VVD wil opheldering van Ferd Grapperhaus over antisemitische incidenten Amsterdam

VVD Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius wil opheldering van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) over uitspraken die hij dinsdag in de Tweede Kamer deed over antisemitische incidenten in Amsterdam. Dat zegt ze woensdag tegen TPO. De minister stelde dat marktkoopman Tarik E. die in 2019 twee Joodse collega-marktkoopmannen neerstak op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt dat deed vanuit antisemitische motieven. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de rechtbank oordeelden eind vorig jaar dat daar juist geen sprake van was. Ook noemde Grapperhaus de vernieling van het hoofdstedelijke Joods restaurant HaCarmel in 2017 ‘een aanslag’. Het gerechtshof sloot destijds een terroristisch motief juist uit. Yeşilgöz-Zegerius: “Het verschil in inzicht roept veel vragen op.”

Yeşilgöz-Zegerius woensdag tegen TPO:

“Een vader en zoon lieten bijna het leven doordat ze neergestoken werden door een belager met, volgens hen, antisemitische motieven. Dit motief werd niet gezien door het OM. Beide incidenten noemde de minister dinsdag echter wel antisemitisch. Ik ken de minister als iemand met een grote betrokkenheid bij de Joodse gemeenschap en waardeer dat hij hier zaken benoemt zoals ze zijn. Maar als de politie of het OM of uiteindelijk de rechter antisemitisme niet herkennen of willen zien, ja, dan gaat het ons nooit lukken om dit gif aan te pakken. Het verschil in inzicht roept veel vragen op.”

De liberale politica vervolgt:

“Ik zal de minister aanvullende schriftelijke vragen stellen over wat zijn uitspraken betekenen voor deze twee zaken. Ook wil ik weten hoe ervoor gezorgd gaat worden dat slachtoffers wel serieus worden genomen worden en dat een antisemitisch motief herkend en erkend wordt. We rusten niet voordat ook Joodse Nederlanders vrij en veilig zichzelf kunnen zijn.

De gedachte dat iemand je iets aan wil doen, puur om je afkomst of om wie je bent, is voor de meeste Nederlanders gelukkig een heel vreemd idee. Voor veel Joden in ons land is dit helaas helemaal niet zo vreemd. Zij zijn gewend elke dag rekening te moeten houden met het feit dat iemand ze kan belagen of aanvallen, puur om wie ze zijn of hoe ze eruit zien. Joodse Nederlanders vertellen mij dat dit geen losstaande incidenten zijn, het maakt deel uit van hun dagelijkse leven. Daarbij hebben ze vaak het gevoel dat aangifte doen niet loont, het zou toch niets opleveren. En als er dan al aangifte wordt gedaan, helpt het niet als een duidelijk antisemitisch karakter van een vreselijk incident ontkend wordt.”

Wordt vervolgd.

 

Steun TPO

 

Bas Paternotte

© www.tpo.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 21 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner