Turkije: Migranten vallen de grensovergang naar de EU aan met molotovcocktails

Foto ter illustratie, demonstrant gooit molotovcocktail naar een politiebus in Christiana, Denemarken © w:User:Silkepølse / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Woensdagavond waren er weer ernstige rellen door migranten aan de grens. De Griekse autoriteiten maken ernstige verwijten aan het adres van Turkije.

Op woensdagmiddag en -avond waren er weer confrontaties aan de grens tussen Griekenland en Turkije. Aan Turkse zijde gooiden migranten brandbommen en probeerden het hek af te breken, Griekse veiligheidstroepen schoten traangas over het hek, meldt de dpa. De door de Griekse media gepubliceerde video’s toonden ’s avonds verschillende brandhaarden en explosies van granaten zoals traangas en stungranaten waren steeds weer te horen, schrijft Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Op woensdagmiddag zouden ook twee Turkse F-16 gevechtsvliegtuigen het Griekse luchtruim boven de grensrivier Evros zijn binnengekomen en op slechts enkele honderden meters hoogte zijn gevlogen. Dit werd gemeld door de krant ‘Kathimerini’ onder verwijzing naar de Griekse generale staf. De krant vermoedt dat Turkije het conflict opnieuw wil aanwakkeren na twee dagen van betrekkelijke rust; op woensdagochtend was er al een incident op zee voor het Griekse eiland Kos, waarbij een boot van de Turkse kustwacht een boeg van de speedboot van de Griekse kustwacht aanraakte en deze aan de reling beschadigde. Niemand raakte gewond.

Het conflict smeult sinds de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eind februari verklaarde dat de grenzen naar de EU openstaan voor asielzoekers en andere migranten. Als gevolg daarvan zijn duizenden mensen op weg gegaan naar de Griekse grens, waar velen van hen nog steeds volharden en sommigen van hen proberen het hek met geweld te bestormen. Volgens Griekenland worden zij daarin bijgestaan door Turkse politieagenten en bijvoorbeeld voorzien van traangas. Bovendien had het Turkse leger ’s nachts geprobeerd het grenshek af te breken.

Turks militair voertuig zou hebben geprobeerd het grenshek af te breken

Griekenland duwt de migranten terug door onder meer ook gebruik te maken van traangas. Turkije beschuldigt de Griekse autoriteiten ervan dat zij ten minste twee migranten aan de gemeenschappelijke grens hebben neergeschoten. Athene wijst dit resoluut van de hand.

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner