Zorginstellingen en verpleeghuizen luiden noodklok: beschermingsmiddelen tegen coronavirus nog steeds niet op orde

In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is, terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.

Uit een rondvraag van NU’91 blijkt dat men zich met name in de thuiszorg onveilig voelt. Dat komt omdat beschermende middelen daar niet preventief mogen worden ingezet. De voorzitter van de beroepsorganisatie, Stella Salden, noemt het “schokkend” dat op veel plekken de middelen nog niet op orde zijn. “Hierdoor zijn onze mensen in de frontlinie nog steeds onvoldoende beschermd. Deze beroepsgroep moet te allen tijde zijn werk veilig kunnen doen. Die beschermende middelen hadden weken geleden al op orde moeten zijn, zeker nu er zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrekt.”

Ook waarschuwt Salden voor de mentale gevolgen bij verpleegkundigen en verzorgenden, omdat zij het gevoel hebben dat ze patiënten niet goed genoeg kunnen helpen.

Minister De Jonge kondigde eerder aan dat beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mondkapjes niet meer als eerste naar de acute zorg gaan, maar ook naar andere sectoren, zoals de verpleeghuizen en de thuiszorg.

“Het is belangrijk dat zorgverleners veilig hun werk kunnen doen”, meldt het ministerie van Volksgezondheid in een reactie. Het nieuwe verdeelmodel heeft volgens het departement al gezorgd voor een “aanzienlijke verschuiving” in de verdeling. “Er gaan nu veel meer beschermingsmiddelen naar de verpleeghuiszorg en thuiszorg.”

Het ministerie benadrukt verder dat het momenteel 130 miljoen mondmaskers in bestelling heeft. Via een speciaal opgezette luchtbrug met Azië komen er nu vrijwel dagelijks miljoenen mondmaskers binnen van verschillende typen.

ANP

Woonzorgcentra weren verkouden bezoekers vanwege coronavirus - RTV ...

Redactie

© www.tpo.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
maandag 21 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner