Waarom mogen burgers geen WOB verzoeken doen over corona?

Voor veel mensen is de coronacrisis een hel, maar voor anderen is het een prachtgelegenheid om er volop misbruik van te maken.

Zoals de overheid die de crisis aangrijpt om belangrijke informatie voor burgers niet meer toegankelijk te maken.

Je hebt smoezen en je hebt smoezen, maar als je dan toch zo nodig een smoes moet verzinnen, verzin dan in ieder geval een originele en niet zo één als nu is verzonnen door Minister Hugo de Jonge.

image


De enige manier waarop burgers een poging kunnen wagen inzage te krijgen in wat een overheid werkelijk uitspookt is via een zogenaamd WOB verzoek. WOB staat voor Wet Openbaarheid Bestuur.

Deze regeling is een uitvloeisel van het uitgangspunt vastgelegd in de Grondwet wat luidt: “De overheid betracht bij de uitvoering van haar taak openbaarheid volgens regels bij de wet te stellen.”

Vooral journalisten maken dikwijls gebruik van een WOB verzoek om aan bepaalde informatie te komen, maar daar heeft Hugo de Jonge voor wat betreft WOB verzoeken omtrent corona een einde aan gemaakt:

Minister Hugo de Jonge laat via zijn juridisch directeur weten dat het reageren op Wob-verzoeken over corona nu voor een ‘onredelijke extra belasting’ van ambtenaren zorgt. Over een Wob-verzoek van deze site schrijft de directeur: ‘Gezien de uitzonderlijke omstandigheden waarin mijn ministerie zich momenteel bevindt, ben ik van opvatting dat een opschorting van de beslistermijn wegens overmacht gerechtvaardigd is’.

Op een uiterst kritiek punt in onze vaderlandse geschiedenis, waarbij alles overhoop ligt door een coronavirus en de komende maanden cruciaal zijn voor wat er verder met ons en ons land gaat gebeuren, gooit de overheid voor wat betreft WOB verzoeken over dit onderwerp de deur op slot. Alles wat met democratie te maken heeft wordt met voeten getreden en we hebben in Nederland nog niet eens te maken met een officiele noodtoestand. Dat blijkt helemaal niet nodig hier want we slikken het allemaal.

Een lezer schrijft ons het volgende over bovenstaand onderwerp (dank!):

Allereerst bedankt voor jullie nieuws in deze rare tijden! Ik volg jullie al enkele jaren en lees graag de artikelen om zo een breder beeld te krijgen van alles wat er om ons heen gebeurd en waar ik mijn vraagtekens bij heb. Ik ben het niet met al jullie artikelen en opvattingen eens maar ook zeker niet oneens. De afgelopen dagen viel mij op dat meerdere (main stream media maar dat terzijde) melding maken van het feit dat wob verzoeken niet behandeld of uitgesteld worden door overmacht i.v.m. corona. Dit betrof vaak verzoeken m.b.t. vraagstukken over de bestuurlijke keuzes omtrent de corona crisis. Om onafhankelijke journalistiek te bedrijven is juist nu die openbaarheid over bepaalde keuzes erg belangrijk. In het ad stond er een leuk artikel over:

Dit citaat uit het artikel vond ik wel interessant:

Het kan niet zo zijn dat een minister en een handjevol experts nu het land besturen zonder de informatie te delen (Wim Voermans, hoogleraar bestuursrecht).

Dat is wel wat er nu gebeurd natuurlijk. Veiligheidsrisico's die "los" mogen gaan. Het hele land zit al weken in een grip 4 situatie.

En wat mij opviel maar dat is persoonlijk. Rutte kwam ineens met de term 1,5 m economie en deze wordt zonder blikken of blozen overgenomen alsof dit al jaren een normaal begrip is. En het lijkt alsof niemand dit ook maar durft te bekritiseren. Sterker nog binnen een paar weken lagen er al concepten klaar (ik snap dat het mkb hun creativiteit gebruikt omdat ze gewoon weer willen werken en dan maar de 1,5 samenleving omarmen om maar weer aan de slag te kunnen. Maar er is nooit een publieke peiling geweest of mensen 1,5 m wel zien zitten. Virologie zegt het dus moet het zo zijn al is het een ondenkbare samenleving is mijn mening. Ik kom graag in de horeca en met name de bruine kroeg maar ik zie hoe deze willens en wetens kapot wordt gemaakt eerst door het rookverbod en straks wordt dit "nieuwe normaal" de doodsteek! En dit is alleen nog maar de bedrijfstak die mijn interesse en dus aandacht heeft maar de werkelijkheid is dat er veel meer bedrijven kapot gaan natuurlijk.

Het volgende is deels feitelijk en deels mijn eigen opvatting:

Verder was de mening van Rutte en het RIVM een paar weken geleden nog dat mondkapjes niets toevoegen en dus niet perse geadviseerd en al helemaal niet verplicht werden. De werkelijke reden voor deze uitspraak is dat er simpelweg te weinig mondkapjes beschikbaar waren om aan de vraag die zou ontstaan bij een advies of verplichting te voldoen. Ik ben ervan overtuigd als er zo meteen voldoende voorraad is het dragen geadviseerd zo niet verplicht wordt. Hoezo de volksgezondheid op 1, 2 en 3?

Ik hoop dat jullie nog veel informatie boven tafel krijgen en ik zal het met een heldere en wakkere geest lezen!

Redactie

© niburu.co

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
donderdag 24 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner