By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

 

Van Haga ‘on fire’: ‘Dit kabinet moet ter verantwoording worden geroepen’

Het is bijna niet meer te begrijpen hoeveel moeite dit kabinet doet om onze vrijheid in te perken, om ons Nederlanders gevangen te houden in een vreemd spel van maatregelen, die aantoonbaar niet of nauwelijks invloed hebben op de verspreiding van virale ziektes zoals griep of corona, begon Kamerlid Wybren van Haga (FVD) zijn inbreng tijdens het debat over de spoedwet donderdag.

Het kabinet bleek niet in staat om ‘zijn zinloze en schadelijke maatregelen’ op een correcte juridische manier vorm te geven. De rechtbank in Den Haag oordeelde dinsdag dat de avondklok per direct moest worden opgeheven omdat de maatregel op verkeerde rechtsgronden is genomen. “Hier is [door het kabinet] een enorme juridische blunder begaan. Wat een enorme blamage,” zei Van Haga.

Vervolgens trok het kabinet alle registers open om de opheffing te voorkomen. Nog dezelfde dag schorste het hof in Den Haag de uitspraak van de rechter. Van Haga: “Ik vond het een bijzonder onaangename ervaring om het onvriendelijke en vooringenomen gedrag van de rechter in kwestie te zien. Ook de vraag wat voor rol Jaap van Dissel daar had bij een niet-inhoudelijke behandeling behoeft nadere uitleg.”

ruttesukkeltje2354234

Iets heel belangrijks

Het Kamerlid verwees naar een deel van het vonnis dat nu ondergesneeuwd dreigt te raken. De voorzieningenrechter zei namelijk dat er ‘grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de feitelijke onderbouwing door de Staat van de noodzaak van de avondklokmaatregel’. Daarbij weegt volgens de rechter zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest. Ook toen de zorg eerder op maximale capaciteit draaide, is een avondklok niet noodzakelijk geacht.

De Staat wees erop dat het optreden van mutaties van het virus momenteel grote zorgen baart, maar volgens de rechter is het de vraag of dat op zich voldoende is voor instelling van een vergaand middel als de avondklok.

De rechter zei nog iets heel belangrijks: “Voordat een vergaande beperking als een avondklok wordt ingevoerd, moet wel duidelijk zijn dat er geen andere minder verstrekkende maatregelen meer open staan en dat de invoering van de avondklok daadwerkelijk een substantieel effect zal hebben.”

Foute modellen van het RIVM

Van Haga benadrukte dat de lockdown en avondklok ingevoerd zijn onder dreiging van een explosie aan besmettingen die het gevolg zouden zijn van de ‘levensgevaarlijke Britse variant’. Men had het over 170.000 besmettingen per dag, maar die kwamen er nooit. “Opnieuw lijdt Nederland grote schade door foute modellen van het RIVM, waardoor iedereen onnodig bang gemaakt wordt en waardoor dit kabinet op verkeerde gronden verkeerde beslissingen neemt,” aldus het Kamerlid.

Hij citeerde emeritus hoogleraar immunologie Pierre Capel, die heeft gezegd dat de Britse variant ‘wellicht iets besmettelijker, maar waarschijnlijk ook minder virulent is’.

Parlementaire enquête

De juridische haarkloverij is niet het probleem, zei Van Haga. Het echte probleem is dat de avondklok überhaupt werd ingevoerd, met grote steun van verschillende partijen. Hij wees erop dat artsen, wetenschappers en economen in verzet beginnen te komen tegen deze ‘onnodige crisis’. “Laten we hopen dat het kabinet nu eindelijk gaat luisteren naar wat er leeft in de samenleving.”

Maar, zo zei Van Haga, het kabinet heeft in het afgelopen jaar zoveel schade aangericht dat wij ook vinden dat het hiervoor ter verantwoording moet worden geroepen. FVD wil dan ook dat er een parlementaire enquête wordt gehouden inzake de aanpak van de coronacrisis door de Nederlandse overheid.

Veel mensen genoten van het optreden van het Kamerlid. “Wybren van Haga ‘on fire’ tijdens het avondklokdebat,” reageert spreker en auteur Hans van Tellingen. “Met name de rekenkundige vaardigheden van het RIVM moeten het 100% terecht ontgelden. Waarmee dus alle grondslag voor de lockdown, avondklok en spoedwet vervalt.”

4.8 49 stemmen

Beoordeel dit artikel

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties 1

Bigbrother op zaterdag 20 februari 2021 10:19

We drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was!

We drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was!
Gast
donderdag 04 maart 2021

Zoeken

Vaccin updates

Jouw account

Populair deze week
Nieuwste leden
.

Laatste reacties....

Rutte ontwijkt moeilijke vragen toeslagenouder: ‘Er zijn ook heel veel dingen wel goed gegaan’
02 maart 2021
hij mag niet weg van de elite, hij zit daar om het plan u...
YouTuber bespotte voorheen Covid-19 vaccinatie-critici – Nu geeft hij toe: “Ik heb vaccinschade”
01 maart 2021
Al die mensen die continue wappie roepen zullen erop teru...
Willekeurige partner