Zwitserland blijft massaal goud exporteren naar VS

Zwitserland exporteert nog altijd grote hoeveelheden goud naar de Verenigde Staten, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Ook in mei en juni gingen er grote hoeveelheden goud naar de andere kant van de oceaan, waar de vraag naar het edelmetaal zeer groot is. In mei exporteerde Zwitserland 126 ton goud naar de VS, in juni ging het om een volume van 68 ton. Daarmee is de VS de laatste maanden met afstand de belangrijkste exportbestemming voor het edelmetaal.

Zoals we eerder al schreven is deze nieuwe trend het gevolg van een run op goud in de Verenigde Staten. Beleggers kopen niet alleen munten en baren, ook stoppen ze miljarden dollars in goud-ETF’s. Om de toestroom van nieuwe deelnemers op te vangen moeten deze fondsen hun goudvoorraden verder uitbreiden. Tegelijkertijd gaat er veel goud naar verschillende bullion banks, die het nodig hebben om aan hun leveringsplicht te kunnen voldoen. Op de termijnmarkt worden veel meer goudcontracten tegenwoordig fysiek afgewikkeld in plaats van doorgerold. Handelaren kopen dus op grote schaal edelmetaal in.

Goud stroomt van oost naar west

De afgelopen jaren waren India en China de belangrijkste afzetmarkten voor goud, maar nu zijn het vooral spaarders en beleggers in Westerse landen die goud kopen. Door de coronacrisis zijn de economische vooruitzichten drastisch verslechterd. Door een vlucht naar staatsleningen is ook de rente verder gedaald. Daardoor zoeken meer mensen hun toevlucht in edelmetalen. Dat ging gepaard met een snelle stijging van de goudprijs, waardoor nog meer beleggers instapten.

Door de prijsstijging is de vraag in landen als China en India de laatste maanden juist afgenomen, waardoor het zwaartepunt van de goudmarkt weer verschuift richting het Westen. Zo exporteerde Zwitserland de afgelopen vier maanden zelfs helemaal geen goud naar China, een uitzonderlijke situatie. Ook is de Zwitserse goudexport naar andere delen van de wereld de laatste maanden veel kleiner dan normaal. Ook de export naar India is verwaarloosbaar klein, terwijl dat normaal een van de grootste afzetmarkten is.

De laatste keer dat er zoveel goud naar Westerse landen ging was in 2016, het jaar van de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen ging er veel edelmetaal naar het Verenigd Koninkrijk, waar veel goud-ETF’s hun fysieke voorraad aanhouden.

Zwitserland exporteert nog steeds veel goud naar de Verenigde Staten

Post Views: 1.395

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

© Geotrendlines.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
woensdag 23 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://detheorist.nl/

Nieuwsbox

Jouw account

Nieuwste leden

Protest agenda

Laatste reacties....

Eindelijk het verband tussen 5G en het coronavirus
11 september 2020
100% mee eens! De elite probeert ons de mond te snoeren, maar moet ges...
Voorspellingen 2020
07 september 2020
lol hoe 10 minuten verspillen in uw leven, wat een paranoid gedoe, en ...
Onthulling: “Wat Covid-19 wordt genoemd is geen virus, maar chromosoom 8, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA”
24 augustus 2020
Vandaar dat ze dna veranderende vaccin nodig hebben om het te bestrijd...
Willekeurige partner