“We zijn bang” – Woede over migranten in Kroatië neemt toe

Inbraak, diefstal en intimidatie: De beschuldigingen tegen migranten door mensen die in Kroatië in de buurt van de grenzen van Servië en Bosnië-Herzegovina wonen, nemen toe. Men voelt zich in de steek gelaten door politici en politie, de roep om burgerbescherming wordt steeds luider.

Volgens het Bureau voor de Statistiek van de Europese Unie EUROSTAT is Kroatië een van de veiligste landen van de EU. Slechts 2,6 procent van de bevolking is het slachtoffer geworden van geweld, misdaad of vandalisme, het laagste cijfer in de hele EU. En daar zijn ze ook trots op: slechts 3,3 procent van de leerlingen verlaat de school voortijdig. Maar de statistische veiligheid toont deze dagen diepe scheuren omdat de mensen in Oost-Slavonië en de grensgebieden met Bosnië zich niet meer veilig voelen.

Deze gevoelde onveiligheid is te wijten aan verschillende incidenten met migranten die illegaal de grens met Kroatië zijn overgestoken. Op zoek naar voedsel of bescherming tegen de politie en de kou breken ze in huizen in. Dergelijke berichten zijn herhaaldelijk afkomstig uit dorpen in de buurt van de grens in de provincies Karlovac en Sisak-Moslavina, waar veel huizen leeg staan of vaak alleen door bejaarde mensen worden bewoond. Ook daar nam de ervaren onveiligheid toe, maar door de schaarse bevolking kwamen de berichten zelden in de nationale media terecht en ook de politie toonde terughoudendheid  met berichtgeving.

In plaats van via Bosnië-Herzegovina probeert men nu steeds vaker Kroatië te bereiken via Servië en de Donau. In Oost-Slavonië waren de inwoners in de herfst van 2015 getuige van de grootste migratiegolf sinds de Tweede Wereldoorlog, toen meer dan een half miljoen mensen per bus, trein en te voet aankwamen. De bewoners toonden zich behulpzaam en open. In de eerste helft van de jaren negentig hebben ze aan den lijve ondervonden wat het betekent om op de vlucht te zijn of in nood te verkeren.

Maar er is sindsdien veel veranderd. Terwijl in het najaar van 2015 de grenzen open waren en de migranten na een kort verblijf hun reis naar Midden- en Noord-Europa voortzetten, zijn ze nu gesloten. Destijds hielp Zagreb met de bevoorrading en de verdere reis naar Hongarije; vandaag de dag mag geen enkele migrant het land binnenkomen. Deze veranderde omstandigheden hebben ertoe geleid dat de voornamelijk jonge mannen zich daarnaar gedragen.

In het kleine stadje Ilok aan de grens met Servië is de reactie op de toenemende onveiligheid bijzonder sterk. Hier vond de eerste etnische zuivering in de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog plaats op 17 oktober 1991, toen Servische paramilitairen, gesteund door het Joegoslavische volksleger, de Kroatische inwoners uit hun vaderland verdreven.

Twee migranten probeerden medio januari in te breken in het huis van de familie Lončar in Ilok en faalden alleen door het geschreeuw van Irjana Lončar, die verdachte geluiden hoorde bij de voordeur en de deurklink zag bewegen. Door het raam zag ze twee mannen met een donkere huid wegrennen. Sindsdien heeft ze niet meer rustig kunnen slapen en luistert ze naar elke beweging. “We zijn bang”, zegt ze tegen de verslaggevers.

Ze is niet alleen met deze angst. De roep om burgerwachten wordt steeds luider om mensen hun gevoel van veiligheid terug te geven, niet alleen in Ilok. Karlo Starčević is burgemeester van de stad Gospić en beschuldigt de regering in Zagreb in het bijzonder van het negeren van de situatie. Hij observeert de gebeurtenissen met bezorgdheid en ziet dat de inwoners van de grensregio’s zich steeds meer bewapenen.

Hij drukt ook uit wat nog niet in het openbaar is besproken, maar alleen in sociale netwerken plaatsvindt. Men is de Honderdjarige Kroatische-Ottomaanse Oorlog, die van 1493 tot 1593 duurde, niet vergeten. Ook toen ging het vanuit Kroatisch oogpunt niet alleen om het tegenhouden van het Ottomaanse Rijk, maar ook om de islam. En ook vandaag de dag beschouwen sommige voorstanders van burgerwachten zichzelf weer als verdedigers van het christendom.

Ondertussen probeerden op dinsdagochtend zo’n 60 migranten met geweld de Servisch-Hongaarse grensovergang bij Horgoš-Röszke te doorbreken, die toen gesloten was. Met schoten in de lucht slaagden de Hongaarse grenswachters erin de situatie onder controle te krijgen en vier mensen tijdelijk te arresteren.

Afbeeldingsresultaat voor immigranten kroatie

Rommel

© Fenixx

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 30 oktober 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Landelijk protest
  1.   29th okt, 2020 06:00

Laatste reacties....

De aap in Ankara op de voorpagina van Charlie Hebdo na de aanval op Macron
29 oktober 2020
Erdogan heeft gelijk.en aanslagen.ja daar krijgen de Islam de schuld v...
Sirenes in Compiègne wanneer de avondklok ingaat
27 oktober 2020
Echt er gebeuren enge dingen op de wereld en wij moeten onze bek maar ...
Sirenes in Compiègne wanneer de avondklok ingaat
26 oktober 2020
Als de avondklok in gaat ! Je verwacht elk moment dat de eerste bommen...
Willekeurige partner