Zorgmedewerkers in opstand tegen Macron: ‘Wij zijn wanhopig. Wij geloven niet meer in u’

Nu de Franse lockdown stapje voor stapje wordt afgebouwd, beginnen de protesten langzaam maar zeker weer op gang te komen. Er doen opvallend veel zorgmedewerkers mee aan de demonstraties.

Artsen en verpleegkundigen stonden vorige week vrijdag recht tegenover Macron tijdens een protest bij een groot ziekenhuis in Parijs. Ze eisten een hoger salaris en een hervorming van de gezondheidszorg, die vanwege de bezuinigingen in de afgelopen jaren al snel onder druk kwam te staan tijdens de coronacrisis.

“Wij zijn wanhopig. We geloven niet meer in u,” zei een verpleegster die Macron confronteerde voor het Pitie-Salpetriere-ziekenhuis. De president was goed voorbereid. Hij liet bij zijn bezoek geen enkele fotograaf of verslaggever toe.

Medaille

Verleden week demonstreerden daarnaast 300 zorgmedewerkers bij een ziekenhuis in Saint-Etienne. Het management probeerde tijdens de pandemie een reorganisatieplan door te drukken.

In Bordeaux heeft zorgvakbond SUD aangekondigd voor onbepaalde tijd te gaan staken bij het grootste ziekenhuis van de stad. Medewerkers klagen over het salaris en onderbezetting.

Vele honderden zorgmedewerkers deden vorige week mee aan een demonstratie bij het Robert Debre-ziekenhuis in Parijs.

De overheid heeft alle zorgmedewerkers een bonus beloofd. Daarnaast krijgt iedereen die aan de frontlinie van de epidemie staat een speciale ‘medaille’.


De zorgwerkers zeggen dat ze niet op een medaille zitten te wachten. “Ziekenhuizen hebben geen medailles nodig, ze hebben geld nodig,” aldus campagnegroep Collectif Inter-Hopitaux.

Franse artsen komen ook in opstand tegen de overheidsdwang en eisen het recht om zelf medicijnen voor te schrijven:


De situatie in Nederland is nagenoeg hetzelfde. Er is jarenlang bezuinigd op de zorg en artsen mogen niet zomaar medicijnen voorschrijven tegen corona. Het grote verschil met Frankrijk is dat zorgwerkers hier niet in opstand komen tegen het beleid van Rutte en Van Dissel.

[Socialist Worker]

Vond je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen

© Copyright (c) NineForNews.nl

NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Robin de Boer

© www.ninefornews.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
vrijdag 18 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner