Ziekenhuis doet afstand van uitingen longarts die ‘noodklok luidde om overvolle IC’

Woensdag verscheen er een bericht in het AD over een anonieme longarts die twitterde dat de IC-afdeling van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft ‘overvol is’. De longarts schreef: “Het Reinier de Graaf ligt dus, sinds vanmiddag, helemaal vol. De IC, de Covid-afdeling en alle gewone afdelingen. Gewoon 0 plek. Dit heb ik, sinds ik er werk, nog nooit meegemaakt.”

Het bericht wekte de interesse van journalist Annelies Strikkers. Ze besloot in de cijfers te duiken en ontdekte dat de gemeente Delft geen sterke toename in ziekenhuisopnames liet zien. Er waren 0 opnames gemeld. In de veiligheidsregio Haaglanden waren er de dag ervoor 31 ziekenhuisopnames gemeld, maar dat kunnen ook opnames van eerdere dagen zijn.

“Geen enkel teken dus dat het Reinier de Graaf Gasthuis wordt overspoeld door coronapatiënten. Mijn vermoeden: veel personeel zit met een snotneusje en positieve test thuis,” aldus Strikkers.

ic

Onfrisse uitspraken

De longarts blijkt te grossieren in onfrisse uitspraken. Zo schreef de arts op 10 april: “Voordeel is dat je uiteindelijk met een beademingsbuis in je keel wel stil zal zijn.” Op 12 maart twitterde deze persoon: “Wel erg dat al die FVD-nazi’s nu zo huilie doen over een cabaretier.” En op 19 maart schreef hij in een reactie op Kamerlid Wybren van Haga: “Ik hoop dat jij nooit in het ziekenhuis belandt. Elke zorgverlener kan je bloed wel drinken. Hopelijk kunnen ze netjes blijven. Een medisch ongelukje zit immers in een klein hoekje.”

Strikkers besloot een mail te sturen naar het ziekenhuis over de uitingen van de arts, onder andere over de overvolle IC-afdeling en de bedreiging aan het adres van Van Haga. Er ging ook een mail naar het AD waarin ze vraagt om verwijdering van het artikel, dat op dit moment nog gewoon online staat. Als een bevredigend antwoord uitblijft, doet Strikkers hiervan melding bij de Raad voor de Journalistiek. Het account van de longarts is inmiddels verdwenen.

Ziekenhuis distantieert zich van uitingen

De journalist heeft inmiddels antwoord gekregen van het ziekenhuis, dat zich zegt te distantiëren van de uitingen die de betreffende arts heeft gedaan op Twitter. Het ziekenhuis is met hem in gesprek ‘om zijn beweegredenen te achterhalen en daarin de juiste stappen te kunnen nemen’.

“We herkennen dit soort teksten ook niet van onze medewerkers. We betreuren het zeer dat de arts met zijn uitingen mogelijk het vertrouwen heeft geschaad van patiënten of anderen in onze zorgverlening,” aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Volkskrant-journalist reageert kritisch

De reactie van het journaille op de stappen die Strikkers heeft ondernomen om deze kwestie op te helderen, is veelzeggend. “Er zijn mensen die momenteel echt te veel tijd omhanden hebben. Ga aan het werk! Lees een boek!” schrijft Aliëtte Jonkers, journalist van de Volkskrant en Trouw.

© Copyright (c) NineForNews.nl

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 12 augustus 2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Inloggen

What's wrong with the world

Partner

Laatste bezoekers

Laatste bezoekers