiken om indien nodig een terugtocht te forceren.

Bronnen:

RT

 

Zoals u wellicht weet doen de Social Media sites zoals Facebook en Twitter er alles aan om ons bereik tot een minimum te beperken! We zijn daarom meer dan ooit afhankelijk van uw support om het woord bij de mensen te krijgen.
Wanneer u bovenstaand artikel nuttig, interessant of leerzaam vond, like het dan en deel het overal waar u maar kunt!
Alvast heel hartelijk bedankt voor de support!

Redactie World Unity

© worldunity.me

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 24 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner