Volg LIVE de lancering van een Dragon bevoorradingstuig (CRS-21)

Een Dragon bevoorradingstuig in een baan om de aarde.Een Dragon Bevoorradingstuig in een baan om de aarde. Foto: NASA

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op vrijdag 5 december 2020 opnieuw een onbemand Dragon bevoorradingstuig lanceren dat zich moet vastmaken aan het internationale ruimtestation ISS. Tijdens deze missie zal het Dragon 2 bevoorradingstuig 2,9 ton aan vracht naar het ruimtestation brengen in het kader van NASA's Commercial Resupply Service (CRS) programma. De lancering zal plaatsvinden vanop het Kennedy Space Center lanceerbasis in Florida en is voorzien voor 17u39 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

 

Wat is een Dragon 2 bevoorradingscapsule?

De Dragon ruimtecapsule werd net als de bijhorende Falcon 9 draagraket ontworpen en gebouwd door SpaceX. Dit Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf werd in 2002 opgericht door Elon Musk en werd in 2010 het eerste privébedrijf dat met succes een ruimtetuig kon lanceren en vervolgens kon terugbrengen naar de Aarde. Het Dragon bevoorradingstuig is 6,1 meter hoog, heeft een diameter van 3,7 meter en kan zowel cargo naar het ISS brengen alsook terug naar de aarde brengen. Het onbemande Dragon 2 bevoorradingstuig zal net als alle andere Dragon's in de ruimte worden gebracht met een krachtige Falcon 9 raket van SpaceX. De onderste rakettrap van de Falcon 9 die tijdens deze lancering zal gebruikt worden, werd eerder ook al gebruikt voor een andere NASA-missie. Tijdens deze nieuwe ISS-bevoorradingsmissie (CRS-21) brengt de Dragon in totaal 2,9 ton vracht naar het ISS dat zal worden overgeladen door de ISS-bewoners eenmaal het ruimtetuig is vastgehecht aan het ruimtestation. Onder de vracht bevindt zich kledij en voedsel voor de ruimtevaarders, reserve onderdelen en hardware voor het ruimtestation en tal van nieuwe wetenschappelijke experimenten. Indien alles verloopt volgens plan zal de Dragon een viertal weken lang vastgehecht blijven aan het ISS. Eenmaal de missie er dan opzit, keert het commerciële bevoorradingstuig terug naar de Aarde met aan boord ongeveer 1.300 kilogram aan experimenten en apparatuur. De Dragon is vandaag de dag het enige ISS-bevoorradingstuig dat vracht van het ruimtestation terug naar de Aarde kan brengen. De Japanse HTV of Russische Progress bevoorradingstuigen branden op het einde van hun missie allemaal op in de atmosfeer van de Aarde.

Dragon CRS-21

Technische gegevens Dragon 2 CRS

Lengte: 8,1 m Diameter: 4 m Gewicht (zonder cargo): 9,5 ton Laadvermogen: 6 ton Volume (onder druk): 9,3 kubieke meter Volume (niet onder druk): 12 kubieke meter Fabrikant: SpaceX Lanceermiddel: Falcon 9 Lanceercomplex: Kennedy Space Center (USA)

Dragon CRS
Foto: NASA

Kris

© spacepage

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 18 april 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Privé Facebookgroep

Klik hier voor de FB groep!
Studio ViaNova

of scan deze code!

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers