Wereldwijd noodgeval verklaard als coronavirusinfecties en dodelijke slachtoffers stijgen

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd in slechts twee maanden tijd bijna 10.000 mensen besmet, waardoor de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak tot een wereldwijde noodsituatie heeft verklaard.

China kondigde vrijdagochtend 9.692 bevestigde gevallen aan van een zorgelijk nieuw virus met een dodental van 213, waaronder 43 nieuwe dodelijke slachtoffers.

Het nieuwe virus is van de coronavirusfamilie, waaronder die welke kunnen leiden tot verkoudheid en ernstiger ziekten, zoals ernstig acuut ademhalingssyndroom en ademhalingssyndroom in het Midden-Oosten, of SARS en MERS.

Mi Feng, een woordvoerder van de National Health Commission, meldde 15.238 verdachte gevallen in het hele land, maar zei dat China “het vertrouwen en vermogen had om de strijd tegen de epidemie effectief te beheersen en uiteindelijk te winnen.”

Het overgrote deel van de gevallen heeft plaatsgevonden in de provincie Hubei en de provinciale hoofdstad Wuhan, waar in december de eerste ziekten werden ontdekt.

Buiten China zijn geen sterfgevallen gemeld.

Het virus heeft wereldwijd bijna 10.000 mensen in slechts twee maanden besmet, een zorgwekkend teken van verspreiding dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe heeft aangezet om de uitbraak tot een wereldwijde noodsituatie te verklaren.

Er zijn nu meer dan 120 gevallen gemeld in ten minste 23 landen buiten China.

coronavirus

Deze kaart van TRT World toont de wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus, vanaf 1200 GMT op 31 januari 2020. (TRTWorld)

Honderden genezen

China’s National Health Commission meldde dat 596 gevallen zijn “genezen en ontslagen uit het ziekenhuis”. 

De WHO merkte op dat de meeste mensen die de ziekte kregen mildere gevallen hadden, hoewel 20 procent ernstige symptomen ervoer. Symptomen van het nieuwe coronavirus zijn koorts en hoest en in ernstige gevallen kortademigheid en longontsteking.

Ondertussen zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het chartervluchten zal sturen om inwoners van Hubei vanuit het buitenland naar huis te brengen. Het gaf weinig details, maar zei dat die van Hubei en vooral Wuhan zo snel mogelijk direct teruggestuurd zouden worden in het licht van de “praktische moeilijkheden” die ze tegenkwamen.

China heeft meer dan 50 miljoen mensen in de regio onder virtuele quarantaine geplaatst, terwijl het buitenland, bedrijven en luchtvaartmaatschappijen het reizen naar China aanzienlijk hebben teruggebracht en degenen die onlangs door Wuhan zijn gegaan in quarantaine hebben geplaatst.

Aangenomen wordt dat het virus een incubatieperiode van twee weken heeft, waarin geïnfecteerden de ziekte kunnen doorgeven, zelfs als ze geen symptomen zoals koorts en hoest vertonen.

Sinds China eind december de WHO over het nieuwe virus informeerde, hebben 18 landen gevallen gemeld waarin wetenschappers racen om te begrijpen hoe het virus zich precies verspreidt en hoe ernstig het is.

Experts zeggen dat er aanzienlijk bewijs is dat het virus zich verspreidt in China en de WHO merkte met zijn noodverklaring op donderdag op dat het vooral bezorgd was dat sommige gevallen in het buitenland ook overdracht van mens op mens inhielden.

‘Buitengewone gebeurtenis’

Het definieert een internationale noodsituatie als een “buitengewone gebeurtenis” die een risico vormt voor andere landen en een gecoördineerde internationale reactie vereist.

“De belangrijkste reden voor deze verklaring is niet vanwege wat er in China gebeurt, maar vanwege wat er in andere landen gebeurt,” vertelde de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aan verslaggevers in Genève. 

“Onze grootste zorg is het potentieel van dit virus om zich te verspreiden naar landen met zwakkere gezondheidssystemen die er niet goed op zijn voorbereid.”

“Integendeel, de WGO blijft vertrouwen hebben in het vermogen van China om de uitbraak te beheersen.”

Een verklaring van een wereldwijde noodsituatie brengt doorgaans meer geld en middelen met zich mee, maar kan ook nerveuze regeringen ertoe brengen om reizen en handel naar getroffen landen te beperken. De aankondiging legt ook meer ziekterapportage-eisen op aan landen.

Italië verklaart noodgeval

De Italiaanse regering heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd om inspanningen te versnellen om de verspreiding van een dodelijke coronavirusstam te voorkomen nadat twee gevallen in Rome waren bevestigd.

Italië had donderdag gezegd dat het alle vluchten van en naar China stopte na het nieuws dat twee Chinese toeristen die in Italië op vakantie waren, positief hadden getest op het virus.

Eerste gevallen bevestigd in het VK

Twee patiënten uit dezelfde familie in Engeland hebben ook positief getest op coronavirus, de eerste dergelijke gevallen in Groot-Brittannië, zei de chief medical officer van Engeland.

Lees ook:  Chaos is teruggekeerd op de internationale financiële markten crisis mogelijk groter dan 2008

Britse gezondheidsfunctionarissen hadden eerder gewaarschuwd dat het VK zeer waarschijnlijk gevallen van het nieuwe type coronavirus zou hebben.

“De patiënten krijgen specialistische zorg van de National Health Service (NHS) en we gebruiken beproefde procedures voor infectiecontrole om verdere verspreiding van het virus te voorkomen,” zei Chris Whitty, Chief Medical Officer van Engeland.

