Verdriet en viering als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat

Groot-Brittannië is niet langer lid van de Europese Unie.

Het Verenigd Koninkrijk vertrok om middernacht – 47 jaar na zijn toetreding in 1973 en meer dan drie jaar nadat het had gestemd om weg te lopen in het Brexit-referendum.

Britse en EU-vlaggen werden neergelaten in Brussel en Londen, terwijl menigten zich verzamelden in Londen, Edinburgh en elders ter gelegenheid van de laatste uren van lidmaatschap van het land.

Het was meer een symbolisch moment dan een teken van echte verandering, aangezien de overgangsperiode van 11 maanden in Groot-Brittannië betekent dat alle voordelen en mechanismen van het EU-lidmaatschap nog steeds van toepassing zijn.

Maar velen zagen redenen om te vieren.

In Londen hingen aanhangers van de Brexit onder Britse vlaggen, verzameld buiten de Houses of Parliament voor een vrolijke rally onder leiding van Nigel Farage.

“We hebben het gedaan,” vertelde Farage juichende supporters. “We hebben het landschap van ons land veranderd, en er zijn sommigen die zeggen dat we vanavond niet moeten vieren. Nou, we gaan vanavond vieren … dit is het belangrijkste moment in de moderne geschiedenis van onze grote natie .”

Premier Boris Johnson verwelkomt het vertrek van het VK uit de Europese Unie als een “verbazingwekkend moment van hoop” dat “geen einde maar een begin” is.

Hij beschreef het als “potentieel een moment van echte nationale vernieuwing en verandering.”

“Dit is het moment waarop de dag aanbreekt en het doek omhoog gaat voor een nieuwe act in ons grote nationale drama,” zei hij.

Hij zei dat “voor al haar sterke punten en voor al haar bewonderenswaardige kwaliteiten, de EU zich meer dan 50 jaar heeft ontwikkeld in een richting die niet langer geschikt is voor dit land,” voegde eraan toe: “Dat is een oordeel dat u, de mensen, nu hebt bevestigd bij de peilingen. Niet één keer, maar twee keer. ‘

Lees ook:  Italië erkent Guaidó niet om 'dezelfde fout' van Libië te voorkomen

In Schotland, waar het vertrek van het VK uit de Europese Unie de onafhankelijkheidsvereisten zou kunnen stimuleren, woonden duizenden een bijeenkomst bij ‘Missing EU Al’ .

De Franse president Emmanuel Macron noemde Brexit Day “een historisch alarmsignaal” voor Europa om eenvoudiger en democratischer te worden.

Hij liet ook een geruststellende toon horen en zei: “Ik wil tegen alle Britten die in Frankrijk wonen, sommigen van jullie al vele jaren, zeggen dat morgenochtend de dingen niet voor je zullen veranderen. Je bent in Frankrijk, thuis. Vandaag, en morgen.”

Eerder op de dag vroegen Europese leiders de EU om de gelederen te sluiten en nog meer verenigd te worden toen het VK officieel het blok verliet, met Ursula von der Leyen benadrukkend dat “kracht niet in een geweldig isolement ligt”.

Tijdens een persconferentie in Brussel probeerden de hoofden van drie EU-instellingen het idee te verdrijven dat het vertrek van het VK het Europese project heeft verzwakt.

Geen gelukkig moment
David Sassoli, de voorzitter van het EU-parlement, opende de pers en zei dat de EU “alles heeft gedaan om Britse burgers de ernst van hun beslissing te laten begrijpen”.

Hij zei dat “deze dag zal worden gemarkeerd in de geschiedenis”, terwijl Charles Michel, het hoofd van de EU-Raad, het een “uitzonderlijke dag voor de EU” noemde.

“Het is nooit een gelukkig moment wanneer iemand vertrekt,” ging Michel verder, en bevestigde opnieuw de toewijding van het blok om “onze relatie met het VK zo dicht mogelijk te benaderen”.

Vervolgens concentreerde hij zich op de toekomst van de vakbond en zei: “we zullen al onze energie wijden aan het bouwen van een sterkere en ambitieuzere unie”.

Von der Leyen, het hoofd van de Commissie, benadrukte ook dat de EU stevig naar de toekomst kijkt en zich ertoe verbindt haar invloed te versterken.

