Twijfels onder Nederlandse leraren over openen van scholen

19 april 2020 Nieuws Plaats een reactie

Door gastschrijver Sem Janssen

Leraren maken zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid als de scholen weer opengaan. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder 5000 leden in het (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De scholen zijn sinds 16 maart gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het kabinet beslist volgende week dinsdag of ze nog langer dicht moeten blijven.

In landen als Frankrijk en Denemarken gaan scholen al gefaseerd open. Over zo’n openstelling zijn veel zorgen bij leraren. “Sommige leraren zien het zelfs als een experiment en maken zich boos dat er over het openen van de scholen wordt nagedacht, terwijl er nog veel onduidelijk is”, meldt de AOb.

Vorige week riep minister-president Mark Rutte scholen op om na te denken over hoe zij het onderwijs organiseren in de nieuwe ‘anderhalvemetersamenleving’. Voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo zou dat betekenen dat de klassen in drie of vier groepen moeten worden opgedeeld. In het speciaal onderwijs gaat het om twee of drie groepen.

Maar volgens de AOb is dat een lastige klus, die fysiek bijna niet mogelijk is. “Scholen zijn niet ingericht op het bewaren van afstand en zien veel praktische problemen zoals de loopruimtes in de klassen, het leerlingvervoer in het speciaal onderwijs en welke hygiënemaatregelen er in de onderbouw van de basisscholen worden genomen.”

Bovendien is het volgens de bond onmogelijk om een groep kleuters 1,5 meter afstand te laten houden. “Dertig leerlingen van 4 jaar leren om in hun elleboog te niezen en niet aan elkaar te zitten is een utopie, laat staan dat de leraar afstand kan houden”, zegt voorzitter Eugenie Stolk van de AOb.

ReactNieuws

© React nieuws

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 22 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner