“Vluchtelingen” – over de situatie in Turkije, in Griekenland en op de Balkan

Screenshot_134

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De situatie van de vluchtelingen zorgt opnieuw voor krantenkoppen. Hoe is de situatie in Griekenland, Turkije en op de Balkan-route richting Duitsland?

anti-spiegel

Over Turkije heb ik al veel geschreven, daar is op dit moment niets aan toe te voegen: al in juli had Turkije Merkel´s vluchtelingendeal openlijk betwijfeld en gedreigd de grens met Griekenland niet meer zo streng te bewaken. Sindsdien is het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije naar Griekenland is gekomen merkbaar toegenomen. Toen dagen geleden nog heb ik er uitvoerig over bericht dat de EU er niets tegen doet, maar in tegendeel steeds opnieuw ruzie met Turkije zoekt en daarbij heel openlijk het risico aangaat dat Turkije de meer dan drie miljoen vluchtelingen in het land zelf in richting Europa stuurt.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft onlangs openlijk gezegd dat hetgeen er mogelijk op ons afkomt wezenlijk erger zou kunnen worden dan de vluchtelingencrisis van 2015.

Hoe erg de situatie in werkelijkheid is, weet niemand precies. Een feit is dat het aantal vluchtelingen dat over de Egeïsche Zee naar Griekenland komt zo groot is als sinds 2016 niet meer. Op dinsdag 19 november kon men in “Der Spiegel” lezen dat alleen al het weekend daarvoor meer dan 1350 vluchtelingen op de Griekse eilanden aangekomen zouden zijn.

De kampen op de eilanden waar ze ondergebracht worden, zijn overvol en daarom worden ze naar het vasteland overgebracht. In het artikel in “Der Spiegel” is sprake van nog eens 20.000 mensen die naar het vasteland gebracht moeten worden. Omdat ze niet in Griekenland willen blijven, gaat het merendeel ban daaruit op weg naar het noorden.

Er bestaat echter een niet officieel aantal, over de grootte waarvan je alleen maar kunt speculeren. Wie d elandkaart bekijkt, stelt vast dat het veel eenvoudiger zou zijn om als vluchteling over land uit Turkije naar Griekenland te komen in plaats van in rubberboten over de open zee. Over deze vluchtroute bestaan echter geen cijfers. Dat zou er aan kunnen liggen dat de Grieken heel blij zijn dat ze de vluchtelingen niet hoeven te registreren en te verzorgen. En de vluchtelingen die het lukt om over de grens te komen, willen immers ook verder naar het noorden. Dus laat men diegenen die het gelukt is vermoedelijk gewoon lopen.

Maar de Grieken proberen de grens daar te bewaken. En daartoe gebruiken ze illegale methodes, zogenaamde “Push-Backs”. Dat betekent dat wanneer Griekenland een vluchteling bij de grensrivier met Turkije oppakt het deze gewoon terugstuurt. Dat kunnen sommigen oké vinden, maar het is gewoon illegaal. Wie in het land aangekomen is, mag daar volgens geldend recht asiel aanvragen.

Turkije heeft gemeld dat Griekenland in de maanden van januari tot eind oktober 2019 bijna 60.000 vluchtelingen bij de grens gewoon weer heeft teruggestuurd naar Turkije. Dat zegt wel het nodige, want enerzijds laat dit zien dat de Grieken niet kinderachtig zijn en anderzijds dat Turkije kennelijk aan de grens niet meer zo goed uitkijkt wanneer iemand naar Griekenland wil.

De Balkan-route is nu goed beveiligd. Alleen al om Griekenland uit te komen, is niet eenvoudig. En ook de andere grenzen tot de EU, die in Kroatië begint, zijn nu beveiligd. Desondanks is het al duizenden mensen gelukt om in Bosnië te komen, het laatste station voor de EU.

Bosnië is een arm land, dat er niet tuk op is om de vluchtelingen, die daar sowieso niet willen blijven, te verzorgen. De kampen daar zijn klein en catastrofaal en de gemeenten verzetten zich tegen het openen van nieuwe kampen. RT-Deutsch berichtte op 1 november over de situatie in Bosnië en deelde mee dat zich naar schatting 8000 illegale migranten in Bosnië zouden bevinden.

Het zouden er echter wel eens veel meer kunnen zijn. Op 15 november berichtte “Der Spiegel” over schattingen van de VN, die alleen al in de buurt van de Bosnische stad Bihać 7000 vluchtelingen vermoedde. Volgens het bericht heeft Bosnië in de kampen een uitgaansverbod opgelegd, die slechts één uitzondering kent: wie zegt dat hij naar het noorden, in richting Kroatië, verder trekt, mag het vluchtelingenkamp verlaten.

De kampen in Bosnië zijn niet geschikt voor winters weer, maar in de bergen van de Balkan wordt het zeer koud in de winter. Het is dus niet uitgesloten dat de mensen binnenkort met de moed der wanhoop op weg gaan naar Kroatië.

Aan de grens tussen Bosnië en Kroatië zijn nu voor het eerst negen schoten gevallen. Over de achtergronden is niets bekend, behalve het feit dat een vluchteling door een politieagent zou zijn neergeschoten.

Dit alles was te voorzien. In het begin heb ik genoemd dat dit zich al in juli aftekende. En Kroatië heeft begin september 1800 politieagenten van pensioen teruggeroepen in de actieve dienst om de grens richting het zuiden te bewaken. Alleen in Duitsland waren daarover destijds geen berichten, want de deelstaatverkiezingen in het oosten van Duitsland zaten er aan te komen. En van zulke berichten zou een partij geprofiteerd hebben, die het vijandbeeld van de media is.

Nu pas, nu de verkiezingen achter de rug zijn, zijn er ook in Duitsland vaker berichten over het toespitsen van de situatie.

Bron:
www.anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

E.J. Bron

© E.J. Bron

 

Reacties 2

Kerst Muts op zondag 24 november 2019 22:44

Wat een bende zeg

Wat een bende zeg
De Joker op maandag 25 november 2019 08:11

Ja of niet

Ja of niet
Gast
dinsdag 27 oktober 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Sirenes in Compiègne wanneer de avondklok ingaat
27 oktober 2020
Echt er gebeuren enge dingen op de wereld en wij moeten onze bek maar ...
Sirenes in Compiègne wanneer de avondklok ingaat
26 oktober 2020
Als de avondklok in gaat ! Je verwacht elk moment dat de eerste bommen...
Sirenes in Compiègne wanneer de avondklok ingaat
26 oktober 2020
Hebben ze daar geen horloges?
Willekeurige partner