Lees ook:  Merkel wil meer vluchtelingen in 2017

“Toen het VK toetrad, zat ik nog op school, we waren nog zes lidstaten, morgen zullen we 27 lidstaten zijn”, zei ze.

“Kracht ligt niet in een uitstekende isolatie, maar in onze unieke unie.

“Laat er geen twijfel over bestaan ​​dat de uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd of de kansen die het kan grijpen, niet zijn veranderd vanwege de Brexit,” benadrukte ze. De EU, voegde ze eraan toe, zal trachten wereldwijd een meer leidende rol te spelen op het gebied van digitalisering tot klimaatverandering.

euronews on Twitter

It will never be as good as membership.” European Union leaders open up on how they feel about Britain’s departure. #BrexitDay https://t.co/KvDcY4v2vc

‘We moeten aan de slag gaan’
Eerder in de ochtend zei de Ierse Taoiseach Leo Varadkar dat Brexit bitterzoet was, maar dat het de EU de mogelijkheid bood om te onthouden waar een verenigd Europa voor staat.

“Vandaag zijn we de Europese lidstaten dankbaar voor hun solidariteit en steun tijdens de recente Brexit-onderhandelingen. Het bewijst waarom kleine landen profiteren van het lidmaatschap van de EU”, ging hij verder.

Hij verwees naar ‘Ode aan de vreugde’, het Europese volkslied, en dacht na over de kwestie van het overstijgen van zwakheden om grotere dingen te bereiken.

‘We moeten tot zaken komen,’ verklaarde Varadkar verwijzend naar een toekomstige handelsovereenkomst met het VK, eraan toevoegend dat ‘er controles zullen zijn omdat de dingen niet meer kunnen zijn zoals voorheen.’

“Ik ben ambitieus over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK, maar ik denk ook dat we realistisch denken over de gevaren. We moeten een nieuwe relatie tussen de EU en het VK op een solide en eerlijke basis beginnen. En dat betekent een gelijk spel veld ‘, voegde hij eraan toe.

Lees ook:  Zweedse misdaadautoriteit en reguliere media zeggen dat een enorme toename van verkrachtingen te wijten is aan datingapps en niet aan migratie

‘Vernieuwing en verandering’
De Britse premier Boris Johnson begon de dag met een kabinetsvergadering in Sunderland, de Noordoost-Engelse stad die als eerste steun betuigde voor het verlaten van de EU in het referendum van 2016.

Johnson noemde Brexit in een vooraf opgenomen adres dat naar de omroepen werd gemaild ‘een verbazingwekkend moment van hoop’.

“Dit is het moment waarop de dag aanbreekt en het doek omhoog gaat voor een nieuwe act in ons grote nationale drama,” zei hij.

Maar zijn boodschap resoneert misschien niet in Schotland. In een toespraak in Edinburgh zei eerste minister Nicola Sturgeon dat het land een “ijzersterk democratisch mandaat had voor een referendum over onafhankelijkheid” omdat het overweldigend steunde om in de EU te blijven in de stemming van 2016.

‘Je voelt je ongewenst’: Franse chef-kok na 23 jaar afgewezen voor verblijf in het VK
Tienduizenden mensen ondertekenen een petitie om het Britse staatsburgerschap na de Brexit te krijgen

‘Brexit is een pijnlijk punt’
Terug op het Oude Continent, behoren andere leiders van de lidstaten die de Brexit-dag hebben gemarkeerd, de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz.

Hij schreef op Twitter dat de EU met het vertrek van het VK “aan omvang en kracht” verliest, en voegde eraan toe dat het belangrijk is om “de samenwerking tussen de twee partijen te verzekeren”.

In een verklaring aan Euronews heeft de Hongaarse regering de wens uitgesproken dat de EU “de nauwst mogelijke economische, handels- en defensiesamenwerking” met het VK handhaaft.

“Brexit is een pijnlijk punt in de Europese politiek en een enorme mislukking van de vorige Juncker-commissie”, aldus de verklaring.

admin

© stopdebankiers.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
dinsdag 01 december 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Jouw account

Nieuwsbox

Nieuwste leden

.

Agenda

Protest mars!
  1.   1st dec, 2020 15:00
Alleen maar chaos
  1.   4th dec, 2020 20:00
Willekeurige partner

Online (laatste 5)

Laatste website updates
29 november 2020
25 november 2020