Wereldwijd bijna 6.000 besmettingen coronavirus, reisadvies voor China aangescherpt

Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan gedacht. Het dodental in China is woensdag opgelopen tot 132. Wereldwijd zijn nu 4.000 besmettingen geteld. Het virus blijkt al besmettelijk tijdens de incubatietijd.

China neemt steeds drastischer maatregelen om de epidemie te stoppen. Wuhan, waar het virus is ontstaan, is al vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Ook in zestien omliggende steden is het vervoer aan banden gelegd, wat zo’n 50 miljoen burgers treft. Groepsreizen binnen en buiten China zijn verboden, evenals de verkoop van wilde dieren zoals slangen, pauwen en krokodillen – men vermoedt dat het virus via de consumptie van dergelijke dieren is overgebracht.

Ook in Nederland werden de afgelopen week twee mensen met griepachtige verschijnselen getest op het nieuwe virus. Dat meldt een bron bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die anoniem wil blijven. De twee, die onafhankelijk van elkaar recentelijk in Wuhan waren geweest, bleken niet besmet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangescherpt. Waar eerder een reisbeperking gold voor Hubei, de provincie waarin Wuhan ligt, waarschuwt het ministerie nu voor veiligheidsrisico’s in het hele land.

Nederlandse ziekenhuizen kunnen ruim tweehonderd patiënten in strikte isolatie verplegen, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. De helft van de ziekenhuizen heeft inmiddels laten weten hoeveel intensive care-bedden in speciaal daarvoor bestemde kamers ze kunnen bieden.

Lees ook:  Vuilnis Apocalyps nu! Bedrijven zijn te lang aan de schuld ontsnapt

Europa

De enige Europese landen waar het virus vooralsnog is opgedoken, zijn Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk zijn drie gevallen bekend. De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn zegt dat Frankrijk als eerste land een betrouwbare bloedproef heeft ontwikkeld waarmee het virus kan worden aangetoond. Frankrijk verwacht dat het aantal besmette Fransen nog toeneemt. Het land stuurt een vliegtuig om zijn burgers uit Wuhan te evacueren. De VS doen hetzelfde en evacueren personeel van het Amerikaanse consulaat in de stad.

In Duitsland werd maandag een eerste besmetting vastgesteld. De patiënt zou volgens de Task Force Infectieziekten in Beieren in goede toestand verkeren. Volgens het Beierse ministerie van Gezondheid is het risico zeer gering voor de bevolking in Beieren om eveneens geïnfecteerd te raken, zo laat een woordvoerder van het ministerie weten. Woensdag kwamen er in Duitsland drie infecties bij.

n Hongkong, waar het virus zaterdag is opgedoken, zijn de verbindingen met het Chinese vasteland beperkt en zijn openbare evenementen in verband met het Chinees Nieuwjaar aan banden gelegd. Ook werden twee grote pretparken gesloten. Hongkong en Beijing hebben aangekondigd scholen, universiteiten en kinderopvangcentra ook na aankomende vakantieweek – vanwege de Nieuwjaarsviering – gesloten te houden. De virusuitbraak overschaduwt volledig het Nieuwjaarsfeest, dat normaliter groots wordt gevierd en miljoenen mensen op de been brengt om familie te bezoeken.

Lees ook:  Je kon er op wachten: Ook Nederlanders getest op coronavirus

Noodhospitaal

Dit weekeinde zijn ook de eerste gevallen opgedoken in Canada, Australië en Maleisië. Eerder al was de ziekte vastgesteld in Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nepal en de Verenigde Staten. Op steeds meer luchthavens wereldwijd worden passagiers uit China gecontroleerd op verschijnselen.

China meldde zaterdag een tweede noodhospitaal te willen bouwen in Wuhan, dat is veranderd in een spookstad. Ketens als Starbucks en McDonald’s hebben hun filialen in de provincie Hubei gesloten.

De Chinese minister van de Nationale Gezondheidscommissie Ma Xiaowei zei tegen verslaggevers dat de kennis over het virus nog beperkt is. Volgens Ma ligt de incubatietijd tussen de 1 en 14 dagen en is het virus al besmettelijk gedurende deze incubatietijd. Dit was niet het geval met sars, het virus dat in 2002 en 2003 wereldwijd bijna achthonderd dodelijke slachtoffers maakte. Volgens Ma vergroot dit de kans dat het virus zich verder verspreidt.

 

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 26 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Willekeurige partner