“De NHS is zeer goed voorbereid en gebruikt om infecties te beheersen en we werken al snel aan het identificeren van eventuele contacten van de patiënten om verdere verspreiding te voorkomen.”

Rusland bevestigt eerste gevallen

Twee Chinese burgers hebben positief getest op het nieuwe coronavirus in de eerste zaken van Rusland, zei vice-premier Tatyana Golikova.

De twee zaken werden geregistreerd in de regio’s Zabaikalsky en Tyumen in Siberië, meldden Russische persbureaus. Ze zei ook dat Rusland burgers uit China zou evacueren vanwege het virus.

Golikova zei dat alle Russische luchtvaartmaatschappijen, met uitzondering van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot, vrijdag vanaf 2100 GMT stoppen met vliegen naar China. Vier Chinese luchtvaartmaatschappijen blijven vliegen naar Moskou, voegde ze eraan toe.

Rusland heeft zijn 4.300 kilometer lange landgrens met China al gesloten voor voetgangers en voertuigen in een poging zijn bevolking te beschermen.

VS adviseert geen reizen naar China

De VS raadden alle reizen naar China af, omdat het aantal gevallen van een verontrustend nieuw virus meer dan vertienvoudigde in een week.

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde de Amerikanen die momenteel in China zijn om te overwegen met commerciële middelen te vertrekken, en verzocht alle niet-essentiële Amerikaanse overheidspersoneel de reis in het licht van het virus uit te stellen.

Op vrijdag zei de Amerikaanse ambassade in Beijing dat ze toestemming gaf voor het vertrek van familieleden en alle niet-dringende Amerikaanse regeringsmedewerkers uit Beijing en de consulaten in de steden Chengdu, Guangzhou, Shanghai en Shenyang.

Medewerkers van het consulaat van Wuhan vertrokken eerder deze week.

De beslissing werd genomen “uit een overvloed aan voorzichtigheid in verband met logistieke verstoringen als gevolg van beperkt transport en de beschikbaarheid van passende gezondheidszorg in verband met het nieuwe coronavirus”, zei de ambassade.

Het advies “niet reizen” van niveau 4 is de hoogste graad van waarschuwing.

Mike Wester, een zakenman in Beijing die 19 jaar in China heeft gewoond, zei dat hij geen plannen heeft om te vertrekken.

“Ik voel me hier thuis veiliger in quarantaine dan ik riskeer reizen,” zei Wester.

Hij wees op mogelijke risico’s van drukte op luchthavens en de verplichting om een ​​masker te verwijderen voor paspoorten en veiligheidscontroles.

Kelly Flanagan, 36, een schooladviseur in China sinds 2011, spreekt door Skype uit Utah en zegt dat ze van plan is uit China te blijven terwijl ze toeziet hoe het virus zich verspreidt.

“Dit gaat waarschijnlijk een tijdje duren,” zei Flanagan, die zei dat haar diabetes type 1 aan haar gezondheidsproblemen bijdroeg. Vanuit de VS werkt ze op afstand samen met haar studenten om hen te helpen bij het behalen van Engelse taalexamens.

Japan en Duitsland adviseerden ook niet-essentiële reizen, net als het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Hong Kong en Macau.

Tedros zei dat de WGO niet adviseerde om reizen of handel naar China te beperken, waar transportverbindingen zijn verbroken op plaatsen en bedrijven zoals Starbucks en McDonald’s die tijdelijk honderden winkels sluiten.

“Er is geen reden voor maatregelen die onnodig interfereren met internationale reizen en handel,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat de Chinese president Xi Jinping zich ertoe had verbonden de verspreiding van het virus buiten zijn grenzen te helpen stoppen.

‘Een heel kritieke fase’

De Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun zei donderdagavond in New York dat “we ons nog steeds in een zeer kritieke fase bevinden in de strijd tegen het coronavirus”, maar benadrukte dat de epidemie nog steeds hoofdzakelijk beperkt is tot China en drong er bij de internationale gemeenschap op aan tegen een overdreven reactie.

Hij zei dat China “het vriendelijke gebaar van de internationale gemeenschap” waardeerde bij het verstrekken van medische apparatuur en “wat dringend nodig is”, met name in de provincie Hubei, zijn maskers en andere beschermende medische benodigdheden, waaronder een bril.

Hoewel wetenschappers een beperkte overdracht van het virus tussen mensen met nauw contact verwachten, zoals binnen gezinnen, zijn de gevallen van verspreiding naar mensen die mogelijk minder aan het virus zijn blootgesteld, zorgwekkend.

In Japan raakten een gids en buschauffeur besmet na het begeleiden van twee reisgroepen uit Wuhan. In Duitsland werden vijf werknemers van de Duitse auto-onderdelenleverancier Webasto ziek nadat een Chinese collega op bezoek was. De vrouw had geen symptomen van het virus aangetoond tot haar vlucht terug naar China.

“Dat is het soort transmissieketen dat we niet willen zien”, zegt Marion Koopmans, specialist in infectieziekten bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Nederland en lid van de noodcommissie van de WHO.

Het nieuwe virus heeft nu meer mensen in China besmet dan daar ziek waren tijdens de uitbraak van SARS 2002-2003, of een ernstig acuut respiratoir syndroom, een neef van het nieuwe virus.

Beide zijn afkomstig uit de coronavirus-familie, waaronder ook degenen die verkoudheid kunnen veroorzaken.

Indignatie redactie

© Indignatie

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 22 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner